A death. What’s that? A bonus?!

04 februari 2013 Commentaren (0)

GY8 DS.jpgMet haar bonte reeks Growing Young, waarvoor ze bejaarden als spelende kinderen in reuzendecors liet rondhuppelen, werkte de Gentse fotografe Delphine Lebon zich vorig jaar in de gunst van de jury van de Canvascollectie.

 

Het deed mij denken aan een inmiddels roemruchte theorie van George Costanza uit Seinfeld over hoe onze levenscyclus beter andersom zou zijn: "The most unfair thing about life is the way it ends. I mean, life is tough. It takes up a lot of your time. What do you get at the end of it? A death. What’s that? A bonus?! I think the life cycle is all backwards. You should die first, get it out of the way. Then you go live in an old age home. You get kicked out for being too healthy, go collect your pension, then, when you start work, you get a gold watch on your first day. You work forty years until you’re young enough to enjoy your retirement. You drink alcohol, you party, and you get ready for high school. You go to primary school, you become a kid, you play, you have no responsibilities. You become a little baby, you go back, spend your last 9 months floating with luxuries like central heating, spa, room service on tap, then you finish off as an orgasm! Amen."

 

Ook in de andere fotoreeksen van Lebon sijpelt flink wat humor en oprechte verwondering voor het leven en de maatschappij door. Ze maakt daarmee deel uit van een school jonge wolven die fotografie op eigenzinnige en roerende wijze naar haar hand durft te zetten.

 

Lebon stelt nog tot 3 maart tentoon in de Gentse Zebrastraat.

GY6DS.jpg

BedDS.jpg

BusDS.jpg

21:46 in Art, Photos | Permalink | Tags: delphine lebon, zebrastraat | |

Bert Danckaert: Celluloid Rothko

27 januari 2013 Commentaren (0)

bert danckaert, stieglitz 19Volgens de Antwerpse fotografiedocente Inge Henneman toont Bert Danckaert de stedelijke omgeving op een uitzonderlijke manier. ‘De precieze fragmenten van ordinaire straatgevels, die hij met de camera selecteert op zijn omzwervingen in de stad, krijgen een beeldende autonomie. Meer nog: zijn blik transformeert de saaie, doodgewone architectuur waar we aan voorbijgaan tot een esthetische constructie.’ Wie luttele seconden naar zijn foto’s kijkt, begrijpt waarom sommigen ze vergelijken met de schilderijen van Rothko of Raoul de Keyser. Alleen moest Danckaert er zijn atelier voor verlaten – hetgeen nu misschien ook weer niet de zwaarste opdracht was, als je weet dat Havana, Mumbai, Peking en Kaapstad de eindbestemmingen waren.

 

In de toonaangevende Antwerpse fotogalerij Stieglitz 19 loopt nog tot 3 maart een tentoonstelling van zijn werk.

bert danckaert, stieglitz 19

bert danckaert, stieglitz 19

bert danckaert, stieglitz 19

World Without Men

22 januari 2013 Commentaren (1)

cover_fo_newton_world_without_men_1211201031_id_635331.jpgOmdat de eerste editie uit 1984 al lang uitverkocht is en je intussen een paar honderd euro neertelt voor een ietwat deftig exemplaar, komt World Without Men van Helmut Newton opnieuw uit. Het boek bundelt de sterkste foto’s die de Duitse grootmeester tussen midden jaren ’60 en begin jaren ’80 maakte voor verschillende modebladen en couturiers.

 

Gezien de opdrachtgevers komen er vaak kleren aan te pas komen, maar geen nood: zelfs wanneer hij werd gevraagd om rokken en sjaals te verkopen, vond Newton altijd wel een manier om er een tepel in te smokkelen of dan toch weer volledig naakt te gaan. Of zoals Catherine Deneuve ooit zei: ‘Hij heeft het genie van Matisse en het oog van een voyeur.’ Reactie van Newton: ‘Vergelijk mij alsjeblief niet met een kunstenaar. Ik toon totaal geen interesse in het innerlijke leven van mijn modellen; enkel in hun borsten, benen en kont.’

World Without Men is nu verkrijgbaar bij Taschen.

 

fo_newton_world_without_men_01.jpg

fo_newton_world_without_men_02.jpg

fo_newton_world_without_men_03.jpg

Veerle Frissen: Gestoorde Fotografie

19 januari 2013 Commentaren (1)

VeerleFrissenDeStandaard3.jpgVoor haar eindwerk aan het Gentse KASK kreeg fotografe Veerle Frissen vier jaar geleden een veertien. ‘Ze zijn daar blijkbaar niet snel onder de indruk’, stond toen in dS Magazine. ‘Wij waren guller geweest. Alleen al omdat ze een in se behoorlijk afgezaagd thema zo origineel en ontwapenend in beeld brengt.’ Het thema was ‘gestoorde vrouwen’ en de wijze waarop Frissen dat in beeld bracht, was ontegensprekelijk origineel – feeëriek, prettig gestoord, knap geënsceneerd en altijd met zichzelf in de hoofdrol.

 

Dat laatste is sindsdien niet steeds meer het geval, al duikt de fotografe nog geregeld zelf op in haar werk. Aan de andere karakteristieken blijft ze echter vasthouden: ‘Ik hou ervan om een eigen universum te construeren dat baadt in een dromerige en lichtsurrealistische sfeer,’ vertelt ze op de website van het Cultuurcentrum Maasmechelen, dat van 20 januari tot 9 maart uitpakt met een tentoonstelling van haar werk. ‘Mijn focus ligt op de innerlijke wereld van de mens. Ik probeer me gevoelens en fantasieën eigen te maken, met de nodige zin voor humor en zelfrelativering.’

VeerleFrissenDeStandaard5.jpg

VeerleFrissenDeStandaard2.jpg

VeerleFrissenDeStandaard4.jpg

Dogtown & G-Boys

09 januari 2013 Commentaren (0)

© unknown.jpgElke zichzelf respecterende stad heeft een zichzelf nog méér respecterende skate scene. Zo ook Gent, waar het ‘utopisch printcentrum’ Topo Copy al enkele maanden broedt op een bijzonder gelimiteerd boek van de markantste Gentse skaters – van 1989 tot 1999. Van digitale toestellen was toen op de Gentse trottoirs nog geen sprake, maar gelukkig hebben skaters altijd iets met analoge camera’s gehad – kwestie van geen kickflip of noseslide voor het nageslacht verloren te laten gaan.

 

In verschillende onwelriekende schoendoezen werden uiteindelijk ruim vijfhonderd al dan niet heroïsche foto’s gerecupereerd, waarvan tachtig in het boek Shoebox Memories staan (dat uitkomt op slechts honderd exemplaren) en twaalf straks ook een plaats krijgen in het nieuwe Gentse Skatepark Tondelier. Maar eerst wordt er zaterdag op gefeest (en allicht ook geskatet) in DOK.

 

Hieronder alvast een kleine preview. Voor de duidelijkheid: de namen zijn van de fotografen, niet van de skaters.

 

DAVID NEIRINGS

© David Neirings2.jpg

TOM DESEYNE

© Tom Deseyne.jpg

CHRISTOPHE DE PAEPE

© Christophe De paepe.jpg

NATHALIE MACHARIS

© Nathalie Macharis.jpg

STIJN LAMMERTYN

© Stijn Lammertyn.jpg

Black Color

07 januari 2013 Commentaren (0)

De ene fotograaf flitst zich een kleurrijke baan door de straten van Peking en Cannes, de andere observeert het leven in Bolivia en Peru in – we hebben niet geteld hoeveel – tinten grijs. 44 Gallery biedt nog tot 27 januari onderdak aan het kosmopolitische oeuvre van de globetrotters Wouter Van Vaerenbergh en Olivier Bekaert, wier werkwijze op het eerste gezicht sterk van elkaar verschilt. Wat er Franky Verdickt, die zelf ook constant de wereld afreist voor zijn gerenommeerde reeks Totem, gisteren voor zijn openingspeech echter niet van weerhield om op zoek te gaan naar wat de twee met elkaar gemeen hebben. Op een indrukwekkend aantal frequent flyer miles na welteverstaan.

 

Maar neem vooral zelf de proef op de som, en kom zo ook nog eens in Brugge.

 

WOUTER VAN VAERENBERGH

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

 

OLIVIER BEKAERT

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

black color, wouter van vaerenbergh, expo, olivier bekaert, 44 gallery, brugge

De Strafste GO-GO Gentenaars!

03 januari 2013 Commentaren (1)

Het is u met de feestdagen mogelijk ontgaan, maar op redelijk miraculeuze wijze ben ik door De Gentenaar genomineerd als Strafste Gentenaar in de categorie Media - naast onder meer Anemone Valcke, Cesar Casier, Johan Heldenbergh en de daadwerkelijk alomtegenwoordige Fredo De Smet.

 

Omdat ik het echter wat onkies vind om voor mezelf (uiterst rechtse kolom; derde naam op de lijst) reclame te maken, zou ik graag een lans en mogelijk ook een been breken voor de Gent GO-GO Roller Girls in de categorie Sport. Enerzijds omdat roller derby de enige echt mannelijke sport is - alleen homo's kijken naar mannen in korte broeken die met ballen spelen; hetero's kijken naar vrouwen op rolschaatsen die voor zichzelf namen verzinnen als Suzy Hotrod en elkaar in spandex de vloer aanvegen. Anderzijds omdat ze onlangs het eerste Benelux-toernooi wonnen, ze nu zelfs op Europees niveau ploegen van de baan rollen en ze sinds kort ook - als enig Belgisch team - officieel lid zijn van de Women's Flat Track Derby Association.

 

Nee, het mag duidelijk zijn dat uw stem toebehoort aan de Gent GO-GO Roller Girls.

Ben.jpg

Carl de Keyzer's Life as a Fan

16 december 2012 Commentaren (1)

interview, carl de keyzer, moments before the flood, jimmy kets, Samsung NX Masters of Photography, france dubois, lannoo, garry winogrand, alec soth, william klein, moscow, magnum, storm thorgerson, tim burton, soulwax, xyz, dirk braeckman, larry clark

 

Afgelopen woensdag won France Dubois de Samsung NX Masters of Photography-wedstrijd, zodat haar foto’s (zie boven) nog tot 26 december aan de muren van L’ancienne nonciature in Brussel hangen – naast die van de tweekoppige jury Carl de Keyzer en Jimmy Kets. De jonge fotografe kreeg van Samsung ook een hoop camera’s, maar daar hebt u natuurlijk niets aan. Al kun je er altijd nog zelf één proberen scoren door op jouw favoriet uit de selectie van De Keyzer en Kets te stemmen - en wel hier!


Dat alles deed er mij aan denken dat ik voor de zomer een interview met Carl de Keyzer heb gedaan voor A&Gazette #3 (naar aanleiding van de Storm Thorgerson-tentoonstelling). We spraken toen over zijn nieuwe tentoonstelling en gelijknamige boek Moments Before the Flood, over zijn favoriete fotografen, filmmakers, muzikanten, over zijn legendarische Gentse fotogalerij XYZ én over zijn plannen om – I kid you not – een ambientplaat te maken. Tast (hieronder) toe!

 

_DSC0678b.jpg


CARL DE KEYZER: “One day I’ll make a record. Sorry about that.”

Last summer, Magnum photographer Carl de Keyzer presented his new series Moments Before the Flood in Ostend – an impressive foray into places that may one day disappear when sea levels start to rise. In other words: an excellent occasion to talk to the Belgian photographer about the groupie who lives inside of him.

 
Words: Ben Van Alboom
Portrait: Wouter Van Vaerenbergh

It was your typical Belgian Sunday morning in May when we met up with Carl de Keyzer in Ostend to talk about the artists he loves. Strong winds? Check. Rain? Of course. Frost? The jury is still out on that but quite likely. Luckily, walking into the enormous exhibition space that houses Moments Before the Flood while noticing a – all part of the show – massive boat wreck outside totally made up for the weather.

As a matter of fact: the exhibition is so imposing that it would be just rude not to at least ask where you got the idea for it?
Carl: “Some six years ago, the performing arts centre Concertgebouw in Bruges asked me to shoot some images for its upcoming season’s catalogue. They also set forward two restrictions: stick to the theme – ‘water’ – and don’t picture people. I ended up traveling up and down the Belgian coast right around the same time those reports started to surface about how sea levels would unavoidably rise and consume large parts of the world. Then it just hit me – standing on a beach in Blankenberge – how that would make for a great series. In the end, over the course of sixteen months, I photographed thousands of beaches, castles, fire towers and rocks all over Europe – imagining I would be the very last person to stand there and see them; right before the flood would erase them from memory.”

Which explains the menacing unruliness of the pictures. Is that a characteristic, which is also present in the work of your all-time favorite photographer?
interview, carl de keyzer, moments before the flood, jimmy kets, Samsung NX Masters of Photography, france dubois, lannoo, garry winogrand, alec soth, william klein, moscow, magnum, storm thorgerson, tim burton, soulwax, xyz, dirk braeckman, larry clarkCarl: “Hardly. My all-time favorite photographer is Garry Winogrand. For me, as a young photographer, he was the first who was able to convey exactly what he was feeling in his work – and yes, I like photography that puts the photographer’s emotions and thoughts across. I want to see how a photographer feels about a certain person or situation. Does he like someone or really hate him? I want to get a sense of that through his work. Maybe that sounds easy but trust me: it isn’t. Especially not in the case of Winogrand, who had a knack for complex situations. He often created order from chaos without turning real-life situations into abstract case studies. With Winogrand, you always knew what a picture was about and how he felt about it. I definitely learned a lot from him.”

Any living photographer who inspires you?
Carl: “Quite a few actually. Take Alec Soth per example. There’s a certain minimalism to his work for which I truly admire him – the art of making the most powerful image with the least possible information. Compared to Alec, I’m much more like a painter: always adding drama to a situation.”

Is either Winogrand or Soth the author of your favorite photo book?
interview, carl de keyzer, moments before the flood, jimmy kets, Samsung NX Masters of Photography, france dubois, lannoo, garry winogrand, alec soth, william klein, moscow, magnum, storm thorgerson, tim burton, soulwax, xyz, dirk braeckman, larry clarkCarl: “No. That would be William Klein, whose brilliant Moscow I don’t own myself – unfortunately (first edition prints of the book easily sell for over €1,000 on eBay; go fetch)! I’ve always been a huge admirer of the way Klein was able to immerse himself in the crowd and, amidst the chaos, take a picture at the exact right moment. He wasn’t like Henri Cartier-Bresson or other famous Magnum photographers who might have waited an hour to avoid the chaos so they could be certain to take the perfect picture. He just went for it – fully aware of the fact that it would be impossible for him to control every single aspect of the photo he was about to take. I have to admit though that I’ve lived in Russia for three years and I must have visited Moscow about twenty-five times in my life. So as far as the subject matter of the book is concerned, I’m a little biased.”

Let’s talk cinema!
Carl: “Yes, please! I’m a big movie buff. I used to live next to Studio Skoop in Ghent, and there were times in my life you could find me there every single night. Nowadays, I only visit cinemas when they’re playing something I have to see on the big screen. All other movies I can watch on Blu-ray in my home cinema theatre – up in the attic. Although I did check out Tim Burton’s Dark Shadows on the big screen recently. Can’t say I was very impressed: lame story, weak performances, just a terrible movie.”

Which director has yet to disappoint you?
Carl: “I used to be into Fellini, Visconti, Pasolini, … These days, I’d have to say David Lynch – probably not the most original answer but I just find his surreal realism truly fascinating.”

Talking about surrealism: any chance there’s a Storm Thorgerson album cover in your record collection?
Carl: “Of course! I’m a huge music lover and vinyl collector so obviously I own quite a few of his designs. I started working in my dad’s record story when I was eight and Beatlemania was in full swing. Then I switched to hard rock – listening to Black Sabbath and Deep Purple – before becoming addicted to Pink Floyd, Yes, Todd Rundgren and other prog rock artists. Later on, as an art student, I only listened to jazz – obviously. I had this thing for ECM (legendary German jazz label) and bought pretty much everything they put out. Only trouble was they had some six hundred releases per year. (laughs) I still have about a thousand ECM records so that actually turned out to be quite a good investment.”

What about classical music?
Carl: “That came up next – alongside opera. I even listened to nothing but classical music and opera for a couple of years, before being saved by my iPod’s shuffle. Today, I’m mostly into electronic music: Amon Tobin, Aphex Twin, Apparat. I also have my own music studio – including some fifty synthesizers; almost as many as Soulwax. One of the things on my bucket list is to make an album before I’m 65. I’m pretty sure it’ll be really bad, although I like to think I’m getting better at it every day. Every time there’s a kid in my studio twisting knobs, I learn a few new things. So let’s just wait what happens: maybe it won’t be a complete disaster after all.”

Definitely not a complete disaster was the photo gallery you and Dirk Braeckman used to run in Ghent: the legendary XYZ.
interview, carl de keyzer, moments before the flood, jimmy kets, Samsung NX Masters of Photography, france dubois, lannoo, garry winogrand, alec soth, william klein, moscow, magnum, storm thorgerson, tim burton, soulwax, xyz, dirk braeckman, larry clarkCarl: “No, but to be brutally honest: it wasn’t a big hit either. Yes, we exhibited the work of Garry Winogrand, Ed Van der Elsken, Martin Parr, Larry Clark, but I think we sold about five pictures in seven years time – at dumping prices! You could get a Larry Clark print from us for one hundred euro and nobody wanted it! True, that was a lot of money in the eighties but you would be able to get $30,000 for it today. But it was just too soon. It was only around 1990 that art collectors started to show genuine interest in photography. We shut XYZ down in 1989. Fortunately, we never did it for the money. It was basically the only way to see the work of all these great photographers in Belgium. There were no photo museums; you had maybe one or two other photo galleries in the rest of the country. Bottom line: if we didn’t do it, nobody did.”

For the record: glad you did!

The book of Carl de Keyzer’s exhibition Moments Before the Flood is published by Lannoo. Buy it here.

Touch.

12 december 2012 Commentaren (0)

44 gallery, marjolijn rijks, debby thijs, touch‘De beelden van Debby Thijs zijn donker, rauw en poëtisch. Die van Marjolijn Rijks kleurrijk en onhelder.’ 44 Gallery wil het werk van beide jonge fotografen niet alleen in dezelfde ruimte tentoonstellen, maar het ook laten ‘raken’. Het idee is simpel: naast elke foto van Thijs komt een foto van Rijks te hangen. Bedoeling is om elkaars fragiliteit te onderstrepen, maar evenzeer om een intieme band te smeden tussen twee stilistisch sterk verschillende foto’s.

 

De expo loopt tot zondag, en 44 Gallery doet er haar reputatie van gouddelver opnieuw alle eer mee aan. Niemand gaf het voorbije jaar zoveel kansen aan opkomend fotografietalent als de Brugse galerij.

 

DEBBY THIJS

DEBBY THIJS1.jpg

 

MARJOLIJN RIJKS

MARJOLIJN RIJKS.jpg

Nicolas Karakatsanis - The Expo

23 november 2012 Commentaren (0)

nicolas 4.jpg‘Fotografie is voor mij een soort tegenreactie op mijn werk als fotografieleider’, zegt Nicolas Karakatsanis, een cinematografisch genie dat er de afgelopen jaren op toezag dat onder meer Linkeroever, Rundskop en een dozijn kortfilms er heerlijk onheilspellend uitzagen. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu toe altijd mijn ding heb kunnen doen, zonder veel compromissen te moeten sluiten. Maar er zijn ook regisseurs geweest die mij inhuurden omdat ik op het knopje van een camera kan drukken en verder totaal niet in mijn stijl geïnteresseerd waren. Ik werd verondersteld om dingen te reproduceren die zij ergens anders hadden gezien.’

 

Dat is meteen ook de reden waarom Karakatsanis, die met The Loft inmiddels ook zijn eerste stappen in Hollywood zette, naar eigen zeggen altijd meer voldoening zal halen uit zijn werk als fotograaf: ‘Dan voel ik mij vrij en kan ik laten zien wie ik echt ben.’ In de Brusselse Alice Gallery kom je de komende maand te weten wat hij daarmee bedoelt, maar evenzeer wat Erik Van Looy bedoelt als hij hem ‘niet zozeer de prins dan wel de koning van de duisternis’ noemt.

 

nicolas1.jpg

nicolas2.jpg

nicolas 3.jpg

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende