Jagten

14 november 2012 | Commentaren (0)

36873.jpgIn Cannes moest Jagten dit jaar de duimen leggen voor het evenzeer sublieme Amour van Michael Haneke. Maar volgende maand krijgt de nieuwe film van Thomas Vinterberg een herkansing op de European Film Awards. Toegegeven, Amour doet het met zes nominaties net iets beter dan Jagten, maar die laatste heeft gewoonweg geen afdoende grote vrouwenrol om aanspraak te maken op een nominatie voor beste actrice. Dus kan de Deense productie, die onlangs op het Filmfestival Gent de publieksprijs won, enkel dromen van beste film, regisseur, acteur, scenario en montage.

 

Niet slecht voor een regisseur die iedereen zo stilaan had afgeschreven, nadat hij eerst onwaarschijnlijk hoog piekte met zijn debuut Festen en vervolgens verschillende ‘interessant, maar’-films inblikte. Met Jagten heeft hij echter opnieuw een klein meesterwerk gemaakt, over een man die valselijk wordt beschuldigd van pedofilie. En dat meesterwerk speelt dus vanaf vandaag in de bioscoop. Meer nog: straks laat ik er in Babel (op Klara, voor de cultuurbarbaren) mijn deskundig oog over schijnen. Maar eigenlijk zou u gewoon NU al uw ticket moeten boeken.

 

12:34 in Film | Permalink | Tags: jagten, thomas vinterberg | |

The YouTube Movie Database Top 250

03 november 2012 | Commentaren (0)

imdbtop250.jpgIn de categorie 'mensen met teveel tijd die er tenminste iets nuttigs mee doen': iemand heeft een 2,5 minuten durende montage gemaakt met scènes uit alle films die in de Top 250 van IMDb staan - zeg maar de 250 beste films aller tijden, volgens welingelichte popcornvreters. Tof, maar ik zit nu uiteraard al vol ongeduld te wachten op iemand die hetzelfde doet met de Bottom 100 van IMDb, met als uitschieters The Tony Blair Witch Project, Die Hard Dracula, Lawnmower Man 2 en - onvergetelijk! - The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies!


18:29 in Film | Permalink | Tags: imdb, top 250, montage | |

Begrafenisfotografie

02 november 2012 | Commentaren (0)

frieke janssensIk heb er gisteren over zitten nadenken (niet zozeer omdat het Allerheiligen was, maar omdat ik iets over het project The Last Shot van Frieke Janssens wou schrijven) en ik ben tot de conclusie gekomen dat het mij totaal niet kan schelen welk nummer er op mijn begrafenis wordt gespeeld. Ik ben dan toch dood. Om dezelfde reden maakt hij mij ook totaal niet uit of ik word begraven of gecremeerd, en ik heb totaal geen voorkeur voor een grafsteen.

 

Maar om één of andere bizarre reden - vermoedelijk ego, al ontken ik dat natuurlijk formeel - zou het mij wél iets kunnen schelen welke foto er op die grafsteen hangt. Niet dat ik daar echter nu al bij wil stilstaan, dus zal het wel kloppen wat de Belgische fotografe Frieke Janssens (bekend van haar rokende kinderen) daarover zegt: 'In de praktijk moeten nabestaanden vaak snel een foto van de overledene zien te vinden waarop hij of zij oké voor de dag komt. Daar komt dan vaak nog slecht photoshop-werk aan te pas om bijvoorbeeld mensen die errond staan weg te retoucheren. En meer nog: wat zou de nabestaande van die keuze van foto gevonden hebben? Misschien had hij de gekozen foto in het echte leven wel untagged.'

 

Daarom (en ook wel omdat het 'noodzakelijk is dat mensen openlijk durven denken en spreken over de dood') bedacht Janssens Your Last Shot. Kort samengevat: voor iets meer dan duizend euro maakt de fotografe jouw grafprentje (stylist, make-up, photoshop en porseleinen 'print' inbegrepen). Klinkt niet goedkoop, maar als je ervan uitgaat dat er eeuwige roem tegenover staat, dan is dit het koopje van de eeuw.

 

frieke janssens

frieke janssens

Le Tour Du Eskimonde En Cinq CDs

31 oktober 2012 | Commentaren (0)

c1347983333.jpgBelgië heeft - dat weet uiteraard iedereen - een lange, rijke traditie als het op internationaal gerenommeerde elektronicalabels aan komt. R&S en Bonzai zijn veruit de bekendste voorbeelden, maar er is ook Eskimo. Het Gentse label stond de afgelopen tien jaar mee aan de wieg van de discorevival en het heeft er – rechtstreeks of onrechtstreeks – voor gezorgd dat ook vandaag nog Belgische producers als Aeroplane, The Magician en Moonlight Matters internationaal de toon zetten.

 

Eskimo liet zich van meet af aan opmerken met ijzersterke compilaties van The Glimmers, maar het bracht ook albums uit van onder meer de Noren Lindstrom & Prins Thomas. Vandaag viert het label in het Compass Building in Gent zijn tiende verjaardag met The Glimmers, Aeroplane, The Living Islands en Villa, en eind deze week ligt er een yummie verzamelaar in de winkel met daarop niet alleen de beste nummers uit de geschiedenis van Eskimo, maar ook een pak nieuwe remixes van onder meer DJ Harvey, Solomun, Deetron en Moonlight Matters. De volledige tracklist staat hier.

 

packshot660.jpg

LeFtO Presents ... Chris Dave

30 oktober 2012 | Commentaren (0)

ChrisDave.jpgEr zijn weinig drummers die een indrukwekkender palmares kunnen voorleggen dan Chris Dave – op Ben Crabbé na uiteraard, die het onbestaanbare presteert door al achttien jaar een quiz met Tetris-blokken te presenteren. Dave zat reeds in de studio met Beyoncé, Pat Metheny, MF Doom, Jill Scott, Lupe Fiasco, Sonny Rollins, Erykah Badu, Talib Kweli, Janet Jackson en Adele, met wie hij het album 21 opnam. Hij was ook jarenlang de partner in soul van D’Angelo en Robert Glasper, tot hij vond dat hij evengoed zelf een band kon vormen.

 

De drummer staat er morgen mee op een LeFtO Presents night in de Balzaal van de Vooruit, samen met – in muzikale termen – urban legend Kon en Lucinda Slim, één van de zangeressen van Zap Mama. Nog beter nieuws: dezelfde avond vindt in de Concertzaal van de Vooruit de reggaeparty Colourz plaats met de Antwerpse rapsensatie Coely en deejaysets van Raggamuffin Whiteman, Kastor & Dice, Civalizee Foundation, Tito & Echo Virus en Turntable Dubbers. Met een ticket voor het optreden van Chris Dave mag je er gratis in (en vice versa).