Nicolas Karakatsanis - The Expo

23 november 2012 | Commentaren (0)

nicolas 4.jpg‘Fotografie is voor mij een soort tegenreactie op mijn werk als fotografieleider’, zegt Nicolas Karakatsanis, een cinematografisch genie dat er de afgelopen jaren op toezag dat onder meer Linkeroever, Rundskop en een dozijn kortfilms er heerlijk onheilspellend uitzagen. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu toe altijd mijn ding heb kunnen doen, zonder veel compromissen te moeten sluiten. Maar er zijn ook regisseurs geweest die mij inhuurden omdat ik op het knopje van een camera kan drukken en verder totaal niet in mijn stijl geïnteresseerd waren. Ik werd verondersteld om dingen te reproduceren die zij ergens anders hadden gezien.’

 

Dat is meteen ook de reden waarom Karakatsanis, die met The Loft inmiddels ook zijn eerste stappen in Hollywood zette, naar eigen zeggen altijd meer voldoening zal halen uit zijn werk als fotograaf: ‘Dan voel ik mij vrij en kan ik laten zien wie ik echt ben.’ In de Brusselse Alice Gallery kom je de komende maand te weten wat hij daarmee bedoelt, maar evenzeer wat Erik Van Looy bedoelt als hij hem ‘niet zozeer de prins dan wel de koning van de duisternis’ noemt.

 

nicolas1.jpg

nicolas2.jpg

nicolas 3.jpg

Ghent is the New(er) York!

artevelde02.jpgOmdat sommigen het blijkbaar nog altijd niet hebben begrepen, rest mij geen andere mogelijkheid dan het gewoon vlakaf te zeggen: Gent wordt vandaag officieel New York.

 

Dat komt zo.

 

Omdat het feitelijke New York de afgelopen tien jaar in een soort Disneyworld is veranderd - die Biergarten en Apple Store in de Meatpacking District deden de deur dicht - nam de VN begin dit jaar een resolutie aan waarin stond dat de naam moet worden overdragen aan een nagenoeg exacte kopie van het origineel - teneinde een stuk werelderfgoed niet verloren te gaan.

 

Nu is het waar dat - door een stom toeval - enkel de stad Gent hiervan op de hoogte werd gebracht, maar zélfs de venijnigste houtworm moet toegeven dat de stad er sindsdien alles aan heeft gedaan om de naam binnen te halen. Gent heeft haar kandidatuur de voorbije maanden ontegensprekelijk met verve verdedigd, zónder in haar kaarten te laten kijken!

 

Vooreest was er het strategisch lekken van het plan om de fly-over op het einde van het Zuidpark af te breken, en er een echt Central Park van te maken. Uiteraard een bespottelijk idee, maar de verkiezingen kwamen eraan en dan zeggen politici de onmogelijkste dingen eerst, dus niemand die er acht op sloeg. Neem het van mij aan: geniale communicatie!

 

2010-08-28-19-16-25-8-Statue-of-Liberty-Symbol-of-Freedom-for-the-Oppressed.jpgVervolgens trok de stad een budget uit om Gent op alle reissites alvast het 'Manhattan of the Middle Ages' te laten noemen - wat natuurlijk nergens op slaat - en begin deze maand verscheen dan plots het bericht in de krant dat de Twin Towers naar Gent verhuizen - een bericht dat normaalgezien de nodige wenkbrauwen had moeten doen fronsen, en mogelijk zelfs voor lichte paniek had kunnen zorgen. Maar gelukkig was Daniel Termont zich daar terdege van bewust, dus gooide hij het op een akkoordje met zijn Antwerpse collega P. Janssens, wiens theatrale exit uit de onderhandelingen die dag niets anders was dan een manoeuvre om de aandacht af te leiden van de aankondiging van de vierde en gelijk ook vijfde Gentse toren. (ik zou mij daarvoor overigens willen verontschuldigen bij mijn Antwerpse vrienden, maar laten we eerlijk zijn: jullie zijn sowieso zes jaar gesjost)

 

Vandaag wordt ten slotte aan de derde en beslissende voorwaarde voldaan om de naam New York aan Gent toe te kennen: Jacob Van Artevelde krijgt een toorts in de hand en een - de jurk is al in orde - kroon met pinnen op het hoofd. Hij zal voortaan het Vrijheidsbeeld genoemd worden.

 

Eens de kroning een feit is, is er geen weg meer terug, en het ziet ernaar uit dat alles vandaag vlekkeloos zal verlopen. Meer zelfs: game-ontwikkelaars (aka Lucas Selfslagh) zijn intussen reeds begonnen aan een Gentse New(er) Yorkse versie van Grand Theft Auto. Hieronder staan alvast twee teasers.

 

Nu nog een deftige oesterbar in Gent Sint-Pieters, Club 69 wordt vanzelfsprekend Studio 54, en Ledeberg mag zich eindelijk de naam toe-eigenen die het sowieso al vijftig jaar draagt: The Bronx. Maar dat zijn louter formaliteiten. Welcome to the Big Aardappel!

 

 

Mötorhead(phönes)

19 november 2012 | Commentaren (0)

motorheadphones-iron-fist-over-the-ear-headphones.jpgNa Dr. Dre, Pauly D en The Glimmers, heeft nu ook Mötorhead eigen koptelefoons: Mötorheadphönes. Dat is in de eerste plaats goed nieuws voor Mötorhead-fans en in tweede instantie uiteraard ook voor hun buren.

 

De koptelefoons zijn naar eigen zeggen ontwikkeld omdat 'we all love the deep, low, warm feeling of that body-shuddering sound called bass - it rumbles through your chest like a juggernaut, feeling like it's coming from within instead of a speaker off in the distance. Unfortunately, most headphone makers (in a desperate hunt to achieve that warm low end) end up sacrificing the presence and dynamics in the mid and high end areas of the sound spectrum. The result is no warm low end body-shuddering bass experience.'

 

De Mötorheadphones (straks ook verkrijgbaar in België) zijn dus anders, maar vraag mij niet hoe anders, want ik val uiteraard nog liever dood dan met zoiets lelijks op mijn hoofd over straat te lopen.

17:50 in Music | Permalink | Tags: motorhead, motorheadphones | |

20 Years Bonzai

17 november 2012 | Commentaren (0)

bonsai.jpgBonzai Records is niet alleen één van de succesvolste elektronicalabels aller tijden, midden jaren ’90 was de Belgische firma voor velen een way of life – ja, misschien zelfs een religie. Wekelijks vlogen, naast een pak nieuwe releases, tienduizenden T-shirts van Bonzai de deur uit. De meeste gingen naar Duitsland, maar het label had volgelingen over gans Europa.

 

Met nummers als Bonzai Channel One (Thunderball), The First Rebirth (Jones & Stephenson), The House of House (Cherrymoon Trax), Universal Nation (Push) en The Rebel (Yves Deruyter) tekende het bovendien voor een rist onvervalste clubklassiekers. Redenen genoeg dus om vanavond de twintigste verjaardag te vieren met ‘the ultimate retro party’ in de Ethias Arena in Hasselt.

 

Slecht nieuws wel voor wie nog geen ticket heeft: het feest is sinds deze middag compleet uitverkocht. Maar er is ook goed nieuws: je kan er vanavond negen uur lang online naar kijken! Nee, dat is niet helemaal hetzelfde, maar je had maar niet tot het laatste moment moeten wachten om tickets te kopen. Dat zorgt voor - ik spreek uit ervaring - stress bij organisatoren.

 

Soit, hier alvast wat nummers om in de mood te komen. Als de buren niet binnen zes minuten aanbellen, dan staan uw speakers niet luid genoeg.

 

THUNDERBALL - BONZAI CHANNEL ONE

 

JONES & STEPHENSON - THE FIRST REBIRTH

 

CHERRYMOON TRAX - THE HOUSE OF HOUSE

 

PUSH - UNIVERSAL NATION

 

YVES DERUYTER - THE REBEL

 

(No) Luck

15 november 2012 | Commentaren (0)

luck, dvd, michael mannDe verwachtingen waren hooggespannen en ze werden aanvankelijk ook ingelost: de eerste afleveringen van de HBO-serie Luck werden in de VS enthousiast onthaald. De nieuwe reeks van Michael Mann, bezieler van Miami Vice en maker van klassiekers als Heat en The Insider, kon volgens The New York Post zelfs buigen op ‘de beste personages sinds The Sopranos’. Dat ze werden gespeeld door Dustin Hoffman, Nick Nolte en Dennis Farina zat daar ongetwijfeld voor iets tussen, net als het feit dat de serie zich afspeelt in het paardenracecircuit en daar even ongure personages in rondlopen als in het afvalbedrijf van Tony Soprano.

 

Maar Luck kwam al snel ook onder vuur te liggen, nadat twee paarden dodelijke verwondingen opliepen tijdens het draaien van de pilootaflevering. Toen enkele maanden later ook een derde paard stierf, besloot HBO de serie na negen afleveringen stop te zetten. Het goede nieuws is dat die negen afleveringen sinds gisteren uit zijn op dvd. Het slechte is uiteraard dat het er maar negen zijn, en de meeste verhaallijnen daarmee wellicht niet worden afgehandeld. Ik schrijf 'wellicht' omdat ik zelf op de dvd heb zitten wachten om er mijn tanden in te zetten. Maar wetende dat, naast Michael Mann, ook David 'Deadwood' Milch erachter zit, en dat Michael R. Roskam op dit moment een serie voor Mann aan het schrijven is, ging ik ervan uit dat dit sowieso - recensie of niet - een boodschap van algemeen nut is.

 

17:36 in Film | Permalink | Tags: luck, dvd, michael mann, hbo | |