Psycho: The Beginning

02 december 2012 | Commentaren (0)

bates-motel-sign.jpgEr komt een tv-serie over - hou je vast - de jeugdjaren van Norman Bates, het personage van Anthony Perkins uit Psycho (en de belachelijke sequels Psycho II en III, maar gelukkig is iedereen die intussen alweer lang vergeten). Ik vermoed dat het geen goed idee is - niet in het minst omdat de reeks wordt gemaakt door de Amerikaanse tv-zender A&E, bekend van ... euh, niets. Maar Alfred Hitchcock heeft zelf ook flink wat televisie gemaakt, en het is nu niet alsof elke aflevering van pakweg Alfred Hitchcock Presents er één voor de geschiedenisboeken is, dus ik wil de nieuwe reeks nog wel een kans geven.

 

Bates Motel (zoals de serie heet die in 2013 in première gaat) heeft bovendien een grote troef. Nee, niet Freddie Highmore (bekend als 'die irritante kleine' uit Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory; hier speelt hij de jonge Bates), maar Vera Farmiga (bekend als 'die knappe blondine' uit Up in the Air wier naam niemand ooit onthoudt). Farmiga is ingehuurd om in de giftige huid van de moeder van Bates te kruipen, zodat we na vijftig jaar eindelijk te weten komen hoe het met Norman zo is kunnen foutlopen.

 

De Amerikaanse (geek)pers doet intussen redelijk enthousiast over de teaser trailers (zie onder), maar ik heb toch nog iets meer nodig om opgewonden te geraken. Wat er mij meteen doet aan denken dat je - naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Universal Pictues - op 14 december in Flagey naar een double bill van Psycho en het evenzeer meesterlijke Scarface van Brian De Palma kan. Feest!

 

 

Seks, Drugs & Kortfilms

01 december 2012 | Commentaren (0)

MOTEL MANAGER.jpg

 

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven stond al hoog aangeschreven, maar nu het zopas als Oscar Qualifying Festival is aangeduid, schijnt zijn ster nog een pak feller. Na zeventien succesvolle edities (en allicht jaren lobbywerk) komen vanaf dit jaar de winnaars van zowel de Europese als de Vlaamse kortfilmcompetitie automatisch op de longlist van de Oscars te staan – een goede zaak voor iedereen, maar toch vooral Vlaamse kortfilmmakers, die vroeger eerst een belangrijk buitenlands festival op hun conto moesten schrijven om in aanmerking te komen.

 

Tom Van Avermaets oeverloos klassieke Dood van een schaduw, die twee maanden geleden reeds te zien was op het filmfestival van Gent en sinds gisteren op de shortlist van de Oscars staat, behoort ongetwijfeld ook in Leuven tot de favorieten. Maar check toch vooral Perfect Drug van Toon Aerts, bekend van videoclips voor onder meer Jon Spencer Blues Explosion en straks gegarandeerd ook van deze waanzinnige kortfilm over Japanse gangsters en killer octopussen.

 

Toon Aerts is trouwens een verstandige jongen. Getuige het interview dat ik - naar aanleiding van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven - met hem had en waarin hij de vloer aanveegt met 'zo van die vreselijk anekdotische kortfilms die op zes minuten tijd een soort kalendergrap vertellen met een begin, midden en einde - luie en onpersoonlijke vehikels die louter dienen om te scoren bij de kijker'. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

 

De rest van het interview staat deze week in Humo, en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven loopt nog tot 8 december (met verder ook een focus op Zwitserland, een terugblik op vijftig jaar RITS, een special rond Matthias Schoenaerts en de jaarlijkse videoclipcompetitie).

Killing Fashion

28 november 2012 | Commentaren (1)

sara-lund.jpgVoor wie het nog niet wist: dit weekend kun je in Kinepolis Gent naar de avant-première van het derde seizoen van The Killing, een Scandinavische serie die al enkele jaren een doorn in het oog is van de fashion police en daarmee ook bewijst dat Scandinavisch design zwaar wordt overschat. Waarmee ik verder geen kwaad woord wil zeggen over de Deense krimi - het eerste seizoen was briljant; het tweede was best oké. Maar hoe geloofwaardig is het dat iemand langer dan een week met dezelfde trui aan loopt?!

 

Niet dat ik het totaal niet begrijp. De truien van Sarah Lund komen overduidelijk uit de rekken van H&M, en iedereen weet dat je die vodden hooguit vier keer kunt wassen voor ze tot op de naad zijn versleten. Maar 't is niet alsof The Killing een waarheidsgetrouw docudrama is, dus kan iemand haar dan alstublieft gewoon eens om de paar dagen een nieuwe trui toeschuiven? Het is om zot van te worden! Nee, niet iedereen zit, zoals de doorsnee Canvas-kijker, 's avonds met lelijke pantoffels en in peignoir naar tv te kijken. Er zijn ook mensen die in stijl naar dvd's kijken!

 

Soit, dit weekend kun je in Kinepolis Gent naar de tweede editie van het Crime Festival, inclusief een marathonvoorstelling van het derde seizoen van The Killing (die start om negen uur ’s ochtends en duurt tot tien uur ’s avonds). Voor wie tien uur suspense nog niet voldoende is, zijn er eveneens teasers van nieuwe Scandinavische series als Real Humans, en bovendien krijgen alle bezoekers een criminele goodie bag mee naar huis met nog meer moorddadige films en/of series. Oh, en voor wie er dit weekend niet geraakt: het derde seizoen van The Killing is vanaf 17 december ook verkrijgbaar op dvd, en vanaf januari loopt de reeks op Prime.

 

The Bryan Ferry (Jazz) Orchestra

27 november 2012 | Commentaren (0)

THE-JAZZ-AGE.jpgHet is maar weinig popiconen gegeven om waardig ouder te worden: Rod Stewart is seniele coveralbums beginnen maken, Madonna maakt tegenwoordig infantiele dance, Lou Reed en Metallica waanden zich – kort, maar onvergetelijk – de Jackson Pollock van de toonkunst, en Peter Gabriel ging wereldmuziek maken.

 

Bryan Ferry daarentegen brengt eind deze week een – met terugwerkende kracht – verrukkelijk vintage jazzalbum uit waarop hij nummers als Don’t Stop the Dance, Avalon, Love Is the Drug en Virginia Plain onderdompelt in een Roaring Twenties-bad.

 

Al even bijzonder: The Jazz Age is een volledig instrumentaal album ‘omdat ik die nummers echt een compleet ander leven wou doen leiden en omdat ik vandaag zelf ook alleen maar naar instrumentale dingen luister’.

 

The Jazz Age is vanaf vrijdag verkrijgbaar op cd en vinyl. Ik zou aanraden hem op vinyl te kopen, maar cd is natuurlijk ook al vrij prehistorisch intussen.

 

Nick Cave and the Naked Seeds

I really don't have much to say about the new Nick Cave & The Bad Seeds album Push the Sky Away - other than it'll be out on February 18 and Mark Zuckerberg would have very much disliked me for posting the cover on Facebook (so I had to do that here).

NICK CAVE_ALBUM PACKSHOT.jpg