28 november 2012

Killing Fashion

sara-lund.jpgVoor wie het nog niet wist: dit weekend kun je in Kinepolis Gent naar de avant-première van het derde seizoen van The Killing, een Scandinavische serie die al enkele jaren een doorn in het oog is van de fashion police en daarmee ook bewijst dat Scandinavisch design zwaar wordt overschat. Waarmee ik verder geen kwaad woord wil zeggen over de Deense krimi - het eerste seizoen was briljant; het tweede was best oké. Maar hoe geloofwaardig is het dat iemand langer dan een week met dezelfde trui aan loopt?!

 

Niet dat ik het totaal niet begrijp. De truien van Sarah Lund komen overduidelijk uit de rekken van H&M, en iedereen weet dat je die vodden hooguit vier keer kunt wassen voor ze tot op de naad zijn versleten. Maar 't is niet alsof The Killing een waarheidsgetrouw docudrama is, dus kan iemand haar dan alstublieft gewoon eens om de paar dagen een nieuwe trui toeschuiven? Het is om zot van te worden! Nee, niet iedereen zit, zoals de doorsnee Canvas-kijker, 's avonds met lelijke pantoffels en in peignoir naar tv te kijken. Er zijn ook mensen die in stijl naar dvd's kijken!

 

Soit, dit weekend kun je in Kinepolis Gent naar de tweede editie van het Crime Festival, inclusief een marathonvoorstelling van het derde seizoen van The Killing (die start om negen uur ’s ochtends en duurt tot tien uur ’s avonds). Voor wie tien uur suspense nog niet voldoende is, zijn er eveneens teasers van nieuwe Scandinavische series als Real Humans, en bovendien krijgen alle bezoekers een criminele goodie bag mee naar huis met nog meer moorddadige films en/of series. Oh, en voor wie er dit weekend niet geraakt: het derde seizoen van The Killing is vanaf 17 december ook verkrijgbaar op dvd, en vanaf januari loopt de reeks op Prime.

 

27 november 2012

The Bryan Ferry (Jazz) Orchestra

THE-JAZZ-AGE.jpgHet is maar weinig popiconen gegeven om waardig ouder te worden: Rod Stewart is seniele coveralbums beginnen maken, Madonna maakt tegenwoordig infantiele dance, Lou Reed en Metallica waanden zich – kort, maar onvergetelijk – de Jackson Pollock van de toonkunst, en Peter Gabriel ging wereldmuziek maken.

 

Bryan Ferry daarentegen brengt eind deze week een – met terugwerkende kracht – verrukkelijk vintage jazzalbum uit waarop hij nummers als Don’t Stop the Dance, Avalon, Love Is the Drug en Virginia Plain onderdompelt in een Roaring Twenties-bad.

 

Al even bijzonder: The Jazz Age is een volledig instrumentaal album ‘omdat ik die nummers echt een compleet ander leven wou doen leiden en omdat ik vandaag zelf ook alleen maar naar instrumentale dingen luister’.

 

The Jazz Age is vanaf vrijdag verkrijgbaar op cd en vinyl. Ik zou aanraden hem op vinyl te kopen, maar cd is natuurlijk ook al vrij prehistorisch intussen.

 

Nick Cave and the Naked Seeds

I really don't have much to say about the new Nick Cave & The Bad Seeds album Push the Sky Away - other than it'll be out on February 18 and Mark Zuckerberg would have very much disliked me for posting the cover on Facebook (so I had to do that here).

NICK CAVE_ALBUM PACKSHOT.jpg

23 november 2012

Nicolas Karakatsanis - The Expo

nicolas 4.jpg‘Fotografie is voor mij een soort tegenreactie op mijn werk als fotografieleider’, zegt Nicolas Karakatsanis, een cinematografisch genie dat er de afgelopen jaren op toezag dat onder meer Linkeroever, Rundskop en een dozijn kortfilms er heerlijk onheilspellend uitzagen. ‘Ik heb het gevoel dat ik nu toe altijd mijn ding heb kunnen doen, zonder veel compromissen te moeten sluiten. Maar er zijn ook regisseurs geweest die mij inhuurden omdat ik op het knopje van een camera kan drukken en verder totaal niet in mijn stijl geïnteresseerd waren. Ik werd verondersteld om dingen te reproduceren die zij ergens anders hadden gezien.’

 

Dat is meteen ook de reden waarom Karakatsanis, die met The Loft inmiddels ook zijn eerste stappen in Hollywood zette, naar eigen zeggen altijd meer voldoening zal halen uit zijn werk als fotograaf: ‘Dan voel ik mij vrij en kan ik laten zien wie ik echt ben.’ In de Brusselse Alice Gallery kom je de komende maand te weten wat hij daarmee bedoelt, maar evenzeer wat Erik Van Looy bedoelt als hij hem ‘niet zozeer de prins dan wel de koning van de duisternis’ noemt.

 

nicolas1.jpg

nicolas2.jpg

nicolas 3.jpg

Ghent is the New(er) York!

artevelde02.jpgOmdat sommigen het blijkbaar nog altijd niet hebben begrepen, rest mij geen andere mogelijkheid dan het gewoon vlakaf te zeggen: Gent wordt vandaag officieel New York.

 

Dat komt zo.

 

Omdat het feitelijke New York de afgelopen tien jaar in een soort Disneyworld is veranderd - die Biergarten en Apple Store in de Meatpacking District deden de deur dicht - nam de VN begin dit jaar een resolutie aan waarin stond dat de naam moet worden overdragen aan een nagenoeg exacte kopie van het origineel - teneinde een stuk werelderfgoed niet verloren te gaan.

 

Nu is het waar dat - door een stom toeval - enkel de stad Gent hiervan op de hoogte werd gebracht, maar zélfs de venijnigste houtworm moet toegeven dat de stad er sindsdien alles aan heeft gedaan om de naam binnen te halen. Gent heeft haar kandidatuur de voorbije maanden ontegensprekelijk met verve verdedigd, zónder in haar kaarten te laten kijken!

 

Vooreest was er het strategisch lekken van het plan om de fly-over op het einde van het Zuidpark af te breken, en er een echt Central Park van te maken. Uiteraard een bespottelijk idee, maar de verkiezingen kwamen eraan en dan zeggen politici de onmogelijkste dingen eerst, dus niemand die er acht op sloeg. Neem het van mij aan: geniale communicatie!

 

2010-08-28-19-16-25-8-Statue-of-Liberty-Symbol-of-Freedom-for-the-Oppressed.jpgVervolgens trok de stad een budget uit om Gent op alle reissites alvast het 'Manhattan of the Middle Ages' te laten noemen - wat natuurlijk nergens op slaat - en begin deze maand verscheen dan plots het bericht in de krant dat de Twin Towers naar Gent verhuizen - een bericht dat normaalgezien de nodige wenkbrauwen had moeten doen fronsen, en mogelijk zelfs voor lichte paniek had kunnen zorgen. Maar gelukkig was Daniel Termont zich daar terdege van bewust, dus gooide hij het op een akkoordje met zijn Antwerpse collega P. Janssens, wiens theatrale exit uit de onderhandelingen die dag niets anders was dan een manoeuvre om de aandacht af te leiden van de aankondiging van de vierde en gelijk ook vijfde Gentse toren. (ik zou mij daarvoor overigens willen verontschuldigen bij mijn Antwerpse vrienden, maar laten we eerlijk zijn: jullie zijn sowieso zes jaar gesjost)

 

Vandaag wordt ten slotte aan de derde en beslissende voorwaarde voldaan om de naam New York aan Gent toe te kennen: Jacob Van Artevelde krijgt een toorts in de hand en een - de jurk is al in orde - kroon met pinnen op het hoofd. Hij zal voortaan het Vrijheidsbeeld genoemd worden.

 

Eens de kroning een feit is, is er geen weg meer terug, en het ziet ernaar uit dat alles vandaag vlekkeloos zal verlopen. Meer zelfs: game-ontwikkelaars (aka Lucas Selfslagh) zijn intussen reeds begonnen aan een Gentse New(er) Yorkse versie van Grand Theft Auto. Hieronder staan alvast twee teasers.

 

Nu nog een deftige oesterbar in Gent Sint-Pieters, Club 69 wordt vanzelfsprekend Studio 54, en Ledeberg mag zich eindelijk de naam toe-eigenen die het sowieso al vijftig jaar draagt: The Bronx. Maar dat zijn louter formaliteiten. Welcome to the Big Aardappel!