02 november 2012 | Commentaren (0)

Begrafenisfotografie

frieke janssensIk heb er gisteren over zitten nadenken (niet zozeer omdat het Allerheiligen was, maar omdat ik iets over het project The Last Shot van Frieke Janssens wou schrijven) en ik ben tot de conclusie gekomen dat het mij totaal niet kan schelen welk nummer er op mijn begrafenis wordt gespeeld. Ik ben dan toch dood. Om dezelfde reden maakt hij mij ook totaal niet uit of ik word begraven of gecremeerd, en ik heb totaal geen voorkeur voor een grafsteen.

 

Maar om één of andere bizarre reden - vermoedelijk ego, al ontken ik dat natuurlijk formeel - zou het mij wél iets kunnen schelen welke foto er op die grafsteen hangt. Niet dat ik daar echter nu al bij wil stilstaan, dus zal het wel kloppen wat de Belgische fotografe Frieke Janssens (bekend van haar rokende kinderen) daarover zegt: 'In de praktijk moeten nabestaanden vaak snel een foto van de overledene zien te vinden waarop hij of zij oké voor de dag komt. Daar komt dan vaak nog slecht photoshop-werk aan te pas om bijvoorbeeld mensen die errond staan weg te retoucheren. En meer nog: wat zou de nabestaande van die keuze van foto gevonden hebben? Misschien had hij de gekozen foto in het echte leven wel untagged.'

 

Daarom (en ook wel omdat het 'noodzakelijk is dat mensen openlijk durven denken en spreken over de dood') bedacht Janssens Your Last Shot. Kort samengevat: voor iets meer dan duizend euro maakt de fotografe jouw grafprentje (stylist, make-up, photoshop en porseleinen 'print' inbegrepen). Klinkt niet goedkoop, maar als je ervan uitgaat dat er eeuwige roem tegenover staat, dan is dit het koopje van de eeuw.

 

frieke janssens

frieke janssens

De commentaren zijn gesloten.