31 oktober 2012

Le Tour Du Eskimonde En Cinq CDs

c1347983333.jpgBelgië heeft - dat weet uiteraard iedereen - een lange, rijke traditie als het op internationaal gerenommeerde elektronicalabels aan komt. R&S en Bonzai zijn veruit de bekendste voorbeelden, maar er is ook Eskimo. Het Gentse label stond de afgelopen tien jaar mee aan de wieg van de discorevival en het heeft er – rechtstreeks of onrechtstreeks – voor gezorgd dat ook vandaag nog Belgische producers als Aeroplane, The Magician en Moonlight Matters internationaal de toon zetten.

 

Eskimo liet zich van meet af aan opmerken met ijzersterke compilaties van The Glimmers, maar het bracht ook albums uit van onder meer de Noren Lindstrom & Prins Thomas. Vandaag viert het label in het Compass Building in Gent zijn tiende verjaardag met The Glimmers, Aeroplane, The Living Islands en Villa, en eind deze week ligt er een yummie verzamelaar in de winkel met daarop niet alleen de beste nummers uit de geschiedenis van Eskimo, maar ook een pak nieuwe remixes van onder meer DJ Harvey, Solomun, Deetron en Moonlight Matters. De volledige tracklist staat hier.

 

packshot660.jpg

30 oktober 2012

LeFtO Presents ... Chris Dave

ChrisDave.jpgEr zijn weinig drummers die een indrukwekkender palmares kunnen voorleggen dan Chris Dave – op Ben Crabbé na uiteraard, die het onbestaanbare presteert door al achttien jaar een quiz met Tetris-blokken te presenteren. Dave zat reeds in de studio met Beyoncé, Pat Metheny, MF Doom, Jill Scott, Lupe Fiasco, Sonny Rollins, Erykah Badu, Talib Kweli, Janet Jackson en Adele, met wie hij het album 21 opnam. Hij was ook jarenlang de partner in soul van D’Angelo en Robert Glasper, tot hij vond dat hij evengoed zelf een band kon vormen.

 

De drummer staat er morgen mee op een LeFtO Presents night in de Balzaal van de Vooruit, samen met – in muzikale termen – urban legend Kon en Lucinda Slim, één van de zangeressen van Zap Mama. Nog beter nieuws: dezelfde avond vindt in de Concertzaal van de Vooruit de reggaeparty Colourz plaats met de Antwerpse rapsensatie Coely en deejaysets van Raggamuffin Whiteman, Kastor & Dice, Civalizee Foundation, Tito & Echo Virus en Turntable Dubbers. Met een ticket voor het optreden van Chris Dave mag je er gratis in (en vice versa).

 28 oktober 2012

Judith Joy Ross Houdt Van A

Judith Joy Ross - Untitled, 1988.jpgBelgië heeft er een fotomuseum bij: midden deze maand gooide - over de naam hadden ze vijf weken langer kunnen nadenken; vijf minuten was ook al niet slecht geweest - Fondation A Stichting de deuren open met een tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Judith Joy Ross, een erfgename van Diane Arbus die op haar beurt invloed uitoefende op het werk van onder meer Rineke Dijkstra.

 

Volgens haar vermaarde collega Robert Adams zijn de foto's van Ross 'uitermate sober', terwijl haar werkwijze dan weer 'uitermate riskant' zou zijn. Adams heeft naar eigen zeggen vooral respect voor de wijze waarop ze telkens weer met haar personages in dialoog treedt – onbevangen en onbevooroordeeld. Dat laatste klinkt evident, maar lang niet elke fotograaf slaagt er daadwerkelijk in om compleet onbekenden zo breekbaar, onzeker en oprecht te fotograferen als Judith Joy Ross.

 

De tentoonstelling loopt nog tot 23 december in - nee, echt niet - Fondation A Stichting, Brussel.

 

judith-joy-ross-black.jpg

Judith-Joy-Ross-First-year-teacher.jpg

Judith-Joy-Ross-Robert-S.-Walker.jpg

Judith-Joy-Ross.jpeg

27 oktober 2012

Het gaat goed met de Vlaamse docu

vddaffiche.jpgHet gaat niet alleen goed met de Vlaamse fictiefilm. Er worden ook elk jaar verschillende documentaires gemaakt die ontzettend de moeite zijn. Alleen is het niet altijd simpel om ze vertoond te krijgen. Daarom reist het puike documentairefestival Docville de komende twee weken door het land met vijf uitschieters: Empire of the Dust van Bram Van Paesschen (over de miscommunicatie tussen een Chinese CEO en zijn Afrikaanse contacten), Junior van Sien Versteyhe (over de Belgische bokskampioen Junior Bauwens), Little Heaven van Lieven Corthouts (over een Ethiopisch weeshuis voor seropositieve kinderen), Snake Dance van Manu Riche & Patrick Marnham (over het ontstaan en de gevolgen van de atoombom) en Cinema Inch’Allah van Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe (over vier mannen van Marokkaanse afkomst die menen dat ze alles in huis hebben om gevierde filmmakers te worden).

De films zijn van 31 oktober tot 12 november te zien in Brussel (Cinema Rits), Antwerpen (Cinema Zuid), Gent (Sphinx), Leuven (Cinema Zed) en Hasselt (Zebracinema). Trailers staan hieronder; een folder vind je hier.

 

EMPIRE OF THE DUST

 

JUNIOR

 

LITTLE HEAVEN

 

SNAKE DANCE

 

CINEMA INCH'ALLAH

25 oktober 2012

The Daily Show Op Acht!

john.jpgEindelijk! Nee, echt: EINDELIJK! Vanaf maandag kun je op Acht elke dag om 23u40 naar The Daily Show met Jon Stewart kijken - de Amerikaanse Koen Meulenaere, maar dan nog grappiger, bijtender, een béétje meer feitelijk en oneindig veel aaibaarder. Wat Stewart doet, doet niemand hem na, en al zeker niet in België. Hij mengt nieuws met gevatte satire, en levert terwijl ook vlijmscherpe kritiek op zowel politici als collega-commentators en dubieuze nieuwszenders als Fox News.

 

The Daily Show wordt zelf uitgezonden op Comedy Central, een tv-zender met een bescheiden marktaandeel die verder veelal enkel comedyshows als South Park de ether instuurt. Als je dan weet dat vorige week Barack Obama nog in het programma zat, dan weet je dat Jon Stewart gezien wordt als één van de belangrijkste progressieve stemmen in de VS.