09 augustus 2012 | Commentaren (0)

Jazz At The Movies

Annex - Douglas, Kirk (Young Man With a Horn)_01.jpgOmdat het deze zomer toch geen weer is/was om een hond door te jagen, slaan Cinema Zuid en de Antwerpse Jazz Club de handen in elkaar voor een reeks over jazz cats: Jazz at the Movies. Op het programma staan onder meer twee concertfilms: Bert Sterns Jazz On a Summer’s Day uit 1958 en Robert Altmans Jazz ’34: Remembrances of Kansas City Swing uit 1997. De eerste is één van de eerste concertfilms die naam waardig, de tweede bestaat uit jamsessies met de grootste jazzmuzikanten uit de jaren ’90, opgenomen voor de Altman-film Kansas City. De Amerikaanse regisseur kon ze uiteindelijk amper gebruiken, dus besloot hij er een aparte film mee te maken.

 

Eveneens interessant: Young Man with a Horn van Michael Curtiz, waarin Kirk Douglas een blanke jazzmuzikant speelt in het New York van de jaren ’20 – toen nog even een even groot curiosum als Vanilla Ice in de jaren ’80. De film is losjes gebaseerd op het leven van kornettist Bix Beiderbecke, wiens instrument duidelijk niet voldoende sexy was voor Hollywood: Curtiz maakte er een trompettist van. De trompetpartijen van Douglas werden ingespeeld door Harry James.

 

Ook Sal Mineo playbackt in The Gene Krupa Story, de vierde film uit de reeks (over de legendarische big band-drummer bij wie Apollo 440 de mosterd haalde voor het nummer Krupa). De drumpartijen van Mineo in de film zijn van Krupa zelf.

 

JAZZ ON A SUMMER'S DAY

 

JAZZ '34

 

YOUNG MAN WITH A HORN

 

THE GENE KRUPA STORY

De commentaren zijn gesloten.