31 juli 2012 | Commentaren (0)

The (View)Master At Work

viewmaster, gent, bijloke, when we were kings, freddy de kerpelI'm so mean, I make medicine sick!’ Vandaag predikt hij wereldvrede, maar dertig jaar geleden sloeg Muhammad Ali zijn tegenstanders met een ogenschijnlijk genot tot (appel)moes (zonder stukjes). Getuige de uitstekende documentaire When We Were Kings, waarin filmmaker Leon Gast het onstuimige verhaal van de legendarische kamp tussen Ali en George Forman in Kinshasa doet – de Rumble in the Jungle, voor de connaisseurs. Lauryn Hill en Wyclef Jean schreven de muziek voor de film, Spike Lee neemt de commentaar voor zijn rekening en Gast, die zich door honderden uren archiefbeelden worstelde, kreeg er terecht een oscar voor.

 

Waarom ik dat vertel? Omdat het openluchtfilmfestival Viewmaster voor het vijfde jaar op rij zijn tenten en tijdelijk bioscoopscherm opslaat in Gent - na de binnenplaats van de Boekentoren, de Sint-Baafsabdij, de Acec-site en DOK, kiest het deze keer voor de Bijloke - en omdat het thema van dit jaar de Belgische bokslegende Freddy De Kerpel op het idee bracht om When We Were Kings te vertonen. Muriel Scherre, één van de andere viewmasters, koos voor de voortreffelijke schandaalfilm Intimacy van Patrice Chéreau en de medewerkers van KASKcinema lieten hun oog vallen op de vampierklassieker Nosferatu van F.W. Murnau. Voor wie nog niet mee is: het thema van de vijfde editie is 'lichaam' en het verwijst naar het hospitaalverleden van de Bijlokesite.

 

Vanzelfsprekend komen de viewmasters hun keuzes telkens zelf toelichten, en om zowel hun en uw tere lichaam te beschermen, vinden de voorstellingen in geval van slecht weer plaats in de (nabijgelegen) Zwarte Zaal van het KASK. Geen idee of dat nu vrijdag - wanneer When We Were Kings het festival op gang trapt - al nodig zal zijn, maar neem misschien sowieso een dekentje mee. En een paraplu.

 

De commentaren zijn gesloten.