25 juli 2012 | Commentaren (0)

Kraftwerk: Tour de France

KW_tdf.jpgOmdat 33 1/3 Classic Album Listening Sessions van de AB onlangs Trans-Europe Express van Kraftwerk door de boxen liet knallen, en omdat de legendarische Duitse elektronicaband in april acht belachelijk snel uitverkochte concerten in het MoMA speelde, stof ik mijn overzicht van alle Kraftwerk-albums (dat ik ooit voor Knack Focus heb gemaakt) nog eens af. Na Autobahn, Radio-Activity, Trans-Europe Express, The Man-Machine, Computer World, Techno Pop en The Mix is het vandaag de beurt aan Tour de France, het vooralsnog laatste Kraftwerk-album.

 

Tour de France

‘Carbo-hydrat protein, A-B-C-D vitamin’

Jaar: 2003


Bezetting: Ralf Hütter, Florian Schneider, Fritz Hilpert & Henning Schmitz

 

Sterren: ***


Concept: Ralf Hütter, een fervent wielerfanaat, had in de jaren 80 zijn collega’s er al eens van proberen overtuigen een volledige plaat op te bouwen rond wielrennen. Het bleef uiteindelijk bij een nummer: Tour de France. Oorspronkelijk had het op Techno Pop/Electric Café moeten staan, maar EMI was het wachten op die plaat beu en legde de song gewoon in de winkel. Met het album Tour de France zag Hütter zijn droom negen jaar geleden alsnog in vervulling gaan. Er staan verschillende variaties op de titeltrack op, naast een aantal verrassende nieuwe nummers over onder meer vitaminen.


Hoes: De hoes is vrijwel identiek aan het ontwerp dat Ralf Hütter in ’83 voor de gelijknamige single maakte. Naar eigen zeggen, vond hij er inspiratie voor op een – on rigole pas – Bulgaarse postzegel.


Ontvangst: Zeventien jaar na hun laatste album waren de verwachtingen uiteraard belachelijk hooggespannen. De ‘schade’ viel uiteindelijk goed mee. Niemand herkende er een meesterwerk in, maar zelfs de ultrakritische muzieksite Pitchfork gaf toe dat het een ‘distinctly engaging, sophisticated experience’ is. Rolling Stone stofte zijn idiote mechanicametaforen nog eens af: ‘If you're one who would proudly point out the offbeat grace and unlikely persistence of a vivid personality in a machine, Kraftwerk endure. You can even claim it contains Porsche components.


Charts: De plaat moest normaal voor de start van de Tour de France uitkomen, maar ze lag uiteindelijk pas in de winkel, toen Armstrong reeds in het geel op de Champs-Élysées stond. De verkoopcijfers vielen – om het zacht uit te drukken – wat tegen.

 

De commentaren zijn gesloten.