01 juni 2012 | Commentaren (0)

Paul Verhoeven Forever

220px-Robocop_film.jpgTerwijl hij er zelf nog amper aan de bak komt, is Hollywood precies toe aan een Paul Verhoeven-revival. Deze zomer tekent Len Wiseman (Underworld) voor een remake van Total Recall en volgend jaar komt José Padilha (Tropa de Elite) met een remake van RoboCop op de proppen. Dat laatste is ... Oké, ik weet niet wat ik er moet van denken. Vanzelfsprekend is het onmogelijk om er een betere film van te maken - het origineel uit 1987 was een tijdloos meesterwerk. Maar in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse actieregisseurs is Padilha geen onnozele reclamefilmer en hij heeft intussen ook Gary Oldman gecast als Norton. Plus: de Zweed Joel Kinnaman is mogelijk geen slechte vervanger voor Peter Weller. Het is alleen jammer dat Edward Neumeier, die nadien ook het even briljante Starship Troopers neerpende, niet terugkeert als scenarist, maar James Vanderbilt en Nick Schenk hebben met respectievelijk Zodiac en Gran Torino ook al iets bewezen.

 

Total Recall is een ander verhaal. Sowieso is de verfilming van Verhoeven - de plot is gebaseerd op een novelle van Philip K. Dick - zwaar onderschat. Ja, 't is met Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone, maar de cartooneske vertolking van de eerste is feitelijk erg grappig en de tweede, die toen nog niet zo bekend was, komt er niet erg veel in voor. Bovendien zit het pulpverhaal deftig in elkaar, doet ook Michael Ironside (de favoriete slechterik van Verhoeven) mee en schuwt de regisseur geen - die mutant met drie borsten staat al een kwarteeuw op mijn netvlies gebrand - seks en geweld.

 

Met andere woorden: Total Recall is dan al geen grote kunst, hij is ontegensprekelijk entertaining, bij vlagen maatschappijkritisch en hij draagt ook overduidelijk de stempel van een meester(provocateur). Dat laatste is Len Wiseman allesbehalve en zijn Underworld-vehikels laten mij ook redelijk koud. Maar ik heb mij goed geamuseerd met zijn vierde aflevering van Die Hard en naar verluidt zou zijn versie van Total Recall er mind-blowing uitzien. Nog twee maanden wachten, en dan weten we of dat ook echt zo is.

 

TOTAL RECALL (1990)

 

TOTAL RECALL (2012)

De commentaren zijn gesloten.