30 mei 2012

Fashion Not Fashion

Ja, er zijn teveel deejays, maar dat nog niemand op het idee gekomen is om een fotocollectief op te richten dat de naam 2ManyFashionPhotographers draagt? Ze zijn met miljoenen en negentig procent ('gerespecteerde namen' incluis) maakt dezelfde clichéfoto’s.

 

De Belg Frederik Heyman is één van de uitzonderingen. Zijn modewerk voor onder meer Bruno Pieters, Vogue Homme en dS Magazine steekt makkelijk boven het werk van die negentig procent uit – niet in het minst omwille van de wijze waarop hij provoceert met absurde humor en daarvoor ook vaak buiten de lijnen van de fotografie tekent – en in zijn persoonlijk werk durft hij zelfs nog een stap verder te gaan. Getuige zijn nieuwe solotentoonstelling Pen Pals, die nog tot 30 juni te zien is in de Antwerpse Base-Alpha Gallery.

 

f heyman 2.jpg

25 mei 2012

We Need To Talk About This DVD

dvd, we need to talk about kevin, lynne ramsay, tilda swintonDat zelfs Tilda Swinton er geen Oscarnominatie voor kreeg, maakt van We Need to Talk About Kevin een van de meest onderschatte films van het afgelopen jaar. Of het moet zijn dat de Oscarleden gewoon liever niet praten over Kevin en de bikkelharde thema’s die in deze ijzersterke verfilming van de gelijknamige roman van Lionel Shriver worden aangesneden?

 

Mogelijk is het een mix van de twee: de plot is ontegensprekelijk verontrustend – We Need to Talk About Kevin draait rond een moordpartij op een middelbare school – en de wijze waarop regisseuse Lynne Ramsay het verhaal in al zijn emotionele complexiteit uit de doeken, is zo virtuoos dat het sommigen allicht niet eens opvalt hoe briljant de film is opgebouwd. Maar dat is nog altijd geen excuus om de verpletterend intense vertolking van Tilda Swinton over het hoofd te zien - zeker niet nu de film ook uit is op Blu-ray en dvd.

 

24 mei 2012

Charlie Chaplin Begins

charlie-chaplin.jpgHet heeft weinig gescheeld of de filmcarrière van Charles Chaplin was afgelopen voor ze goed en wel begonnen was. De komiek werkte in theater, toen hij in 1913 werd ontdekt door Mack Sennett, eigenaar van Keystone Pictures Studio – één van de eerste Amerikaanse filmstudio’s. Sennett zette Chaplin meteen aan het werk, maar die wist niet hoe hij met een camera moest omgaan en zijn eerste kortfilms waren zo bedroevend flauw dat de studiobons op het punt stond hem de laan uit te sturen.

 

Tot Chaplin op het briljante idee kwam om een hoed op te zetten, een snor op te plakken ‘en voor ik die dag op de set arriveerde,’ schreef de legendarische acteur/regisseur in zijn memoires, ‘was The Tramp geboren’. Chaplin zou uiteindelijk slechts een jaar bij Keystone blijven (voor hij zelf naar een andere studio verkaste), maar hij maakte in die periode wel 33 kortfilms en één langspeelfilm. Die werden onlangs allemaal gerestaureerd en zijn nu ook verkrijgbaar in een danig indrukwekkende box.

 

20 mei 2012

Duyster 500

0520_duyster500_0.jpgAls er al ooit één radioprogramma was dat ik liever had gepresenteerd dan Switch, dan wel Duyster. Dat gezegd zijnde, al een geluk dat Ayco mij voor was (en er mensen zijn die paniekaanvallen krijgen bij de gedachte dat ik muzikanten met een gitaar zou interviewen, want ik luister natuurlijk alleen maar naar techno) of er vond vanavond op DOKgent een concert plaats dat Van Alboom 500 heette.

 

Samen met Pukkelpop-programmator Eppo Janssen kwam Ayco Duyster twaalf jaar geleden op het idee om een zondagavondprogramma vol onkatholieke lullabies boven de doopvond te houden. Het bastaardkind kreeg de naam van de moeder en het is verzot op - om maar een paar namen te noemen - Coco Rosie, Efterklang, Bonnie ‘Prince’ Billy, Sufjan Stevens, Beach House en Sigur Rós.

 

Maar ook Gravenhurst, Lanterns On the Lake en Amatorski werden er de afgelopen jaren donkergrijs in gedraaid, en ze zakken vanavond zelfs af naar DOKgent om er – in front of a live audience – de vijfhonderdste uitzending mee te vieren. Het slechte nieuws: het is uitverkocht. Het goede: het wordt - uiteraard - vanaf 19u live uitgezonden op Studio Brussel.

 

Ayco en Eppo, voor mocht ik er niet geraken: gelukkige verjaardag!

 

19 mei 2012

Marilyn & Me & Taschen & Brussels

ce_schiller_marilyn_book.jpgVijftig jaar geleden kreeg de Amerikaanse fotograaf Lawrence Schiller een opdracht van het Franse tijdschrift Paris Match. Deze week verschijnt bij de Duitse uitgever Taschen een mammoetboek met het resultaat van die opdracht. De reden? Marilyn Monroe. Schiller moest van Paris Match het Hollywood-icoon fotograferen tijdens de legendarische opnames van George Cukors romantische komedie Something’s Got to Give – legendarisch, want de film zou nooit afgewerkt geraken. Monroe kwam meer niet dan wel opdagen en na enkele weken (en verhitte discussies met de studio) werd de actrice de laan uitgestuurd. Haar tegenspeler Dean Martin zag een vervanging echter niet zitten, dus werd Monroe uiteindelijk toch weer in dienst genomen, tot ze een paar dagen later overleed en Something’s Got to Give definitief in het vriesvak werd gestoken.


Was de film in 1962 in de zalen gekomen, dan zou hij de eerste Hollywood-productie met een naakte filmster geweest zijn. Hoewel in haar contract stond dat ze een huidkleurig badpak mocht dragen, besloot Monroe een zwembadscène volledig naakt in te blikken. De set werd grotendeels ontruimd, maar de actrice, die goed wist dat ze met haar stunt geschiedenis zou schrijven, stond erop dat Schiller bleef. De foto’s van die dag werden wereldberoemd en ze golden lange tijd als enige bewijs van de notoire naaktscène, die pas decennia later werd vrijgegeven. Uiteraard staan ze nu ook in Marilyn & Me, een knap fotoboek dat Schiller vandaag in de Taschen Store in Brussel komt voorstellen, waar eveneens een tentoonstelling loopt met foto’s uit het boek.

Just so you know: Taschen brengt er voorlopig enkel een gelimiteerde collector’s edition van uit. Kostprijs: €750. Later volgt nog een goedkopere versie.

 

0099_Page107-C_Presse.jpg