19 mei 2012 | Commentaren (0)

Marilyn & Me & Taschen & Brussels

ce_schiller_marilyn_book.jpgVijftig jaar geleden kreeg de Amerikaanse fotograaf Lawrence Schiller een opdracht van het Franse tijdschrift Paris Match. Deze week verschijnt bij de Duitse uitgever Taschen een mammoetboek met het resultaat van die opdracht. De reden? Marilyn Monroe. Schiller moest van Paris Match het Hollywood-icoon fotograferen tijdens de legendarische opnames van George Cukors romantische komedie Something’s Got to Give – legendarisch, want de film zou nooit afgewerkt geraken. Monroe kwam meer niet dan wel opdagen en na enkele weken (en verhitte discussies met de studio) werd de actrice de laan uitgestuurd. Haar tegenspeler Dean Martin zag een vervanging echter niet zitten, dus werd Monroe uiteindelijk toch weer in dienst genomen, tot ze een paar dagen later overleed en Something’s Got to Give definitief in het vriesvak werd gestoken.


Was de film in 1962 in de zalen gekomen, dan zou hij de eerste Hollywood-productie met een naakte filmster geweest zijn. Hoewel in haar contract stond dat ze een huidkleurig badpak mocht dragen, besloot Monroe een zwembadscène volledig naakt in te blikken. De set werd grotendeels ontruimd, maar de actrice, die goed wist dat ze met haar stunt geschiedenis zou schrijven, stond erop dat Schiller bleef. De foto’s van die dag werden wereldberoemd en ze golden lange tijd als enige bewijs van de notoire naaktscène, die pas decennia later werd vrijgegeven. Uiteraard staan ze nu ook in Marilyn & Me, een knap fotoboek dat Schiller vandaag in de Taschen Store in Brussel komt voorstellen, waar eveneens een tentoonstelling loopt met foto’s uit het boek.

Just so you know: Taschen brengt er voorlopig enkel een gelimiteerde collector’s edition van uit. Kostprijs: €750. Later volgt nog een goedkopere versie.

 

0099_Page107-C_Presse.jpg

De commentaren zijn gesloten.