11 mei 2012 | Commentaren (21)

Schokkend: Sabam nog driester dan gedacht!

sabam, switch, studio brusselDankzij Basta weet intussen iedereen dat Sabam er (onder meer) niet voor terugdeinst om geld te innen voor groepen die niet bij de privé-organisatie zijn aangesloten, laat staan dat ze bestaan. Onze politici geven hen daarvoor vrijspel, waarvoor dank. (Oké, ’t is waar: af en toe schreeuwen ze – om in het nieuws te komen – moord en brand, als Sabam weer eens iets doet waarbij de helft van de bevolking steigert, maar niemand die ooit actie onderneemt.)

De tactiek van Sabam is vergelijkbaar met een bedrijf dat parkeerboetes uitschrijft en onder elke voorruit een ticket schuift – dus ook onder de voorruit van auto’s met een geldig ticket, in de veronderstelling dat de bestuurder wel eens vijf minuten te laat zou kunnen zijn en hij het parkeerbedrijf dus sowieso geld verschuldigd is. Verplaatst die bestuurder zijn auto evenwel op tijd, dan kan hij zijn geld aan het parkeerbedrijf terugvragen, nadat hij – natuurlijk! – eerst zijn boete heeft moeten betalen.

Sabam gaat – met andere woorden – driest en onbezonnen tewerk. Zodanig zelfs dat het mij deze ochtend een mail stuurde om geld te innen voor ... de Switch 1000 Picnic! Voor de duidelijkheid: deze maand vindt Duyster 500 plaats, een reeks (ongetwijfeld straffe) concerten om de vijfhonderdste aflevering van het Studio Brussel-programma Duyster te vieren. Omdat Switch daarmee – we zijn twaalf jaar geleden in hetzelfde weekend begonnen – deze maand aan zijn duizendste uitzending zit, zetten we op een belachelijk kleine lap grond in Ledeberg de Switch 1000 Picnic op poten met de waanzinnigste line-up (voor een picknick) ooit: Gesaffelstein, Boys Noize, 2ManyDJs, Netsky en The Worst DJs in the World (zijnde mezelf en mijn Switch-collega Stijn). De datum waarop we het nieuws bekendmaakten: 1 april.

Onze luisteraars, die – op een paar gevallen na – slim zijn, hadden natuurlijk meteen begrepen dat het een grap was. Helaas werkt geen van hen bij Sabam. (zie onder) Vanzelfsprekend ben ik niet van plan om op zoveel dwaasheid te antwoorden, maar ik vond het wel verhelderend om eens zo’n mail te krijgen. Zo kan iemand mij gelijk eens vertellen met welk recht Sabam de organisatoren van feestjes ertoe verplicht om de gages van deejays aan hen over te maken. Ik zie niet in 1) wat dat met auteursrecht te maken heeft 2) hoe dat geen schending van de privacy is.

 

Enfin, over Sabam kun je veel zeggen, maar ze zorgen toch altijd weer voor de nodige hilariteit.

 

sabam,switch,studio brussel

Commentaren

Wacht tot je billijke vergoeding ook nog in je mailbox krijgt...die volgen alles van Sabam verder op...

Gepost door: Dieter Veulemans | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Welke vragen heb jij voor Sabam? CEO Cristophe Depreter komt naar de eventplanner.tv studio - http://evpl.eu/JhLoDW

Gepost door: Pieter François | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

De meest legale maffiabende van ons land!

Iemand ooit al eens gehoord of gezien hoeveel men effectief aan de artiesten uitbetaald? Je kunt onmogelijk te weten komen hoeveel maal een bepaalde song afgespeeld wordt. Alsof Lady Gaga bvb hier ooit al een cent heeft van gezien!

Pffff, om ziek van te worden. Dit zou nationaal geboycot moeten worden!

Gepost door: Dimi | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

beste dieter, informeer je eerst.
sabam int voor de auteur/componist, de billijke vergoeding gaat naar de beheersvennootschappen die de uitvoerende artiest en de producent vertegenwoordigen. de billijke vergoeding is dus geen verdere opvolging van sabam...

Gepost door: bert | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

U een breuk lachen met Sabam, tis zo eens iets anders. Nog 325 nachtjes slapen en dat doen we dit en masse nog eens over, ja?!

Gepost door: Kelly | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Basta! is nog véél te braaf geweest!

Enkele jaren geleden kwamen er cijfers naar buiten... en ze geraakten niet verder dan 15% uitbetalingen, de rest verdween in de "interne keuken" van sabam. Toen werd er beloofd dat de uitbetalingen zouden verhogen.
Die belofte proberen ze niet waar te maken door dat percentage te verhogen, maar door langs alle kanten meer inkomsten te zoeken op vaak schandalige plaatsen.

Gepost door: Ger | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Ach, daarom leveren ze geen melk meer in onze straat. De melkboer is geruineerd door sabam omdat hij jarenlang fluitend van deur tot deur ging, zonder te betalen.

Gepost door: raf de witte | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Hahahahahaahahahaha

Gepost door: Thomas | 30 mei 2012

"Oké, ’t is waar: af en toe schreeuwen ze – om in het nieuws te komen – moord en brand, als Sabam weer eens iets doet waarbij de helft van de bevolking steigert, maar niemand die ooit actie onderneemt." ---- Dit klopt, helaas, als een bus. Klachten hoor ik al jaren, maar er is echt niemand die er wat aan doet... Kan er geen nieuwe vereniging opgericht worden? Het is toch ons volste recht om de concurrentie aan te gaan met Sabam, of niet?

Gepost door: Steve | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Voor iedere dj de betaalde gage vermelden? Sinds wanneer moeten ze dat nu ook al weer weten?

Gepost door: Rafael | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Lange tijd geleden heb ik eveneens de vraag van sabam gekregen om hun kas te spijzen. Waarom ??? Ik ben zelfstandige prive-chauffeur in bijberoep en heb dus een BTW nr. Dus ............ u vervoert klanten en hebt radio in auto ???? Neen ............... ik rij met wagen van klant !!!!!!
Ik heb gewoon hun maning in de vuilnisbak geworpen en morgen zal er wel ene wakker worden en nog maar eens een briefke schrijven zeker.

Gepost door: Hugo | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

ik dacht zelfs dat deze vraag wettelijk verboden was !

Gepost door: Kristof | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

*Zo kan iemand mij gelijk eens vertellen met welk recht Sabam de organisatoren van feestjes ertoe verplicht om de gages van deejays aan hen over te maken.*

MAW de dj's krijgen niks betaald? whahahaha zijn ze al langsgegaan bij ID&T.be LOL

Gepost door: Chichi | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

@chichi: Ik zeg toch niet dat deejays niets betaald worden? Alleen lijkt mij dat een zaak tussen de deejay, promotor en de fiscus te zijn.

Gepost door: Ben Van Alboom | 11 mei 2012

Het is in Nederland al niet veel anders. Ik was jaren betrokken bij de organisatie van een van de grootste festivals in het zuiden en we kregen in 2004 of zo een brief van SENA dat we maar eens flink in de buidel moesten tasten omdat we een DJ stage hadden en daar diende toch wel voor betaald te worden. Ze wilden ons wel matsen dat eerste jaar, dus in plaats van 15.000 euro of zo vonden ze het wel goed als we 3.000 betaalden (ik weet de bedragen niet meer precies, maar het was deze orde van grootte).

Gepost door: Metalmakker | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Je moet zelf al SABAM gaan betalen als je de Radio bij uw thuis opzet en er zijn meer dan zoveel (aantal weet ik niet) aanwezig... Echt om uw ziek mee te lachen !!

Gepost door: Damien | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Ze vragen ook u ontvangsten, SABAM heeft niets te maken met deze cijfers... Volstrekt belachelijk!

Doe je een aanvraag bij de E-Licensing voor een event, dan krijg je een bedrag te zien dat je zal moeten betalen. Nadat je de extra papieren , na het event, invult zal dit bedrag nog hoger oplopen.

Je betaalt dus meer dan dat ze op voorhand laten zien dat je zal moeten betalen! Waar halen ze het lef vandaan?

Gepost door: Maarten | 11 mei 2012

Reageren op dit commentaar

een dj betaald zijn jaarlijkse licentie: aan sabam
hij betaald op elke cd die hij koopt: aan sabam
voor elk nummer van die cd die hij gebruikt of speelt betaald hij: aan sabam
elke organisator die deze dj vraagt betaald hiervoor: aan sabam
Maar de artiest die dat nummer heeft gemaakt: ontvangt van sabam NIETS!

Waar zijn wij eigenlijk mee bezig!!!
Beste politici gelieve dit eens te bekijken en er iets aan te doen zodat we eens zien wat er met ons belastingsgeld gebeurd!!!

Gepost door: Dj-D | 12 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Minister Vande Lanotte had onmiddellijk begrepen dat Electrabel op zijn plaats zetten electoraal de meest geniale zet was van de laatste 10 jaar, De Wever weet ook dat 45 kg verliezen èèn en ander zou opbrengen, dan vraag ik mij af waarom het zo lang duurt voor een politieker de geniale zet "SABAM te kelderen"
uit zijn mouw schud, of is het hier waar het geld van SABAM juist naar toe stroomt? De Fille's brengen ook geld op aan de staat en daarom ook nooit opgelost!

Gepost door: Geert De Roeck | 12 mei 2012

Reageren op dit commentaar

Het grootste schandaal: opgifte van de uitgevoerde werken: een blad met plaatsen voor een 60 tal songs. Alsof op een evenement iemand alle nummers gaat noteren die gedraaid werden. En wat met de talloze evenementen die deze lijst niet invullen? Mijn nonkel is al 30 jaar dj en heeft deze nog nooit binnen gebracht! Waar gaat het geld daar dan naartoe?

Gepost door: Mafioso | 12 mei 2012

Reageren op dit commentaar

misschien iets voor anonymous?

Gepost door: dries | 12 mei 2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.