22 april 2012 | Commentaren (0)

Kraftwerk: Radio-Activity

Kraftwerk_Radio_Activity_album_cover.jpgOmdat 33 1/3 Classic Album Listening Sessions van de AB onlangs Trans-Europe Express van Kraftwerk door de boxen liet knallen, en omdat de legendarische Duitse elektronicaband deze maand acht belachelijk snel uitverkochte concerten in het MoMA speelt, stof ik mijn overzicht van alle Kraftwerk-albums (dat ik ooit voor Knack Focus gemaakt heb) nog eens af. Na Autobahn en Trans-Europe Express is het vandaag de beurt aan Radio-Activity.

 

Radio-Activity

‘Radioactivity, discovered by Madame Curie’

Jaar: 1975


Bezetting: Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos & Wolfgang Flür

 

Sterren: ***


Concept: Na het succes van Autobahn, de komst van Karl Bartos, het ontslag van producer Conny Plank – een man, zowaar – en de ingebruikname van de roemruchte Kling Klang-studio, pakte Kraftwerk uit met een conceptalbum dat gedoemd was om verkeerd/niet begrepen te worden. De vier bezwoeren alle traditionele instrumenten, kleedden hun elektronische composities volledig uit – heel wat tracks zijn bezwaarlijk songs te noemen; eerder geluidsexperimenten – en zongen over radioactiviteit, en activiteit op de radio, en pulsars en quasars. Snapt u het probleem?


Hoes: Emil Schult tekende ook nu weer voor de hoes: een illustratie van een Deutscher Kleinempfänger, een goedkoop radiotoestel uit de jaren '30 dat Joseph Goebbels had laten ontwerpen om propagandaberichten tot in de huiskamer te krijgen. De reissue uit 2009 hangt er een kartonnetje rond met een nucleair symbool op, omdat Kraftwerk intussen meer met radioactiviteit begaan is dan met activiteit op de radio, en pulsars en quasars.


Ontvangst: Rolling Stone, dat een jaar eerder Autobahn met de grond gelijk had gemaakt, schreef dat ‘songs like Geiger Counter, Intermission and News are plain stupid, and no song on the album comes near the melodic/harmonic sense that pervaded Autobahn.’ Kwestie van consequent te blijven, dus. Gelukkig was er ook nu weer Billboard: ‘The LP, which features monotonous yet strangely haunting vocals, is one of those sets that, while repetitious in many spots, is strangely compelling.


Charts: Het album deed het beduidend minder goed dan Autobahn. In de VS strandde Radio-Activity op plaats 140, en in Groot-Brittannië, waar ze maar tot veertig tellen, kwam hij zelfs nooit de charts binnen. De titeltrack opende voor de groep echter wel nieuwe deuren op het Europese vasteland. In Frankrijk – het thuisland van Madame Curie – klom het nummer zelfs tot bovenaan de hitlijsten.

 

De commentaren zijn gesloten.