17 maart 2012 | Commentaren (0)

The Fake Five

project-x-poster.jpgVolgens Wikipedia zijn er in 2003 drie fake found footage-films gemaakt (denk aan de horrorklassieker The Blair Witch Project, die zogezegd volledig was opgetrokken uit gevonden videomateriaal). In 2009 waren het er zes en vorig jaar stond de teller op – wait for it – zeventien! Dit jaar belooft die trend zich gewoon verder te zetten: de bijzondere superheldenfilm Chronicle en de abominabele horrorprent The Devil Inside werden intussen met succes in de zalen gebracht, en sinds woensdag maakt ook de hilarisch explosieve partyfilm Project X van Nima Nourizadeh brokken in de bioscoop.

 

De premisse is simpel: drie tieners huren een cameraman in om hun – papa en mama zijn op reis – house party op video vast te leggen. Alleen hadden ze er niet op gerekend dat er meer dan duizend hitsige pubers (en een erg kwade drugsdealer) zouden komen opdagen. In zeker opzicht zijn de meningen in de VS totaal niet verdeeld: de ene vindt hem ‘belachelijk overdreven’, de andere ook. Het verschil in interpretatie kan evenwel niet groter zijn. Wij behoren tot het kamp van de believers: Project X (party) rocks!

 

Speciaal daarom: mijn top vijf van de beste en/of meest legendarische found footage-films aller tijden!

 

1. THE BLAIR WITCH PROJECT (1999)

 

Love it or hate it: de film van Daniel Myrick & Eduardo Sánchez geldt als een schoolvoorbeeld in het genre en probeer hem maar eens uit te kijken, zonder één keer je ogen dicht te knijpen.

 

2. C'EST ARRIVE PRES DE CHEZ VOUS (1992)

 

Er zijn er die deze 'grap' van Rémy Belvaux, André Bonzel & Benoît Poelvoorde meer mockumentary dan found footage noemen, maar omdat het een onvoorwaardelijk meesterwerk is (en één van de beste Belgische films aller tijden), heb ik er hem sowieso tussen gezet.

 

3. CANNIBAL HOLOCAUST (1980)

 

Oerklassieker in het genre van Ruggero Deodato. Vandaag ook nog steeds in verschillende landen verboden omdat hij te aanstootgevend zou zijn en er nog altijd mensen geloven dat hij echt is.

 

4. REC (2007)

 

Uitstekende Spaanse horrorfilm van Jaume Balagueró & Paco Plaza (waarvan je zeker ook de tweede trailer moet checken met reacties van het publiek).

 

5. PROJECT X (2012)

 

De kans is redelijk groot dat, naast kleurloze folkliefhebbers en onverbeterlijke cafégangers, fans van cocktails en fingerfood dit extreem dwaas en lawaaierig zullen vinden. Dat is dan hun probleem.

 

SPECIALE VERMELDING: EXIT THROUGH THE GIFT SHOP (2010)

 

Fake? Real? Documentaire? Fictie? Who cares - Exit Through the Gift Shop is gewoon een bad-ass docume... euh ... film van Banksy!

De commentaren zijn gesloten.