16 januari 2012 | Commentaren (0)

Golden Globes 2012

golden_globe.jpgAls The Golden Globes vannacht drie dingen hebben duidelijk gemaakt, dan is het dat 1) Ricky Gervais volgend jaar wordt vervangen als presentator (wegens dodelijk saai) 2) in het algemeen zelfs de voorverkiezing bij de Republikeinen dit jaar al boeiender is geweest (en ze moet in feite nog goed en wel beginnen) 3) het met de Oscars nog werkelijk alle richtingen uit kan.

Nu is het al lang niet meer zo dat de Globes gelden als barometer voor de Oscars – de enige journalisten die dat blijven herhalen, zijn lui. Maar aangezien zich in de race naar de Oscars nog geen duidelijke koploper heeft aangediend, was ik wel een béétje nieuwsgierig naar wat de – ocharme – negentig leden van de Hollywood Foreign Press Association zouden doen.

golden globes, 2012, ricky gervais, the artist, the descendants, hugo, jean-pierre, luc dardenneNiet veel, zo bleek. De Franse film The Artist van Michel Hazanavicius, die in België nog altijd geen – Planet Earth to Belgian movie distributor – deftige re-release heeft gekregen, mag zich met drie Golden Globes wiskundig gezien de grote overwinnaar noemen: beste komedie/musical, beste komedie/musicalacteur (Jean Dujardin) en beste muziek. Maar de twee Golden Globes voor The Descendants van Alexander Payne – beste drama en beste drama-acteur (George Clooney) – wegen in de regel meer door, en om het al helemaal ingewikkeld te maken, ging noch Hazanavicius, noch Payne met de prijs voor beste regisseur aan de haal – die was voor Martin Scorsese (Hugo).

Kort samengevat: The Artist, The Descendants en Hugo liggen na vannacht voorop in de peilingen; en War Horse, The Ides of March, The Help, The Girl with the Dragon Tattoo, Moneyball en ook Midnight in Paris lijken uitgeteld. Maar een verrassing is zeker niet uitgesloten, wanneer volgende week dinsdag de Oscarnominaties worden bekendgemaakt, en wie het eind februari uiteindelijk ook wordt: de kijkcijfers gaan de laagste zijn in jaren, want – hoe goed sommige films ook zijn – bij het grote publiek is het enthousiasme voor vrijwel elke film hierboven redelijk ver te zoeken. Meer nog: zelfs cinefielen moeten toegeven dat de oogst dit jaar nogal mager uitvalt; zeker in vergelijking met vorig jaar, toen onder meer The King’s Speech, The Social Network, Black Swan, The Fighter, Winter’s Bone en – ik vond hem niet zo bijzonder, maar je kon er moeilijk naast – Inception in de running waren voor de Oscar voor beste film.

golden globes, 2012, ricky gervais, the artist, the descendants, hugo, jean-pierre, luc dardenneEnkel bij de acteurs en actrices zijn de kaarten mogelijk al geschud: Meryl Streep kreeg vannacht een Golden Globe voor The Iron Lady (beste drama-actrice), al zou ze op de Oscars héél misschien nog concurrentie kunnen krijgen van Michelle Williams, die een award kreeg voor My Week with Marilyn (beste komedie/musicalactrice). Octavia Spencer wordt wellicht ook op de Oscars de excuustruus voor The Help (beste vrouwelijke bijrol) en Christopher Plummer zou eind februari eveneens een Oscar moeten krijgen voor Beginners (beste mannelijke bijrol).

De grootste verliezers van de avond ten slotte? Jean-Pierre & Luc Dardenne. Niet omdat het oneervol was om in de categorie Foreign Language Film te verliezen van (het betere) A Separation – veruit integendeel – maar omdat ze hun award anders uit handen van Madonna hadden gekregen!

 

THE DESCENDANTS

 

THE ARTIST

 

HUGO

De commentaren zijn gesloten.