20 december 2011 | Commentaren (32)

Beste Vakbondslijder,

staking, vakbonden, rudy de leeuw, freek braeckman, catherine van eylen, contractbreuk, pensioenleeftijd, pensioenenVooreerst: maakt u zich geen zorgen over mijn kennis van het Nederlands. Ik maak al eens een dt-fout – shit happens, zeker in deze tijden van Music For Life – maar ik ken wel degelijk het verschil tussen ‘leiden’ en ‘lijden’. Ding is gewoon dat, als ik u zo aan het woord hoor, u dagelijks precies meer bezig bent met afzien dan met leiding geven. Alsof u schrik hebt dat uw leden u een minimum aan lef en visie zouden verwijten.

Eerlijk gezegd, ik heb met u te doen. Ik heb lange tijd gedacht dat u telkens weer zo onverantwoord en onnozel deed uit koppigheid en/of machtsgeilheid. Tot het mij de afgelopen weken opviel: u bent gewoon simpel van geest. Toegegeven, ik had al vroeger tot die conclusie moeten komen, wanneer ik u en uw volgelingen en masse op straat zag komen, gedrapeerd in rode (en groene; ik wil niet discrimineren) tenues. Maar ergens werkt zo’n groot carnavalsfeestje nog wel, dacht ik altijd – het pakt goed op beeld en het creëert ongetwijfeld een soort samenhorigheidsgevoel. Plus: rood en groen zijn de afgelopen jaren nooit écht uit de mode geweest, dus zelfs op vestimentair vlak kon ik er nooit iets wezenlijks tegen inbrengen. Al vond ik het wel niet zo goed voor onze economie dat al die vormeloze stakingsoutfits uit de rekken van de (Nederlandse) C&A leken te komen, terwijl heel wat Belgische ontwerpers het niet zo breed hebben. Misschien iets om in de toekomst rekening mee te houden?

staking, vakbonden, rudy de leeuw, freek braeckman, catherine van eylen, contractbreuk, pensioenleeftijd, pensioenenToen ik u de afgelopen weken iets vaker bezig zag, en ik u vergadering na vergadering zag verlaten in spuuglelijke anoraks en dito sjaals – zolang ze maar rood waren – werd mij de omvang van uw (on)vermogen om zelfstandig te denken echter pijnlijk duidelijk. Het probleem werd mij vervolgens nog duidelijker, toen ik u onlangs, meneer Rudy De Leeuw, in Het journaal zag zitten, in wat enkel kan omschreven worden als de grootste faux pas sinds de laatste sportbijdrage van Catherine Van Eylen (foto links). Het had ook wel iets van oorlogsdracht – alsof u niet alleen klaar, maar ook daadwerkelijk bereid was om tegen ‘de contractbreuk van de overheid’ de wapens op te nemen. En ik die de hele tijd maar zat te denken hoe geestig het zou zijn, mocht daar toevallig een stier in de studio rondlopen. Nee, Freek Braeckman, niet jij.

Maar als ik echt eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik uw inhoudsloze oorlogsretoriek hoe langer, hoe minder grappig vind, terwijl uw dinosaurusmentaliteit en onvermogen om aan de toekomst van dit land en uw kinderen te denken, zo stilaan als misdadig dient te worden bestempeld en een lobotomie mogelijk als de enige oplossing kan worden beschouwd. ‘Contractbreuk’, meneer De Leeuw? Bij mijn weten, is de afspraak dat we allemaal tot 65 werken, en dat lijkt mij gezien de levensverwachting in dit land (80) geen overbodige luxe. ‘Nee, dat is de afspraak niet’, zal u zeggen – en u hebt gelijk. De voorbije decennia hebt u mee voor een – laten we het kind zijn naam niet ontzeggen – profitariaat gevochten dat maakt dat mensen reeds op waanzinnig vroege leeftijd op (brug)pensioen kunnen gaan; u hebt uw uiterste best gedaan om voor een ethisch niet te verantwoorden verschil in de uitkering van die pensioenen te zorgen; en in tijden dat zelfs onze munteenheid onder druk staat en zowat elke financiële instelling in de wereld met een vergrootglas boven ons land hangt, komt u ongegeneerd op straat om ... Ja, waarom eigenlijk?

staking, vakbonden, rudy de leeuw, freek braeckman, catherine van eylen, contractbreuk, pensioenleeftijd, pensioenenIk ben op uw website wanhopig op zoek gegaan naar waar u precies tegen bent, en wat ik onthoud, is dat u dertien alinea’s nodig heeft om de begroting ‘onevenwichtig’ te noemen, zonder dat op een ernstige manier te staven. Tenzij u zelf enig geloof hecht aan holle slogans als ‘laat de banken, speculanten en ratingbureaus voor de crisis betalen’! Eén: met welk geld? Twee: ik noteer dat het probleem van de vergrijzing absoluut geen thema was vòòr iemand het faillissement van Fortis of Dexia zelfs maar voor mogelijk hield, en dat u de bankencrisis nu vooral niet misbruikt als bliksemafleider. Wat ik verder onthoud, is dat u het schandalig vindt dat mensen die in 2016 op hun zestigste op brugpensioen willen gaan, een carrière van 42 jaar achter de rug moeten hebben. Dus u bent er tegen dat iemand 42 jaar sociale bijdragen betaalt om 38 jaar lang van 'sociale bijdragen' te kunnen genieten? Nee, ’t is waar, u hebt gelijk. Laten we het omdraaien: 38 jaar werken, 42 jaar genieten. Dat moet inderdaad volstaan om de toekomst van uw (klein)kinderen en ons sociaal stelsel veilig te stellen - dat, en een paar keer per jaar Euro Millions winnen.

Tot slot lees ik op uw website dat u verheugd bent dat de accijnzen op bier en wijn niet worden verhoogd: ‘Gelukkig!’ Good to know you actually do give a shit.

Commentaren

Stel u voor! Dan zou gaan betogen in Brussel een kostelijke grap worden gezien de alcohol-consumptie aldaar!

Gepost door: Michiel Feys | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Idpv te staken zouden ze beter mee helpen om de echte schuldigen van deze crisis voor de rechter te krijgen. Zodat ze op z'n minst hun crisiswinst en bij benadering al de rest wat ze in hun "gouden jaren" hebben verbrast terug geven aan LE STAAT. #doofpotopkomst

Gepost door: Bless This Mess | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Een kleine kanttekening bij uw verhaal hierboven.
In uw enthousiasme vergeet je volgens mij af en toe de realiteit...
Ik verklaar me

Dat genieten... er zij er die voor hun 30ste geen steen hebben omgedraaid en al wel alles hebben "opgenoten": heel lang gestudeerd op kosten van de gemeenschap, unief, doctoreren, thesissen, internationale uitwisselingen, vaderschapsverlof, een wereldreis, een sabatical, (sommige dingen die notabene meetellen voor je pensioen...

Iemand die dan bv 56 is, (en al van zijn 14de werkt! - ja, dat bestaat) en dan eindelijk tijd wil uittrekken voor zijn zwaarbehoevende gehandicapte zoon van 28, kan niet op vervroegd pensioen gaan omdat een kerel van 32 vaderschapsverlof wil voor een gezonde baby... Maar die man heeft wel gewerkt om een "sociale" kas op te bouwen waarmee jonge gasten sociaal verlof kunnen krijgen... Dat wringt, dat vreet...

En ook voor die mensen, die ondertussen al gewerkt hebben en waarmee dus NU broodnodige privé "genietmomenten" worden gespijsd, moet een goede oplossing gezorgd worden. Zij zijn beginnen werken met een zeker perspectief... waar staan zij nu?

Die man die ik hierboven beschrijf bestaat echt en als je goed rekent: hij heeft zijn 42 jaar erop zitten...

Gepost door: Gert Fransen | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Gert,
De persoon die tot zijn 32ste heeft gestudeert (nu ja, een doctoraat loopt af rond je 26ste-28ste) zal later veel meer afdragen dan de arbeider, vaak meer dan het dubbel per maand. Dus op het einde van de rit zal hij de sociale zekerheid veel meer gespeisd hebben.
Toch moesten zij beiden op pakweg hun 60ste (wel ja, nu 62) op pensioen gaan, gaat de arbeider een hoger pensioen krijgen. Ondanks dat hij veel minder heeft bijgedragen aan de sociale zekerheid.
Of als je toch zo graag met emotionele verhalen werkt. De 32 jarige dr. ir, die een 9 to 7 job heeft, die nu graag vaderschapsverlof wilt opnemen omdat hij de geboorte heeft moeten missen omdat hij voor zijn werk in China zat. Ja, dat komt ook voor.

Trouwens, doctoraat studenten moeten vaak langere uren kloppen dan menig arbeider.

Gepost door: Marc | 20 december 2011

Blijkbaar zijn doctorandi in dergelijke discussies tegenwoordig kop van jut. Ik denk dat je in dergelijke discussies niet enkel statuut maar ook werklast moet in ogenschouw nemen. Een doctoraatsstudent (ik ben er zelf eentje) werkt niet volgens een nine-to-five statuut; ter illustratie; ik ben 's ochtends rond half negen op "kantoor" en ga zelden naar huis voor 19u; ik vermoed dat jij als zelfstandig ondernemer ook dergelijk lange dagen klopt en er een evenwaardig (wellicht zelfs hoger) loon voor krijgt. In die werktijd wordt er wel degelijk constant gewerkt (op een middagpauze van om en bij de 30 minuten na). Ondertussen wordt ook nog les gegeven, les voorbereid en dienen de nodige analyses van resultaten te gebeuren.

Ik betaal in mijn wedde geen belastingen, maar wél RSZ !!! En net dat verberg je in jouw discours. Ik draag wel degelijk bij tot ons systeem van de sociale zekerheid, en ik draag dus wel degelijk bij tot 's lands voortbestaan. Geniet ik van de mogelijkheden? Ja, ik studeerde tot mijn 27, en zal doctoreren tot mijn 31. Ben ik daarom een 'profiteur'? Nee, ik ben ervan overtuigd dat de kennis die ik vergaar in mijn PhD kan ingezet worden om onze stedelijke leefomgevingen aangenamer te maken in de nabije toekomst. Op die manier geef ik aan de maatschappij terug wat ik dankzij hen heb kunnen vergaren aan kennis.

Gepost door: Niels | 21 december 2011

Wel, ik stel voor dat we dan op Noord-Koreaanse alle universiteiten sluiten - bordelen vol met luierikken - en vervolgens iedereen vanaf dat hij sterk genoeg is om op het veld te werken, of zij, vanaf dat zij garen en draad kan hanteren, in een collectieve boerderij of een fabriek te stoppen...Studeren is immers toch maar wat tijdverspilling voor onnozelaars, zéker doctoraatsstudenten. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we misschien ook beter de ondernemingen afschaffen, want het enige dat zij doen is blijkbaar mensen afdanken, geen belastingen betalen en alleen winst maken om de eigen zakken te vullen...

Gepost door: Laurence | 21 december 2011

@Gert Fransen. Uw verhaal klopt zeer zeker. Maar hoe diep denkt u dat België in de schulden zal vallen moest de pensioenleeftijd niet worden opgetrokken? Wanneer de gigantische babyboom op pensioen gaat worden de lasten voor de werkende mens veel te groot. Volgens de schattingen van een aantal jaar terug zal, als het zo bleef doorgaan, één werkende mens het pensioen van één gepensionneerde moeten betalen. Ik denk niet dat dit ooit haalbaar is. Ofwel moet men naar het Fixed Contribution Rate model gaan van Myles, die stelt dat de uitkeringen afhankelijk zijn van de bijdragen. Dus een vast bedrag dat naar de gepensionneerden gaat lostaand van het aantal gepensionneerden.

De vakbonden moeten eens inzien dat we nu aan het werk MOETEN. Door te staken ga je niks oplossen. Er zal langer moeten gewerkt worden anders breng je deze (die dan minder pensioen zullen krijgen omdat er te weinig geld is) en de volgende generatie in enorme problemen.

Sorry maar ik vind het echt belachelijk dat vakbonden nu zelfs durven gaan staken. Vorige week mocht Rudi de Leeuw 10 minuten zijn uitleg doen in de studio van het journaal. Van Quickenborne werd, als minister (!), een halve minuut geïnterviewd. Nogmaals een bewijs van de openbare vakbondstelevisie. De enigen die het recht hebben om te staken zijn de zelfstandigen, en niet de vetbetaalde ambtenaren.

Gepost door: Wim Houben | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

@Gert Fransen

Die man die tot z'n 32e studeert, brengt de staatskas en vooral de maatschappij via zijn latere intellectuele productiviteit veel meer op dan dat 10 handarbeiders op een loopbaan van 42 jaar kunnen opbrengen. Sorry, ik begrijp uw frustratie, maar dat verhaaltje is onzin.

Gepost door: jente | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Jente, je vergelijking en ophemeling van 'intellectuele productiviteit' doet mij vermoeden dat je intellect ver zoek is. Een basiscursus boekhouden leert mij dat vrije beroepen nogal los omspringen met sociale bijdragen en btw-betaling.
In tegenstelling tot wat jij schijnt te denken draag ik als arbeider 49% van mijn brutoloon in lasten af. Dus ik vraag u, als je daartoe in staat bent, om een beetje intellectuele eerlijkheid te tonen.

Gepost door: Vh | 20 december 2011

Beste Vh.

Zonder hooggeschoolden had u geen loon waarop u zoveel percent kon afdragen, want was er zo ongeveer geen enkel bedrijf dat hier bleef. Maar daar zijn de stakingen en hoge lasten ook al voor aan het zorgen, no worries.

Mijn excuses om kort door de bocht te gaan, maar als u dat mag, ik ook.

Gepost door: sv | 20 december 2011

Jente, je commentaar is zo ongelooflijk onzinnig, zelfs haast hilarisch te noemen. Ik hoop dat je nog vrij jong bent, dan is het je vergeven.

Gepost door: Tom | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Tom, Jentes commentaar is niet zo uit de lucht gegrepen zoals u - vrij denigrerend - aangeeft, en wel om volgende redenen.
In de regel kunnen we zeggen dat iemand die tot zijn/haar 32 jaar studeert, er ofwel heel erg lang over doet (en dit dan ook zelf zal moeten betalen dankzij het beperkte leerkrediet), ofwel een hoge specialisatiegraad heeft (nota bene, doctoreren is verre van verder studeren, veel doctoraatsstudenten kloppen serieus lange uren - tegen een loon dat per maand in plaats van per uur berekend wordt). Nu, specialisatie kan je binnen een kenniseconomie zoals de onze enkel aanprijzen: specialisatie zorgt voor tewerkstelling en hogere productie (en dit zelfs afgezien van scholing); wat iedereen met een basiskennis economie zal kunnen beamen. Om te zeggen dat iemand die (lang) gestudeerd heeft tien keer meer zal "opbrengen" dan een arbeider is misschien veel, maar het zal in ieder geval in het algemeen wel meer zijn.

Ik hoop dat u ongeschoold bent, dan is het u vergeven.

Gepost door: JV | 20 december 2011

@ Gert Fransen

Met alle respect voor de persoonlijke situatie waarin u zich bevindt, maar hier is een doctoraatsstudent aan het woord. Als u denkt dat doctoreren/assistentschap/studeren 'opgenieten' is, mag u gerust eens een dag met mij komen meedraaien. Dan zal u zien dat het opleiden van jongvolwassenen in een kennismaatschappij (die we heden ten dage nu eenmaal zijn) meer dan een fulltime job is. Doctoreren is geen 'nine to five job' want een mens stopt niet met nadenken na 17u.
Familiale omstandigheden zijn geen excuus om zich laatdunkend uit te laten over mensen die op familiaal vlak misschien meer geluk hebben en een ander soort job uitoefenen die u niet kent.

Gepost door: Jennifer K | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Jennifer,

Het is heel vreemd dat u schijnt op te maken uit mijn commentaar dat ik het over mezelf heb. En dat is helemaal niet het geval. Voor alle duidelijkheid aan iedereen hier: ik ben zelfstandig ondernemer, zaakvoerder. Ik heb hogere studies kunnen (mogen) doen.

Ik wou gewoon dit voorbeeld dat ik ken meegeven, niet meer en niet minder. Wat me nu wel stoort is dat uit uw commentaar blijkt hoeveel beter u zichzelf vindt tegenover andere mensen...

Waarschijnlijk vindt u dat een kwaliteit.

Ik hoop dat u uw studieperspectieven haalt en een gelukkig leven tegemoet gaat. Maar vooral NOOIT vergeet dat al die "eenvoudige" handarbeiders de afgelopen jaren ervoor hebben gezorgd dat u uw studies NU al kon doen. Terwijl u misschien nooit aan het werk geraakt met al uw diploma's....

Een beetje nederigheid helpt soms

Gepost door: Gert Fransen | 21 december 2011

Beste Jennifer,

Het is heel vreemd dat u schijnt op te maken uit mijn commentaar dat ik het over mezelf heb. En dat is helemaal niet het geval. Voor alle duidelijkheid aan iedereen hier: ik ben zelfstandig ondernemer, zaakvoerder. Ik heb hogere studies kunnen (mogen) doen.

Ik wou gewoon dit voorbeeld dat ik ken meegeven, niet meer en niet minder. Wat me nu wel stoort is dat uit uw commentaar blijkt hoeveel beter u zichzelf vindt tegenover andere mensen...

Waarschijnlijk vindt u dat een kwaliteit.

Ik hoop dat u uw studieperspectieven haalt en een gelukkig leven tegemoet gaat. Maar vooral NOOIT vergeet dat al die "eenvoudige" handarbeiders de afgelopen jaren ervoor hebben gezorgd dat u uw studies NU al kon doen. Terwijl u misschien nooit aan het werk geraakt met al uw diploma's....

Een beetje nederigheid helpt soms

Gepost door: Gert Fransen | 21 december 2011

Iedereen die hier zit te roepen dat ze de welvaart staat kunnen behouden zonder langer te werken, snapt het niet. Ga eens kijken in Landen zoals China, Chili, Argentinië, ... die mensen zijn keihard aan hun toekomst aan het werken (ja idd "werken") Die mentaliteit zou er hier ook moeten komen.

Aan de vakbonden: gelieve te stoppen met te zeggen dat jullie voor de kinderen aan het strijden zijn. Wel ik ben zo een kind! En wat stel ik vast... door jullie roekeloze acties zijn nu Open, Renault, Arcelor-Mittal, etc. weg. Die bedrijven waren moe van constant gezever te hebben. En geloof me er zullen er nog vertrekken.

Ook ik zal vertrekken uit dit land, simpel omdat ik niet vind dat de jonge generatie van nu de kosten moet gaan dragen van de stommiteiten van de vorige generatie.

Btw mooi geschreven blog!

Gepost door: Michael | 20 december 2011

Reageren op dit commentaar

vakbondslei(ij)der - nu men in een ecomoie-crisis , gaan die leeggangers staken ! ze willen werk !?!
dan verschieten dat een fabriek sluit zeker , kijk maar in Luik de staalfabriek !
zij gaan door de hogere vakbondsleiders geholpen worden bij sluiting en de gewone arbeider moet maar zijn plan trekken ! Ik heb 50 jaar dienst zonder één dag te staken ! en daar ben ik godverdomme fier over ! van mijn 14 tot mijn 64ste !!!en het spijt mij dat ik niet verder gegaan ben voor nog een paar jaar , want 1. ben geen leegganger en zeker nog niet moe ! ik ken nog niemand die gestorven is door te werken ! wel uit verveling ! ben 43 jaar internationale routier geweest , gans Europa doorgereist en dat mis ik nu enorm ! één ding staat vast , voor uw partij zal ik zeker niet stemmen ! ik had dolgraag deze met de trein naar Luik afgezakt(niet om het drama) maar het station te bezoeken en eventueel kerstmarkt ! nee Lafaard , door jou gezeik moet ik thuis blijven ! ga gewoon naar een land waar niet veel werk is en daar zult ge misschien gelukkig zijn ! ik hoop voor uw nieuwjaar een kilotje kankercellen !

Gepost door: jeanxf105 | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Geen tijd gehad om mij heel diep in de materie in te graven, daarvoor werk ik te hard (jaja, lach maar ;-) Maar één zinnetje in uw betoog, schoffeert mij zwaar, Ben.
Brugpensioen = profitariaat? Dan kan ik u voorstellen aan een madame die van haar veertien voor hetzelfde bedrijf gewerkt heeft en ruim veertig jaar later aan de kant werd gezet, zeer tegen haar zin en na lang verzet (na een overname). Als die dame had gewild, dan had ze al jaren op brugpensioen kunnen zijn, maar ze heeft zich verzet tot ze letterlijk de enige overblijvende werknemer was in een leeg moederbedrijf. Dat was overigens niet toevallig in een bedrijf dat - zeer handig - in nét voldoende subbedrijfjes was onderverdeeld, om te vermijden dat vakbonden er ook maar een halve voet aan de grond kregen.
Als ik het zo even overschouw, blijk ik overigens nogal veel bruggepensionneerden te kennen. wel, daarvan is er geen enkele die daar blij mee is - de meesten hebben het er zelfs behoorlijk moeilijk mee en vullen de ledigheid in met zeer nuttig vrijwilligerswerk.
Als er bij brugpensioen al sprake is van profitariaat, dan is het doorgaans aan de werkgeverskant - voor hen is het een makkelijke sneakout. En - ik heb geen tijd gehad om de regeerverklaring ter zake te lezen, maar een donkerblauw vermoeden zegt mij dat er ook nu weer bijzonder sierlijk rond de verantwoordelijkheid van de werkgevers in deze heen gefietst zal zijn. Maar correct me if i'm wrong...

Gepost door: stijn | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

@JeanXF105:
het is niet omdat ge 50 jaar in hetzelfde fabriek gewerkt hebt, dat ge onbeschoft moogt zijn. Ik hoop dat niemand u ooit kanker toewenst.
met vriendelijke groet, en bloemen op uw pad,
Stijn

Gepost door: stijn | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Wow, gaan jullie echt verkondigen dat Opel, Arcelor etc het hier afbollen door de acties van de vakbond??
->HAHAHAHA

Gepost door: Sam | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Wat jullie vergeten is dat bedrijven uit zijn op winst, niet om werknemers te behouden. Zelfs al draait een bedrijf, smijten ze nog mensen buiten op basis van vooruitzichten (of misschien willen ze hun aandeelhouders paaien met meer dividend?)
Arcelor heeft aan de regering beloofd om hun boel open te houden in ruil voor geld, belastingsgeld, en na het verkrijgen hiervan sluiten ze hun zaak toch.
Het zal die kerel met de miljoenen op zijn rekening worst wezen.

Zoals Stijn aanhaalde wordt de verantwoordelijkheid van werkgevers en regering mooi ontweken, niet alleen door hun, maar meer en meer door werknemers zelf die zich blij prijzen met hetgene dat ze overhouden.
Dat is pas laf. Of gewoon Stockholmsyndroom?
Sommige problemen wil men niet oplossen, daar mag het plebs harder voor werken.
Begin al eens met die 2/3 ambtenaren die heel de dag koffie drinken en wat rondlopen buiten te stampen. (klinkt cliché, maar jammer genoeg waar bij meerdere diensten) Heel wat minder hoge pensioenen te betalen. Maar oh, ja die kan je niet ontslaan. Laat ze dan maar in het rookkot staan of solitaire spelen gedurende 5 uur per dag.
Verminder de loonlasten, ook een thema waar menig politici zijn neus bij bloedt. Want ja, dat vereist een échte sanering en creeert een put in de begroting. Misschien krijgen dan teveel mensen een job, wat dan te doen met het overschot aan RVA/VDAB werkkrachten?
Materiaal in overvloed om cynisch van te worden.
Maar leg het maar op de kap van jut.

Nuance staat niet meer in het woordenboek tegenwoordig, de ene mens is de andere niet. Fysiek, nog mentaal. Niet iedereen kan het aan om 50 jaar te werken in een fabriek. En kom niet af met 'ga dan iets anders doen'.
Een levensloop/capaciteiten/kennis verander je niet zomaar, en de verscheidenheid aan factoren zijn niet te berekenen.

Iedereen zit op micro niveau te navelstaren terwijl het probleem aan het fundament ligt. Het economische systeem zelf.
Dit systeem is asociaal, ik durf zelf zeggen fascistisch in sommige gevallen.
Het is normaal dat de boel ineenstort. En het ergste moet nog komen.
De vicieuze cirkel van hebzucht in bedrijven, in combinatie met het opbouwen van schuld die onmogelijk af te betalen is drijft ons in een neerwaartse spiraal.
De economie kan onmogelijk blijven groeien, net als de wereldbevolking onmogelijk kan blijven groeien zonder daar de consequenties van te dragen.
Dat is simpele algebra. Een rekensommetje dat door de technocraten van dienst bewust of onbewust over het hoofd wordt gezien.
Want het voordeel aan een economische crash is, je kan alles goedkoop opkopen. Vraag dat maar aan JP Morgan en co. en laten we hopen dat die niet weer geruchten verspreid zoals begin 20e eeuw en nogmaals het kapitaal vermenigvuldigt maal N.

Zolang we onze trein maar kunnen nemen en 10 dagen per jaar naar Benidorm kunnen nietwaar?

Gepost door: Sam | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Ben,

U hebt volledig gelijk vele mensen steunen u maar durven het niet zeggen! Op facebook razend populair!!!

MVG

Gepost door: rudy de leeuw | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Sam,
Je bent blijkbaar goed in rekenen.
Hoeveel denk je dat de actie van morgen zal kosten??
Het zal meer zijn dan 100 vervroegd gepensioneerden die allemaal 80 jaar worden hoor...

Gepost door: ch | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

In deze discussies heeft niemand gelijk. Geen enkele oplossing zal ons uit deze val waar we als ratten gezamenlijk en gewillig ingelopen zijn bevrijden. Met fraaie beloften van al wat naar materiële rijkdom en goedkoop volksvermaak ruikt hebben we onszelf omgetoverd tot moderne slaven.
Het bloed, zweet en tranen, gevolgd door een snelle dood hebben plaatsgemaakt voor een lang en ongelukkig leven, gevangen in geestdodende jobs en repetitief bandwerk dat elke vorm van creativiteit marginaliseert tot een economisch product. De weinigen onder ons die zich van het systeem wisten los te maken en toch hun creativiteit en levenslust wisten te bewaren verworden stilaan tot trompe l'oeil en dienen enkel om anderen nog een laatste lichtpunt in de duisternis te gunnen.

Wat men in de geschiedenisboeken en op school 'vergat' te vermelden, is dat H. Ford niet alleen de "Grote Vader" is van het industrieel proces, maar vooral het begin aankondigde van de Moderne Slavernij. Als we het onszelf niet hadden aangedaan had niemand ook durven vermoeden dat ook maar één iemand een gelukkig en zorgeloos leven zou willen ruilen voor ons verziekt systeem.

Verslaafd, hopeloos verslaafd, op enkelingen na, zijn we.
Herkent u zichzelf hierin?:
"Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon."

Wel ik zeg u.. de ontwenningsverschijnselen zijn zich volop aan het manifesteren. Een staking hier of daar is slechts het topje van de ijsberg.

We zijn bang, om onze ZIEKELIJKE gewoonte wat we tegenwoordig "normale levensstandaard" noemen te verliezen. Onze 40" plasma televisie, waar we de 5000ste aflevering van "Thuis" of "Familie" of het vijfendertigste seizoen van de PFAFFS zéker niet op zullen missen.

Het strijdvaardig initiatief om programma's over daklozen, obesitas, verslavingen, marginalen en zo verder op ons los te laten, net voor kerst dan nog, is slechts een druppel op een hete plaat. De ziekte is terminaal.

Zoals een enkeling hierboven reeds aangaf, eeuwige groei is onnatuurlijk en leidt op een beperkte planeet tot onze onvermijdelijke zelfvernietiging.

Dit allesverslindende, op winstbejag gebaseerde systeem is het probleem, niet de politiekers of vakbonden, zelfstandigen, leergierige studenten of fabrieksarbeiders. Zonder dat ze het weten zitten zij, ja zelf de superrijken, in dezelfde rattenval.

In plaats van een herverdeling van de inkomens zou men, jullie, wij, wellicht eens dringend werk moeten beginnen maken van een herverdeling van onze natuurlijke rijkdommen, zodat onze kinderen en hun kinderen nog een planeet hebben om te kunnen op pensioen gaan!

Doe je ogen open en kijk om je heen. Was jij in een ander bed geboren was je misschien super rijk, of zat je aan delhaize met een doorweekt drankbekertje, hopend op een pensioen..

Gepost door: wouter | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Ik ben een zelfstandige. En volgens dat ik hier uit vele posts kan aflijden zijn het wel meestal die dat het dubbel of driedubbel verdienen dan een gewone werkmens dat zitten te kakken tegen de staking. En waarom??? Ik weet het ze, er is zo een gezegde ook he, De zak geraakt nooit niet vol. Dus stelletje dikverdieners en dikkenekken hou ulderen tetter maar. Want als er een loonindexering is dan gaat jullie loon percentueel gezien meer de hoogte in dan die van nen gewonen werkens. Gewoon even een eenvoudig voorbeeld. Ne werkmens heeft 1000€ per maand en nen dikken heeft er 10000€ de loonindex stijgt bv met 2%, de werkmens krijgt dus 20€ opslag en den dikken krijgt dus 200€ opslag. Waar zit de eerlijkheid nu? Zulke dingen zouden volgens mij moeten berekend worden via het gemiddelde van het maandelijks "BEROEPS" inkomen van elke werkende belg bv het gemiddelde inkomen is gelijk aan 2500€ en de loonsindex stijgt met 2% procent! Wel dn krijgt iedere werkende 50€ opslag. Punt aan de lijn.

Gepost door: sven | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

sommige post worden zelfs al verwijderd. Zielig. Maar ja de waarheid kan kwetsend zijn he.

Gepost door: sven | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Beste Sven,

"De zak geraakt nooit niet vol." is naar mijn weten geen bestaand spreekwoord.
"Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd." daarentegen wel.

Dit terzijde snijdt uw betoog weinig hout.
Het zijn meestal zelfstandigen die procentueel meer verdienen dan werklieden. Zij werken meestal ook dubbel zoveel als een werknemer, wat u als zelfstandige toch zou moeten weten..? Om nog maar te zwijgen over het feit dat de indexering geen invloed heeft op de verdiensten van zelfstandigen, integendeel, steeds hogere loonlasten zijn het gevolg.

Spijtig genoeg is er geen orgaan dat zelfstandigen verenigd zoals de oppermachtige werknemersvakbonden dat doen bij hun slaafse onderdanen. Ware het niet door Vlaanderens parochie-mentaliteit had elke zichzelf respecterende zelfstandige dit land reeds lang achter zich gelaten.

Gepost door: John | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

geen orgaan die de zelfstandigen verenigd?? Wat doen Unizo en Voka dan???

Gepost door: Ilse | 23 december 2011

ik reageer so snel mogelijk op een aantal berichten - ik hou van een goede discussie. maar al snel even dit: ik ben bij mijn weten de enige die commentaren kan verwijderen en dat heb ik nog geen énkele keer gedaan, beste sven. ps: ik heb als zelfstandige geen 'loon'. kun je mij dan eens uitleggen hoe dat met twee procent zou kunnen stijgen?

Gepost door: Ben Van Alboom | 21 december 2011

Reageren op dit commentaar

Ilse,

Unizo en Voka hebben goede bedoelingen en kunnen zelfstandigen zeker op weg helpen een zaak op te richten, op de hoogte te blijven van economische tendenzen en wetten maar daar stopt het ook.

Dit is geen "vakbond" zoals we de rood-groene kabouters kennen. Ze doen niets dan achter het hek staan schreeuwen naar de bewindhebbers om wat meer rekening te houden met de ondernemenden. Leuk.. maar nutteloos. Of denk je dat de schamele fooi die een zelfstandige krijgt na 42 jaar de staatskas met MILJOENEN euro's gespijsd te hebben ook maar in de verste verte rechtvaardigheid uitstraalt?

In België is het politieke systeem een parasiet die niet te genezen is en iedereen die zich erin waagt wordt door datzelfde systeem gecorrumpeerd. De vaandeldragers zijn persona non grata nog voor ze de kans krijgen iets te veranderen.
Je kan het de ministers en bewindslieden niet kwalijk nemen, net zo min je een terminale kankerpatiënt kwalijk kan nemen ziek geworden te zijn.

Gepost door: wouter | 23 december 2011

Reageren op dit commentaar

Deze blog is bijzonder leerrijk. Er worden zowel randproblemen als kernproblemen aangehaald. Volgens mij zijn de werkelijke problemen de volgende:

1) Men is gefocust op “MEER”: Meer omzet, meer verkoop, meer productie, bevolkingsgroei, economische groei, .. de logica van deze eeuwig stijgende lijn is onhoudbaar. Men dient zich te focussen a) BETER (bvb welzijnsindex, ecologie) en cyclussen (recyclage)

2) De wereld is een systeem dat niet ontworpen werd door “systeembouwers” maar het gevolg is van trial and error, compromissen, samenspel van machten (politiek, vakbonden, economische en financiële machten, ...), en dit dikwijls gemotiveerd door machtswellust, bescherming van ego’s en eigenbelang. Emoties (vrees, bedreigingen, onrechtvaardigheid, ..) en hebberigheid spelen ook hier een belangrijke rol (zie bvb het journaal (“Zal de crisis ons treffen?”, politieke taal (“Vlaanderen betaalt voor Wallonië”), ..). Gevolg: complexe systemen die niet werken en die niemand meer beheerst. (Zie Beligë) Hoe en wie lost dit op? Als men niet naar vereenvoudiging van systemen streeft, dan zal deze tijdbom ooit ontploffen. De vraag is hoe zal het ontploffen en wanneer.

3) Men waardeert mensen die anderen kunnen “motiveren” en aansturen. Spijtig genoeg zijn psychopaten hier zeer goed in. Zie de film/documentaire “The Corporation” waarin men een vgl maakt tussen bedrijf en psychopaat (youtube?, wikipedia, ..). Ook dit is om problemen vragen.

4) De wereld is heel complex. Velen verschuilen zich in vereenvoudigingen, vallen terug op de wereld rond de eigen persoon (als ik het maar goed heb, de rest moeten de anderen maar oplossen, individualisme, ..), negeren van wat niet in ons kraam/in onze waarheid past, alles in vakjes plaatsen (etiketten), vooroordelen, interpreteren en invullen van gaps in onze inzichten, niet oplossen maar zich ontdoen van problemen (consumptie, wegwerpen, outsourcing, afscheiden, privatiseren, ..), .. Dit zijn beschermingsmechanismen om de illusie van inzicht en controle over zijn omgeving te wekken en zo een gevoel van veiligheid voor zichzelf te kweken.

De mens evolueert van een stadium van overleven, het aanschouwen van het mystieke, de drang naar overheersing (door gebruik van macht, bedreiging en geweld), orde-loyauteit-hierarchie, ondernemerschap -initiatief naar meer engagement en zo naar “enlightment” (zie theorie van de Spiral dynamics). Het goede nieuws is dus deze “positieve” evolutie. De narigheid is dat het een trage evolutie is en dat conflicten die we kennen aan deze evolutie ‘te wijten’ zijn. We moeten naar een volgend stadium om problemen uit een vorig stadium te kunnen oplossen. De overgang gebeurt (dikwijls?) door confrontatie met een probleem, mensen die zich in een verschillende fase bevinden hebben al gemakkelijker een conflict met elkaar.

Hierbij hoop ik een steentje te hebben bijgedragen …

Gepost door: Axel Vanhooren | 28 december 2011

Reageren op dit commentaar

Heeft er hier iemand een donkerblauw vestje aan? :-)

Gepost door: nic | 28 december 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.