01 december 2011 | Commentaren (0)

Das Vinyl

Das-Pop-The-Game-490x489.jpgIn de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop van vinylplaten in Groot-Brittannië met ruim – hou u vast – vijftig procent. Voor de duidelijkheid: daarmee bedraagt het marktaandeel er nog altijd maar anderhalf procent, maar laat stilaan duidelijk zijn dat vinyl de cd zal overleven. In vergelijking met zo’n broos cd-schijfje is een vinylplaat dan ook bijna niet kapot te krijgen, en dan is er uiteraard nog het hoesfetisjisme van heel wat muziekliefhebbers dat ervoor zorgt dat vinyl zijn plaats in de markt blijft opeisen. Meer nog: het hangt nu zelfs aan de muren van de Brusselse Jonas Gallery.


Dat komt zo: elk jaar vraagt het Britse bedrijf Art Vinyl, dat vindt dat albumhoezen kunst zijn en daarom een soort kaders aanbiedt om vinylplaten aan de muur te hangen, aan enkele designexperts om de vijftig beste hoesontwerpen van de afgelopen twaalf maanden te kiezen. Het publiek mag vervolgens zijn favoriet kiezen, wat Surfing the Void van Klaxons vorig jaar goud opleverde – spreekwoordelijk welteverstaan, al zal de plaat hier en daar ook wel echt goud hebben behaald.

 

Dit jaar gaat de strijd tussen onder meer Battles, Brian Eno, Gang Gang Dance, Rustie, Red Hot Chili Peppers en ... Das Pop! De Belgen zijn genomineerd met het ontwerp dat Mat Maitland maakte voor het album The Game en dat hangt nu dus ook aan de muren van de Brusselse Jonas Gallery, samen met een rist andere genomineerden. De expo start vanavond (in aanwezigheid van Bent Van Looy) en loopt nog tot 28 januari.

 

Oh, en wie nog – chauvinistisch als we zijn – op Das Pop wil stemmen, heeft tot 11 december de tijd. Mijn persoonlijke top drie staat hieronder, maar ik geef toe dat ik die van Gang Gang Dance (de tweede) op het digitale stemformulier heb vervangen door Das Pop, uit wraak op al die Hollanders die elk jaar Tiësto en Armin van Buuren tot bovenaan de DJ Mag Top 100 duwen.

 

battles-gloss-drop.jpg

Gang+Gang+Dance+-+Eye+Contact.jpg

braids-native-speaker.jpg

De commentaren zijn gesloten.