29 november 2011

Spot On Denmark

spot on denmark, ab, ancienne belgique, brussel, f.u.k.t., iceage, vinnie who, giana factoryDenemarken blinkt vandaag niet alleen uit in suspensevolle crimi’s - The Killing! - er wordt ook nog steeds uitstekende muziek gemaakt: Oh Land, Agnes Obel, Efterklang, Trentemøller en The Raveonettes gelden als de opvolgers van onder meer – oké, misschien was die ‘nog steeds’ er teveel aan – Lars Ulrich en Aqua. Maar volgens The Danish Rock Council – ja, dat bestaat echt – is er nog meer talent, en daarom nodigt het elk jaar een leger Belgische muziekjournalisten en concertpromotors uit voor het showcasefestival Spot. (Nee, ik kon niet, en het is niet nodig om dat erin te wrijven.)

 

Hun opdracht: selecteer vier groepen die zich op woensdag 30 november in de AB mogen komen bewijzen. Hun verdict: het donkere poptrio Giana Factory, de intense discoprins Vinnie Who, de loeiharde dubstepband F.U.K.T. en het avant-gardistische punkgeluid van Iceage, wiens straffe minialbum New Brigade straks ook in behoorlijk wat eindejaarslijstjes ‘dreigt’ op te duiken. Hieronder alvast vier teasers, en je kan er morgen natuurlijk ook gewoon zelf naartoe trekken.

 

GIANA FACTORY

 

ICEAGE

 

VINNIE WHO

 

F.U.K.T.

Upload Downtown #3

277058_112204922175297_823772464_n.jpgUpload Downtown slaagde er het afgelopen jaar tot twee keer toe in om Cinema Zuid volledig uit te verkopen met een waanzinnige mix van markante filmpjes: de begingeneriek van een langspeelfilm van het Franse enfant terrible Gaspar Noé (zie onder), een minidocumentaire van de Britse relschopper Banksy, videoclips van het baanbrekende designcollectief H5, een experimentele kortfilm van de Belgische pionier Charles Dekeukeleire, fragmenten uit In de gloria en de Canvas-reeks Vormgevers, je kon het zo gek niet bedenken of het zat erin.

 

De derde editie gaat woensdag 30 november - morgen, dus - op hetzelfde schijnbaar lukrake, maar ook altijd weer visueel opmerkelijke elan verder met onder meer een videoclip van Justice, legendarische kortfilms van Claude Lelouch en Hans Richter, een scène uit Bande à part van Jean-Luc Godard, en Andy Warhol die een auto verft.

 

25 november 2011

De Grote G Van Gainsbourg

melody.jpgIn maart schreef ik dat Histoire de Melody Nelson van Serge Gainsbourg het op één na beste album aller tijden is. Wellicht had ik toen net iets teveel naar het debuutalbum van Velvet Underground (& Nico) zitten luisteren, want na zopas de reissue van Melody Nelson te hebben verslonden, meen ik formeel - voor eens en altijd! - te kunnen stellen dat Gainsbourg verantwoordelijk is voor het meest geniale wat iemand ooit op vinyl heeft laten persen. Al een geluk dus dat ik hem intussen drie keer op vinyl heb gekocht - ik moet hem gewoon kopen, telkens ik hem ergens zie liggen (wat gelukkig niet elke dag gebeurt, al zou ik het eigenlijk wel cool vinden om een platenkast te hebben met 365 vintage vinylplaten van Histoire de Melody Nelson; en nu snel dat idee uit mijn hoofd zetten of ik ga daar morgen echt naar op zoek).

 

Ik zou nu, na zo'n fameuze claim, wellicht iets onwaarschijnlijk intelligents over het album moeten zeggen, maar is alles over Histoire de Melody Nelson al niet geschreven (zonder dat ik het ooit heb gelezen)? Valt er überhaupt iets meer over te vertellen dan dat er nooit een ingenieuzer en geiler conceptalbum is gemaakt, en God al zeven tantrische orgasmes op rij moet krijgen, wil er ooit nog iemand iets van hetzelfde niveau fabriceren.

 

En daar is nu dus een reissue van uit die hier intussen alweer een ganse namiddag staat te spelen: enerzijds omdat Histoire de Melody Nelson een album is dat je in geen duizend jaar beu wordt, anderzijds omdat er een extra cd bij zit met ontegensprekelijk yummie dingen, zoals onderstaande prise complète van het nummer Melody (9'25" in plaats van de originele 7'32"), de onuitgebrachte song Melody lit Babar, en alternatieve zangopnames van onder meer Valse de Melody. Allemaal niet beter dan de nummers op het originele album uiteraard, maar super fascinerend om naar te luisteren.

 

By the way, blijkbaar komt er één dezer ook een soort tribute album uit waarop Vanessa Paradis en Johnny Depp het nummer Ballade de Melody Nelson coveren. Ik had naar die cover kunnen linken, want hij staat online, maar ik vind hem zo hemeltergend banaal dat ik het niet over mijn hart krijg. Google it! Of niet, en ga gewoon die special edition kopen. Ja, echt kopen - op cd of LP - want het beste album aller tijden parkeer je niet op een harde schijf tussen tienduizend andere MP3's. Nee, zelfs niet wanneer dat allemaal meesterlijke nummers zijn, want dan nog past Histoire de Melody Nelson niet in dat rijtje. Er is hoegenaamd niets meesterlijks aan - dat is voor getalenteerde stervelingen. Histoire de Melody Nelson is niets minder (en mogelijk zelfs nog net iets meer) dan Goddelijk. Met de Grote G van Gainsbourg.

 

24 november 2011

Liquor, Smokes & Dolls

mad men,dvd,lsd,liquor,smokes,dollsIn afwachting van het vijfde seizoen (en omdat het elk jaar weer onmogelijk is om een kerstcadeau voor papa te vinden), liggen de eerste vier seizoenen van de uitstekende tv-serie Mad Men vanaf vandaag samen in de winkel – goed voor meer dan veertig uur LSD: Liquor, Smokes & Dolls.

 

De reeks over de professionele en amoureuze lotgevallen van een troep reclamejongens in de jaren ‘60 (wier secretaresses, minnaressen en echtgenotes niet altijd even makkelijk uit elkaar te houden zijn) won intussen een karrenvracht prijzen, maar nog belangrijker is de invloed die de serie heeft op het modebeeld. Mad Men is de beste reclame voor het gebruik van mottenballen.

 

LIQUOR

 

SMOKES

 

DOLLS

07:29 in Film | Permalink | Tags: mad men, dvd, lsd, liquor, smokes, dolls | |

20 november 2011

Amatorski - The (Avant-Garde) Movie

Leuven_30CC_Validatoren_Amatorski.jpgNadat ze met TBC andermaal het fijnste Belgische minialbum van het jaar hebben afgeleverd, trapt Amatorski vanavond een bijzondere maxitournee op gang: Amatorski Film. Het eerste deel van de cinefiele concertreeks bestaat uit een vertoning van de Belgische stille filmklassieker Impatience van Charles Dekeukeleire, waarvoor de groep een nieuwe score schreef. Voor de duidelijkheid: Impatience is een van de beste Belgische films aller tijden. Het avant-gardistische meesterwerk uit 1928 wordt door internationale filmhistorici al eens in één adem genoemd met Luis Buñuels Un chien andalou – en dat mag misschien overdreven zijn, het is een film die zijn plaats in de geschiedenisboeken heeft verdiend.

 

Nochtans kende het erotisch geladen curiosum over ‘een meisje, haar motor, een gebergte en abstracte blokken’ aanvankelijk enkel succes in Frankrijk, waar verstokte cinefielen altijd al meer geduld hebben geëtaleerd dan hun soortgenoten in pakweg Nederland. ‘Hoe iemand met zulk een werk voor den dag durft komen, is een raadsel’, schreef de Nederlandse criticus Menno ter Braak in 1928. ‘Dit monteeren is misdadig slecht, het heeft geen enkelen zin, zelfs niet dien der zinneloosheid; het is oneindig, stompzinnig, ridicuul, het vermoordt den toeschouwer niet door zijn effect, maar alleen door lengte in meters.

 

Voor wie nu opeens sterk aan de aanschaf van een ticket is beginnen twijfelen: de geschiedenis heeft de Hollander ongelijk gegeven, en anders wacht u gewoon op het tweede deel van het concert van Amatorski, waarin (bestaande) nummers van de band op (nieuwe) beelden van Stien De Vrieze worden gezet. Of omgekeerd.

 

De nieuwe tournee van Amatorski start vanavond in Oudenaarde. Tot 3 februari doet de band ruim dertig Belgische en Nederlandse steden aan.

 

13:25 in Film, Music | Permalink | | |