25 november 2011 | Commentaren (0)

De Grote G Van Gainsbourg

melody.jpgIn maart schreef ik dat Histoire de Melody Nelson van Serge Gainsbourg het op één na beste album aller tijden is. Wellicht had ik toen net iets teveel naar het debuutalbum van Velvet Underground (& Nico) zitten luisteren, want na zopas de reissue van Melody Nelson te hebben verslonden, meen ik formeel - voor eens en altijd! - te kunnen stellen dat Gainsbourg verantwoordelijk is voor het meest geniale wat iemand ooit op vinyl heeft laten persen. Al een geluk dus dat ik hem intussen drie keer op vinyl heb gekocht - ik moet hem gewoon kopen, telkens ik hem ergens zie liggen (wat gelukkig niet elke dag gebeurt, al zou ik het eigenlijk wel cool vinden om een platenkast te hebben met 365 vintage vinylplaten van Histoire de Melody Nelson; en nu snel dat idee uit mijn hoofd zetten of ik ga daar morgen echt naar op zoek).

 

Ik zou nu, na zo'n fameuze claim, wellicht iets onwaarschijnlijk intelligents over het album moeten zeggen, maar is alles over Histoire de Melody Nelson al niet geschreven (zonder dat ik het ooit heb gelezen)? Valt er überhaupt iets meer over te vertellen dan dat er nooit een ingenieuzer en geiler conceptalbum is gemaakt, en God al zeven tantrische orgasmes op rij moet krijgen, wil er ooit nog iemand iets van hetzelfde niveau fabriceren.

 

En daar is nu dus een reissue van uit die hier intussen alweer een ganse namiddag staat te spelen: enerzijds omdat Histoire de Melody Nelson een album is dat je in geen duizend jaar beu wordt, anderzijds omdat er een extra cd bij zit met ontegensprekelijk yummie dingen, zoals onderstaande prise complète van het nummer Melody (9'25" in plaats van de originele 7'32"), de onuitgebrachte song Melody lit Babar, en alternatieve zangopnames van onder meer Valse de Melody. Allemaal niet beter dan de nummers op het originele album uiteraard, maar super fascinerend om naar te luisteren.

 

By the way, blijkbaar komt er één dezer ook een soort tribute album uit waarop Vanessa Paradis en Johnny Depp het nummer Ballade de Melody Nelson coveren. Ik had naar die cover kunnen linken, want hij staat online, maar ik vind hem zo hemeltergend banaal dat ik het niet over mijn hart krijg. Google it! Of niet, en ga gewoon die special edition kopen. Ja, echt kopen - op cd of LP - want het beste album aller tijden parkeer je niet op een harde schijf tussen tienduizend andere MP3's. Nee, zelfs niet wanneer dat allemaal meesterlijke nummers zijn, want dan nog past Histoire de Melody Nelson niet in dat rijtje. Er is hoegenaamd niets meesterlijks aan - dat is voor getalenteerde stervelingen. Histoire de Melody Nelson is niets minder (en mogelijk zelfs nog net iets meer) dan Goddelijk. Met de Grote G van Gainsbourg.

 

De commentaren zijn gesloten.