20 november 2011 | Commentaren (0)

Amatorski - The (Avant-Garde) Movie

Leuven_30CC_Validatoren_Amatorski.jpgNadat ze met TBC andermaal het fijnste Belgische minialbum van het jaar hebben afgeleverd, trapt Amatorski vanavond een bijzondere maxitournee op gang: Amatorski Film. Het eerste deel van de cinefiele concertreeks bestaat uit een vertoning van de Belgische stille filmklassieker Impatience van Charles Dekeukeleire, waarvoor de groep een nieuwe score schreef. Voor de duidelijkheid: Impatience is een van de beste Belgische films aller tijden. Het avant-gardistische meesterwerk uit 1928 wordt door internationale filmhistorici al eens in één adem genoemd met Luis Buñuels Un chien andalou – en dat mag misschien overdreven zijn, het is een film die zijn plaats in de geschiedenisboeken heeft verdiend.

 

Nochtans kende het erotisch geladen curiosum over ‘een meisje, haar motor, een gebergte en abstracte blokken’ aanvankelijk enkel succes in Frankrijk, waar verstokte cinefielen altijd al meer geduld hebben geëtaleerd dan hun soortgenoten in pakweg Nederland. ‘Hoe iemand met zulk een werk voor den dag durft komen, is een raadsel’, schreef de Nederlandse criticus Menno ter Braak in 1928. ‘Dit monteeren is misdadig slecht, het heeft geen enkelen zin, zelfs niet dien der zinneloosheid; het is oneindig, stompzinnig, ridicuul, het vermoordt den toeschouwer niet door zijn effect, maar alleen door lengte in meters.

 

Voor wie nu opeens sterk aan de aanschaf van een ticket is beginnen twijfelen: de geschiedenis heeft de Hollander ongelijk gegeven, en anders wacht u gewoon op het tweede deel van het concert van Amatorski, waarin (bestaande) nummers van de band op (nieuwe) beelden van Stien De Vrieze worden gezet. Of omgekeerd.

 

De nieuwe tournee van Amatorski start vanavond in Oudenaarde. Tot 3 februari doet de band ruim dertig Belgische en Nederlandse steden aan.

 

De commentaren zijn gesloten.