25 september 2011 | Commentaren (0)

Exit William Van Laeken

WilliamvanLaeken1.jpgVanavond neemt de VRT afscheid van een instituut: William van Laeken presenteert voor het laatst Panorama, het programma waar hij sinds 1983 (!) eindredacteur en anker van is. In zijn laatste uitzending leidt Van Laeken enigszins toepasselijk de onderhoudende docu Page One: Inside The New York Times van Andrew Rossi in over het het einde van het klassieke krantenmodel. Enig minpunt: traditiegetrouw werd de film ingekort van negentig naar veertig minuten.

 

Maar check daarna zeker ook De wissel van de macht: Phara de Aguirre, die Van Laeken opvolgt, haalt met haar voorganger zeventig (!) minuten lang herinneringen op aan de voorbije dertig jaar Panorama. Als de aandachtsboog van de Canvas-kijker dat maar aankan.

 

Nee, kijk, ik snap dat er tv-wetten zijn. Maar wat ik nooit zal snappen, is hoe je een documentaire van anderhalf uur naar veertig minuten kunt inkorten - zonder aan de inhoud te raken. Ofwel zit je met een zwaar teleurstellende documentaire (als je gelooft dat er met gemak vijftig minuten uit kunnen) ofwel kun je niet anders dan er essentiële zaken uit wegsnijden. Dat laatste vind ik gewoon jammer - temeer omdat het in deze digitale tv-tijden perfect mogelijk is om de integrale documentaire achter een rode, groene of zalmroze knop te stoppen. Iedereen tevreden: de ADHD-kijker krijgt zijn IQ-shot in veertig minuten, de zeldzaam aandachtige kijker krijgt negentig ellenlange minuten de visie van de documentairemaker, die per slot van rekening wel een goede reden zal gehad hebben om de film zolang te maken. Enfin, 't is maar een voorstel.

 

Gelukkig wordt de integrale versie in dit geval op donderdag 20 oktober vertoond op het Filmfestival Gent - gevolgd door een heus mediadebat. Voor een verslag komt u hier maar eens terug op 21 oktober.

 

Oh, en William: merci!

 

De commentaren zijn gesloten.