22 september 2011 | Commentaren (0)

R.E.M.(E.R.C.I.)

r.e.m., vincent moon, this is not a show, jeremiah, dvd, reviewIk zal eerlijk toegeven dat ik niet weet uit welk jaar het laatste album van R.E.M. dateert - soms laat je dingen gewoon los, en R.E.M. was één van die dingen. Ik kan me evenwel ook niet herinneren dat ik - zelfs de afgelopen jaren - ooit iets slechts van hen heb gehoord. Maar ik luister dan ook niet zoveel naar Radio 1, want daar onderbreken ze de muziek vaak voor Eva De Roovere, en ik krijg daar uitslag van.

 

Wél heb ik de afgelopen jaren nog iets interessants van hen gezien: de 'onconcertfilm' This Is Not a Show van de lichtjes geniale Vincent Moon (en Jeremiah). Bij wijze van hartverscheurend emotioneel afscheid heb ik bijgevolg de bespreking van die dvd (oorspronkelijk verschenen in Knack Focus) nog eens van onder het stof gehaald. En misschien moet ik dat - drama queen als ik ben - nu ook nog maar eens doen met de feitelijke dvd.

 

rem-this-is-not-a-show.jpgCeci n’est pas un concert

R.E.M. legt ‘This Is Not a Show’ in de winkel; een ‘onconcertfilm’ over ‘een tournee die nooit plaatsvond’. Bent u nog mee?

 

‘Thank you very much! Good night!’ Je moet het regisseurs Vincent Moon & Jeremiah nageven: er zijn weinig concertfilms die openen met het einde. Maar zoals de titel van de film aangeeft, is This Is Not a Show geen doorsnee concertfilm. Al blijkt dat uiteindelijk nog best – hangt ervan af hoe u het bekijkt – mee/tegen te vallen.


This Is Not a Show is een bewust desoriënterend verslag van de vijf concerten die R.E.M. in de zomer van 2007 gaf in Dublin. De concerten maakten geen deel uit van een tournee en de band noemde ze ook liever geen concerten, maar ‘experimenten in terreur’. Bedoeling was om songs voor een nieuwe plaat uit te testen, nog voor de groep ermee in de studio dook. Meer nog: vaak waren de nummers, waarvan de meeste een jaar later op het album Accelerate zouden staan, nog niet eens af. In de film zie je Michael Stipe lustig verder aan de lyrics schrijven, terwijl R.E.M. de reeks concerten aan het afwerken is.


Vincent Moon & Jeremiah brengen dat ongebruikelijke, zelfs chaotische werkproces op weergaloze en vooral ook toepasselijke wijze in beeld. De concertbeelden flitsen voorbij, in sterk contrastrijke, schimmige zwart-witfotografie; en wat zich backstage afspeelt, wordt getypeerd door een vaal kleurenpalet en een totaal gebrek aan context. Het resultaat is verbluffend knap en hypnotiserend kinetisch. Maar dat maakt van This Is Not a Show natuurlijk nog altijd geen ‘onconcertfilm’, veeleer een ‘atypische concertfilm’ of – nog beter – ‘eindelijk nog eens een concertfilm die de moeite loont’.


This Is Not a Show werd als bonusdisk toegevoegd aan een dubbele liveplaat van de band met daarop alle 39 songs die R.E.M. twee zomers geleden in Dublin speelde. Op Electrolite en Drive na, zitten er amper hits tussen. Als ze even geen nieuwe nummers uittesten, grossierden Stipe en de zijnen in songs die nooit op single verschenen en/of geen enkele recente tournee haalden. Er staan zelfs een aantal nieuwe nummers op die dan toch niet op het album Accelerate terechtkwamen, en waarvan de liveversie nu de enige officiële release is. Alleen al daarom, maar toch ook wel een beetje omdat zoveel lef en visie beloond moet worden, zou Live at the Olympia niet in uw collectie (instant) legendarische concertplaten mogen ontbreken.

 

De commentaren zijn gesloten.