13 september 2011 | Commentaren (0)

Rip! Canvas! Rip!

image_187_1.jpgDrie jaar geleden schreef ik in Knack Focus een kort stukje over een boek (Remix) en een documentaire (RiP: A Remix Manifesto): 'De Amerikaanse rechtenprofessor Lawrence Lessig van de prestigieuze Stanford Law School heeft een nieuw boek uit: Remix. Lessig, een groot tegenstander van de oorlog die de entertainmentindustrie voert tegen haar eigen consumenten, roept daarin op het copyright te versoepelen, zodat mensen niet langer vervolgd kunnen worden voor het downloaden van muziek en artiesten vrij gebruik kunnen maken van wat bedrijven de wereld insturen. In de trailer van Brett Gaylors documentaire RiP: A Remix Manifesto zegt iemand het zo: ‘Als Walt Disney het nodig vindt de wereld met Mickey Mouse te behangen, moet het bedrijf er maar tegen kunnen dat sommigen de drang voelen daar een pornostrip op te baseren.’ RiP: A Remix Manifesto is een van de eerste open source-documentaires – de makers haalden beelden van internet, monteerden ze en gooiden ze vervolgens opnieuw online om door anderen geremixt te worden. Ook Lessig is van plan zijn boek online te gooien 'for remix purposes'. Als nu ook nog Paul D’Hoore zo vriendelijk zou zijn om hetzelfde te doen, dan levert het misschien nog iets geloofwaardigs op.'

 

Drie jaar later weet gelukkig niemand meer wie Paul D'Hoore is en zendt Canvas de documentaire RiP: A Remix Manifesto van Brett Gaylor uit op tv. Waarom dat nu per se weer om half één 's nachts moet gebeuren (terwijl de VRT-nieuwsdienst de afgelopen maanden de grootste onzin over internet en sociale netwerken in primetime de wereld mocht insturen), zal ik misschien ooit begrijpen. Of misschien ook weer niet.

 

But for now: ga vandaag niet slapen voor twee uur! Je zal er - mits de nodige espresso bij het ontbijt - geen spijt van hebben.

 

De commentaren zijn gesloten.