01 augustus 2011 | Commentaren (0)

Lady Gaga: 'Book Me!'

cover.jpgAls Lady Gaga aan dit tempo voortdoet met het kopiëren van Madonna, regisseert ze binnen twee jaar haar eerste film. The Heiress of Pop heeft aangekondigd dat er op 22 november een fotoboek verschijnt met 'more than 350 pictures taken over the past year by controversial fashion photographer Terry Richardson'. Nog volgens het bericht: 'Some of the images Richardson has been taking of Gaga over the past year have already raised eyebrows. Richardson, who is known for his provocative, often explicit images, took some topless shots of the singer in February for a Supreme ad as well as the instant classic shots of Gaga draped in a bikini version of her infamous raw-meat dress for the cover of Vogue Hommes Japan, which also featured shots of her male alter ego, Jo Calderone.'

 

Nu vind ik dat van dat mannelijk alter ego andermaal bijzonder goed gevonden - mochten er niet constant drie miljoen camera's op haar gericht worden, dan was Jo mogelijk een lange carrière tegemoet gegaan - en Terry Richardson blijft (terecht) een van de spraakmakendste fotografen van het moment. Maar het is moeilijk om niet aan Sex te denken - het coffee table book van Madonna, haar alter ego Mistress Dita en de Amerikaanse modefotograaf Steven Meisel. In 1992 vloog de eerste druk op drie dagen tijd de deur uit - anderhalf miljoen exemplaren in het Engels en nog eens een veelvoud daarvan in het Frans, Japans, Duits, Spaans en Italiaans.

 

madonna, lady gaga, steven meisel, sex, terry richardsonAls trotse bezitter van een eerste druk in het Frans heb ik nooit goed begrepen waar die vertaalde edities precies voor nodig waren - 't is niet alsof iemand dat boek voor de artikels heeft gekocht. De foto's, daar was het om te doen, en die stelden niet bepaald teleur. Madonna had vooraf een contract getekend waarin ze haar platenmaatschappij Warner beloofde geen stoute dingen te zullen doen met kinderen, dieren en religieuze symbolen. Maar nog voor het boek in de winkel lag, had Madonna haar eigen productiemaatschappij Maverick uit de grond gestampt en met Warner bedongen dat ze total creative freedom kreeg. Resultaat: Sex kwam uit op Maverick, Madonna ging in SM-outfit op een kruis liggen en ze haalde een (onschuldig) grapje uit met een hond. Van de kindjes bleef ze dan toch maar af.

 

Maar zelfs dan is Sex nog steeds het ophefmakendste fotoboek dat een popster ooit zal uitbrengen. De kans dat Gaga en Richardson straks verdergaan dan Madonna, Meisel en Fabien Baron (verantwoordelijk voor het bijhorende videomateriaal en het grafisch ontwerp) is bijzonder klein. Haar monstertjes zijn nog te jong voor iets dat zelfs maar half zo provocerend is, en hoe hard ze ook haar best doet: ze heeft de tijdsgeest niet mee (lees: these are prudish times). Maar ik zou liegen, mocht ik zeggen dat ik niet een beetje nieuwsgierig/geprikkeld ben, dus wie mij nog een cadeau verschuldigd is: schrijf op!

 

De waarheid gebiedt mij overigens te zeggen dat ik het boek Sex ooit van mijn grootmoeder cadeau heb gekregen - voor Sinterklaas. Gelukkig was haar Engels niet zo goed - wat niet ongewoon was voor mensen van haar generatie - en heeft ze nooit geweten wat ze mij toen precies heeft gegeven. Het was nogal goed verpakt, moet je weten.

 

De commentaren zijn gesloten.