20 juni 2011 | Commentaren (0)

You Know, For Kids!

frieke1.jpgHet is niet omdat ik nu zelf een galerij heb (en binnenkort een derde tentoonstelling plan, na Moby en Sophie Van der Perre) dat ik geen oog meer heb voor wat andere (foto)galerijen doen. Integendeel! Stop een kleine van zeven een sigaret in haar handen and you've totally got my attention.

 

Volgens het persbericht van de IngridDeuss Gallerij - ik ben niet echt zeker over de dubbele 'l' een typfout is, een avant-gardistisch statement of een hommage aan Avenue L - wil fotografe Frieke Janssens het 'via haar lens over roken hebben. Waar stond het vroeger voor en wat wordt het in de toekomst? Want verslavingen zijn een interessant gegeven. Is het rookverbod goed om mensen van de absurde verslaving af te helpen of worden rokers als kinderen behandeld? Ze fotografisch vertalen is een boeiende uitdaging. Dit alles resulteerde in een ietwat melancholische kijk op roken. Waar vandaag ruimte gemaakt wordt voor sensibilisering, roepen de beelden op tot herinneringen aan de vergane glorie rond roken. Waar is de tijd dat je op een vliegtuig mocht roken? Roken krijgt stilletjes aan een retro cachet. Kijk maar naar de plaats die het inneemt in series zoals Mad Men. We weten dat roken niet goed is, maar de aantrekkingskracht voor het ritueel van het opsteken van een sigaret blijft een immense aantrekking uitoefenen. Die tegenstelling visualiseert Frieke in haar werk. Een onschuldige ondertoon heerst in elk beeld, en geeft stof tot nadenken.'

Het persbericht eindigt met de mededeling dat de modellen tussen vier en negen jaar oud zijn en dat de sigaretten op de set van gemalen kaas gemaakt waren. Wat mij zelf ook tot enkele existentiële vragen brengt: Waar is de tijd dat Jodie Foster als twaalfjarige prostitué echte sigaretten opstak in Taxi Driver? Was het gruyère, emmentaler of witschimmel? En wat voor een stank moet dat wel niet geweest zijn?!

 

Los daarvan: interessant werk!

frieke6low.jpg

De commentaren zijn gesloten.