12 juni 2011 | Commentaren (0)

Watch My Little Pony, Men!

 

61MSdyZOC1L._SL500_AA300_.jpgDe amusante mash-up van Watchmen en My Little Pony hierboven ziet er niet alleen beter uit dan de feitelijke film van Zack Snyder, hij deed mij ook (een beetje) denken aan Watchmen: The Complete Motion Comic.

 

In tegenstelling tot de recente langspeelfilm kwam die animatieserie hier, net als in de VS, rechtstreeks uit op dvd. Verdacht, hoor ik je denken – maar weet dat Watchmen: The Complete Motion Comic geen ‘gewone’ animatieserie is.

Of Watchmen daadwerkelijk de beste graphic novel uit de geschiedenis is, laat ik in het midden. Hij is in elk geval pretty impressive is en het valt niet te ontkennen dat auteur Alan Moore, die eveneens V for Vendetta en From Hell schreef, en illustrator Dave Gibbons voor twaalf revolutionaire hoofdstukken tekenden, waarin het onaantastbare imago van superhelden flink wordt aangetast én scherpe kritiek op het (politieke) klimaat van angst in de jaren tachtig wordt geleverd.

De narratieve structuur van de strip – of boek, zo je wil – is behoorlijk ingenieus, met onder meer zijn strip-in-de-strip. Maar ook de doorgewinterde karaktertekeningen van een troep gemaskerde superhelden zijn opmerkelijk: zoals Christopher Nolan Batman menselijk maakte, zo deed Alan Moore het hem twintig jaar eerder voor in Watchmen – een donkere whodunit met een apocalyptische uitkomst.

16k99g8.jpgHet ganse opzet stak zo minutieus in elkaar dat niemand een verfilming voor mogelijk hield, los van het feit dat Moore er zich zelf altijd tegen heeft verzet. Animator Jake Strider Hughes had echter een idee: als de strip onmogelijk naar een film of tv-serie kan vertaald worden, waarom dan niet met het originele materiaal aan de slag gaan en dat animeren? Dat is ook precies wat hij deed: hij lichtte pagina’s uit de originele strip en maakte er eenvoudige Flash-filmpjes van. De tekstballonnen liet Hughes staan, maar hij animeerde ze wel en hij huurde een acteur in om zowel de dialogen als de innerlijke overpeinzingen van de personages in te spreken.

Een meer getrouwe ‘verfilming’ van een strip is ondenkbaar. Naar Watchmen: The Complete Motion Comic kijken, is als de strip lezen. Oké, er komt geen papier bij kijken en er beweegt van alles – lichtjes. Maar de ervaring is nagenoeg dezelfde, wat van deze reeks een uniek, spannend en stijlvol curiosum maakt – in tegenstelling tot de film, die zijn visueel sterke momenten kent (en donkerder is dan Hollywood voorschrijft), maar in zijn geheel veel te lang, leeg en gekunsteld is.

 

De commentaren zijn gesloten.