31 mei 2011

'Belgen zijn ongelukkig!'

michael r. roskam,haun,de filmkrant,hilde van mieghemEre wie ere toekomt: de website van het Nederlandse De Filmkrant heeft de eerste kortfilm van Michaël R. Roskam op Vimeo ontdekt, waar hij op twee jaar tijd nog geen - schande! - vijfhonderd plays heeft gehaald. 'In Haun (zie onder) worden spectaculaire cameraglijders en een uitgekiende videoclipmontage gepaard aan een grimmige film noir-stilering', schrijft Niels Bakker in zijn stuk, dat eindigt met de vaststelling dat 'Belgische filmmakers, meer dan Nederlandse, durven te verrassen - ook als ze uit Vlaanderen komen. In de Nederlandse consensuscultuur blijven films bij voorkeur een beetje leuk, een beetje vrolijk. Ellende mag nooit té ellendig worden. Misschien zijn wij wel gewoon te gelukkig voor het maken van grootse cinema.'

 

Interessante stelling, maar hoe verklaar je dan Hilde Van Mieghem, Marc Punt, Jan Verheyen en die kerel van - zien! hilarisch! - Wolf? En kunnen we ruilen? Wij krijgen een beetje van jullie geluk, jullie krijgen ... euh ... nog meer slechte filmmakers? (Fuck! We zitten eraan vast!)

 

HAUN - PART I

 

HAUN - PART II

The Prodigy - Les Gagnants!

0ce0e21b1c224421e905714e2def469b.jpgEen verrassende top drie heeft de The Prodigy-wedstrijd niet opgeleverd, en toch: volgens de deelnemers is Voodoo People het beste nummer van de Britten, op de voet gevolgd door No Good (Start the Dance) en Out of Space. In The Greatest Switch stonden ze vorig jaar in lichtjes andere volgorde: No Good (Start the Dance) op 9, Smack My Bitch Up op 23, Voodoo People op 31, Firestarter op 50 en Out of Space op 54. Ten slotte, als het van mij zou afhangen, stond Out of Space op één, Voodoo People op twee en Charly op drie.

 

Bottom line: The Prodigy heeft een aantal klassiekers op zijn naam staan, en dat heeft Steven Everaerts en Kiani Hallumiez een Blu-ray/cd van World's On Fire opgeleverd - de pas verschenen concertfilm van de band. Hoera!

 

1. VOODOO PEOPLE

 

2. NO GOOD (START THE DANCE)

 

3. OUT OF SPACE

30 mei 2011

Summer's Here

 

summer.jpgHet eigenaardigste lijstje van 2011 staat voorlopig op naam van Billboard, dat zijn dertig beste zomernummers aller tijden heeft opgelijst. Los van het feit dat California Gurls van Katy Perry ft. Snoop Dogg op één staat - leuk nummer, maar één?! - lijkt het overzicht vooral te bestaan uit songs waar het woord 'summer' in voorkomt (en songs van The Beach Boys). Sorry, but that's just too easy. Als je zo'n lijstjes doet, stop er dan op zijn minst wat tijd in. En stel dat je dan toch voor zo'n simpele modaliteiten gaat, maak jezelf dan niet onsterfelijk belachelijk door - hallo!? - onderstaande klassiekers te vergeten!

 

 

29 mei 2011

Killer Video!

Is-Tropical-The-Greeks-Video-490x306.jpgTwee keer goed nieuws! Moonlight Matters heeft alwéér een uitstekende remix afgeleverd en je kan hem hier gratis downloaden, samen met het origineel van Is Tropical. Bij het origineel hoort bovendien een videoclip (van het Franse clipcollectief Megaforce) die briljant is in zijn politiek incorrecte hondsbrutaliteit. Denk aan een kruising tussen Home Alone, The Untouchables, Menace II Society, Old Boy en Ichi the Killer. Of zet je verstand gewoon op nul en kijk!

 

27 mei 2011

I've Got the Blu(s)

the prodigy, worlds on fire, blu-ray, dvdOngeveer twee maanden geleden wist ik te vertellen dat Worlds On Fire, de concertfilm van The Prodigy, bij ons in de bioscopen zou te zien zijn. Sinds deze week ligt hij officieel in de winkel en kan ik vertellen dat ik er twee Blu-rays van op overschot heb. Twee keer goed nieuws, dus.

 

Maar is hij ook de moeite? Wel, ja. Paul Dugdale, die ook de meeste videoclips van het album Ivaders Must Die heeft geregisseerd, doet netjes wat hij moet doen: de energieke live set van The Prodigy op vrolijke ADHD-wijze in beeld brengen. Punt. Wereldschokkend is die aanpak geenszins, maar ze werkt wel aanstekelijk - bijna in mijn bureau staan dansen. Bijna!

 

Op de Blu-ray (en dvd) staan bovendien een pak extra's, waaronder een vreemdsoortig filmpje over een bezoek van de band aan Japan (inclusief beelden van Keith die een nieuwe tatoe laat zetten) en extra live opnames van Smack My Bitch Up (Isle of Wight), Breathe (Shane Castle) en Run with the Wolves (Brixton Academy).

 

Dus! Wat moet je doen om zo'n Blu-ray te winnen? Stuur mij asap een mail met daarin jouw favoriete nummer van The Prodigy? Altijd leuk om een top vijf uit te distilleren.