11 maart 2011 | Commentaren (0)

Pee-wee's back!

 

Pee-wee Herman, een van de grootste iconen uit de jaren '80, maakt een comeback. Maar eerst! Al wie al ooit op een eighties party is gespot of luidop loopt te verkondigen dat hij de jaren '80 totally hip vindt, maar nog nooit van Pee-wee Herman heeft gehoord: ge moest beschaamd zijn! Meer nog: herinner je je Huey Lewis and the News, de begingeneriek van Falcon Crest, de menselijke huid van Margaret Thatcher en Jane Badler in V? Wellicht niet, maar bon: allemaal even echt als jouw passie voor de jaren '80!

 

pee-wee herman,Nee, Pee-wee Herman was een icoon: hij was een vaste gast in de talkshow Late Night with David Letterman, kreeg zijn eigen HBO-special, maakte een film met Tim Burton (Pee-wee's Big Adventure), won in totaal vijftien (!) Emmy's met zijn kinderprogramma Pee-wee's Playhouse en werd ten slotte gearresteerd in een seksbioscoop waar hij naar verluidt met zijn broek op zijn enkels zat. Oké, dat laatste is lichtjes overdreven - er bestaan geen foto's van en Paul Reubens, de verpersoonlijking van Pee-wee, heeft altijd volgehouden dat er zich in die bioscoop niets onfatsoenlijks heeft voorgedaan. Maar zo werd het in de Amerikaanse media niet verkocht en Pee-wee Herman ging op een paar dagen tijd van kinderidool (zeg maar de Amerikaanse Gert Verhulst) naar vieze vent (zeg maar gewoon Gert Verhulst). Terwijl de media onophoudelijk op hem bleef inbeuken, kreeg hij echter steeds meer steun van zowel mindere iconen - denk aan Bill Cosby - als het publiek. En toen hij enkele maanden later zijn opwachting maakte op de MTV Video Music Awards, kreeg hij een minutenlange staande ovatie - alsof Michael Jackson zopas uit het graf was opgestaan. Een icoon, dus.

 

Sindsdien dook Reubens nog af en toe op in films als Batman Returns en Blow, videoclips voor Elton John en The Raconteurs, en hij had een gastrol in de tv-serie Murphy Brown. Maar nooit nog als Pee-wee. Tot hij vier jaar geleden zijn comeback aankondigde en daar nu ook echt werk van lijkt te maken. De theatervoorstelling The Pee-wee Herman Show verkocht eind vorig jaar in een mum van tijd uit en wordt volgende week uitgezonden op HBO. Tegelijk liggen er plannen voor een nieuwe Pee-wee-film op tafel (zonder Tim Burton, die niet 'niet geïnteresseerd' was - loser), en dan was er nog bovenstaande Saturday Night Live-sketch en zijn optreden deze week in de nieuwe talkshow van Conan O'Brien. Voor wie er nog aan zou twijfelen: Pee-wee is terug (en hij is precies nog geen haar veranderd).

De commentaren zijn gesloten.