14 februari 2011 | Commentaren (7)

Switch 18: The Female Edition

 

 

Er moet mij nu toch echt iets van het hart – al een tijdje trouwens. Ik zou graag van de gelegenheid (Valentijn) gebruik maken om mij te verontschuldigen bij de vrouwelijke fans van Switch. Ja, ze zijn in de minderheid (zie statistiek), maar hoe kan het ook anders? Al sinds Teknoville worden meisjes als tweederangsluisteraars behandeld door Alfamannetjes als Stefan Ackermans, Jeroen Roppe, Jan Van Biesen en Kim ‘Ed & Kim’ Mathijs, de huidige Switch-samensteller die zichzelf maar wat graag als ‘100% testosteron uit Sint-Truiden’ omschrijft. Vergeet Matthias S. in Rundskop; Kim M. is the real deal.

 

 

switch, studio brussel, kim mathijs, stijn marisNee, het is gewoon bedroevend gesteld met het aandeel oestrogeen in Switch. Oké, er was Lady Vortex, maar die draait nog stevigere drum & bass dan al die machoventen op Metalheadz – samen. En dan was er natuurlijk Nina De Man, maar in de woorden van Swami Swatmarama: ‘When the breath wanders, the mind also is unsteady. But when the breath is calmed, the mind too will be still and the yogi achieves long life. Therefore, one should learn to control the breath.’ Logisch.


To add insult to injury, staat er nu slechts één vrouw op Switch 17. Eén! Op dertig nummers! ’t Is precies de senaatslijst van het Vlaams Blok in 1987. En was het nu nog een jong, dartel veulen geweest. Maar nee, ’t is Miss Kittin – zowat de enige vrouw in de muziekindustrie (doom metal acts included) op wie het woord ‘kittin’ absoluut niet van toepassing is. 'Oké, maar staat Elly ‘La Roux’ Jackson er dan ook niet op?' Ja, ze zingt mee op Hot Mess van Chromeo (in de superieure Duck Sauce Remix). Maar we kunnen toch moeilijk elke achtergrondzangeres meerekenen? En hoe seksistisch is de videoclip van dat nummer ook weer (zie boven)!?


switch,studio brussel,kim mathijs,stijn marisNee, net als op Switch 16 – herinner u de heisa en (inter)nationale verontwaardiging rond het niet weerhouden van de briljante Sky Ferreira – heeft Kim M. ook nu weer alle vrouwelijke producers geweerd, zodat het aandeel vrouwelijke Switch-fans op Facebook de komende weken en maanden gegarandeerd nog verder zal zakken. Of het moet zijn dat hij gelooft dat meisjes daadwerkelijk worden aangetrokken tot die testosteronschijven van Danny Byrd & Netsky, Chase & Status, Mumbai Science, Higbloo en Feadz? Niet, dus. Meer nog: dan had er met Runaway van Mason eindelijk eens een echt wijvennummer op een Switch-compilatie gestaan, kiest Kim M. voor de viriele Kill Frenzy-remix!

Bon, dat moet dus gedaan zijn, en ik weet dat mijn collega-presentator Stijn Marijs – being in touch with his inner Japanese girl – het met mij eens is. Daarom staan hieronder tien vrouwen die al zeker op Switch 18 moeten staan - in willekeurige volgorde. Als we de boel eerlijk willen verdelen, betekent dat echter dat er nog vijf vrouwen bij moeten, en ik heb hier toevallig ook vijf digitale exemplaren van Switch 17 liggen. Anders gezegd: wie mij de naam van nog zeker één vrouwelijke producer/muzikant voor Switch 18 (The Female Touch Edition) mailt, maakt kans op Switch 17 (The Male Chauvinist Pig Edition). En kom nu niet allemaal met Robyn af; we willen de tracklist van de volgende Switch ook AANTREKKELIJK houden.

 

UFFIE

 

switch,studio brussel,kim mathijs,stijn maris

 

Love her or hate her, voor Uffie bestaan maar twee woorden: 'damn' en 'hot'.

 

OH LAND


 

Oh Land (né Nanna Øland Fabricius) is een Deense nimf die intussen door zowat elke hypegazet is opgepikt en door Time Out onlangs ook tot Most Stylish New Yorker werd uitgeroepen.

 

IDA ENGBERG

 

switch,studio brussel,kim mathijs,stijn maris

 

Moet niet per se op een cd van Switch 18 staan; we kunnen haar ook gewoon op de cover zetten.

 

SEYNA

switch, studio brussel, kim mathijs, stijn maris

Gentse amazone die zich tegenwoordig in Londen schuilhoudt, waar ze bewijst dat elektronische muziek ook fashionable kan zijn - de Lady Gaga van elektronica, quoi.

 

KATE WAX

switch,studio brussel,kim mathijs,stijn maris

 

En dat zeg ik heus niet alleen omdat ze model stond voor een van de knapste foto's van Angels & Ghosts (de foto hierboven, dus). Maar toch vooral.

 

ANNIE


 

Meer pop dan not, but these are eclectic times.

 

LEESA


 

Nog meer ontegensprekelijk Gentse genen: Leesa, die gelijk ook uitlegt hoe het is om als vrouw tegen al dat testosteron te moeten opboksen. Maakt intussen zelf ook fijne minimal.

 

SKY FERREIRA

 

 

Kon uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Temeer omdat ze intussen ook de vocals van Without Lies, het beste nummer op het album van Aeroplane, voor haar rekening heeft genomen. 'When I eat cake, I prefer the cherry' ... That's her!

 

100% Isis

 

switch,studio brussel,kim mathijs,stijn maris

 

Ik weet nog goed hoe we met Angels & Ghosts ooit een shoot met haar gedaan hebben en beide compleet weggeblazen werden door haar schoonheid (en hoe die shoot volledig is mislukt).

 

M.I.A.


 

Live een verschrikking, maar op plaat lichtjes geniaal. Plus: she puts the 19 (looks) in 35 (age)!

Commentaren

Heeft Magda niets dat op een Switch past? En als Magda niets geschikt heeft, misschien Ellen Allien wel?

Gepost door: Bert | 14 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Moest de muziek die ze maakten nu een hogere kwaliteit hebben zouden er zeker meer zijn

Gepost door: Karel | 14 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Oh, Leesa met Cinnamon zou nice zijn!

Gepost door: boskabout | 14 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Cio d'Or. Af en toe mag er ook wel eens wat duistere stuff op die Switch cd's ;) En Anja Schneider.

Gepost door: Bram | 15 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Ik stem voor een beetje meer Cooly G!

Gepost door: alex | 15 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Ellen Allien - The Kiss had er voor mij ook wel opgemogen
http://www.youtube.com/watch?v=XMNq4A-cF6E

Of Nina Kravitz

Gepost door: Edwin | 16 februari 2011

Reageren op dit commentaar

Katy B :)

Gepost door: Kim | 16 februari 2011

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.