11 december 2010 | Commentaren (0)

Wanderland: Best Belgian Music Video 2010

 

Niet dat ik drie jaar geleden niet (bijzonder) graag in de Vlaamse én Europese kortfilmjury van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zat, maar videoclips blijven mijn eerste liefde. Het antwoord op een vraag als 'wil je dit jaar opnieuw in de videoclipjury zitten' is bijgevolg in 96,8% van de gevallen 'ja'. Wat niet wegneemt dat er in het verleden jaren waren dat de oogst zo mager was dat ik als minister van media een wetsvoorstel had ingediend om TMF en Jim van de kabel te halen, om de distributie van die magere oogst te verhinderen. Uiteraard zou er dan nog altijd YouTube geweest zijn, maar geen nood: Sabam.

 

Gelukkig was er zelfs in de magere jaren altijd één clip die het verdiende om met de prijs aan de haal te gaan: 1500 euro, geschonken door - I know, right?! - Sabam. Dit jaar waren het er een pak meer. Vreemd: hoe minder geld de muziekindustrie heeft, hoe beter de clips (weer) worden. Of het moet zijn dat muzikanten er opnieuw de waarde van inzien en er - los van het feit dat een beetje techneut tegenwoordig schitterende dingen doet met Canon en Final Cut Pro - ook weer zelf in willen investeren. Of ze hebben gewoon betere smaak. Dat kan ook.

 

79030650_200.jpgWat het ook is, de oogst was dit jaar yummie - de obligate draak (of twee) niet te nagesproken. Maar omdat er maar één winnaar kan zijn, viel mijn oog, samen met die van mijn collega-juryleden Lars Damoiseaux en Maarten Leroy, op Wanderland, de animatieclip die Kristof Luyckx en Michèle Vanparys maakten voor Hermanos Inglesos. Waarom? Omdat ik hem daadwerkelijk heerlijk wanderachtig vond - simpel.

 

Maar echt simpel zou ik de keuze dit jaar niet noemen, en daarom staan hieronder ook de vier andere clips uit mijn persoonlijke (!) top vijf. Enjoy!

 

ARNO - Black Dog Day (dir: Lionel Goldstein)

 

 

THE SOPHOMORE JINX - I Left My Heart In Vermont (dir: Eva Cools)

 

 

ADMIRAL FREEBEE - Look At What Love Has Done (Nathalie Teirlinck)

 

 

AMATORSKI - The King (dir: Wannes Destoop)

 

De commentaren zijn gesloten.