23 november 2010 | Commentaren (0)

Lady Gaga: The Concert Review

Lady+GaGa+performs+live+concert+Glasgow+SECC+c8YvU__7uyll.jpgHet mag duidelijk zijn dat ik Lady Gaga een warm hart toedraag - check anders eerst even de post hieronder. Maar wat ik gisterenavond in het Sportpaleis heb gezien, was – eerlijk gezegd – nogal mager. Komt ervan, als je de lat voor jezelf zo ontzettend hoog hebt gelegd?

Ik had Gaga al eens eerder zien optreden op Rock Werchter, voor zo’n drieduizend mensen. De rest stond voor het hoofdpodium naar Coldplay te kijken - maniakaal, alsof ze in dezelfde waan als Kanye West verkeerden en dachten dat Coldplay beter is dan The Beatles. Please! Nu goed, zeggen dat het er in de Marquee, waar Gaga optrad, muzikaal hoogstaander aan toeging, zou zwaar overdreven zijn. Maar het was er ontegensprekelijk een groot feest, zowel voor als op het podium.

Van dat laatste was gisteren aanvankelijk weinig te merken. Voor het podium viel het nog mee, ondanks het feit dat Gaga een support act had meegebracht die zijn taak met brio vervulde: zo slecht zijn dat alles wat erna komt enkel als onwezenlijk goed – wat zeg ik: buitenaards geniaal! – kan worden bestempeld. Semi Precious Weapons heten ze, en ze zouden volgens hun Wikipedia-pagina glamrock maken. Please! Maar eerlijk is eerlijk: de vier überqueer New Yorkers hadden het nog – een mens zou voor minder? – zichtbaar naar hun zin op dat (voor hen 58 keer te) grote podium. Dat kon van Lady Gaga niet altijd gezegd worden.

Lady+Gaga+Monster+Ball+LIverpool+new+pic+living+dress+2-24-10+photo+HQ.jpgDe eerste drie kwartier van het concert leek het alsof Gaga op elk moment zou aankondigen dat ze ziek was, ‘maar geen nood: de boys van Semi Precious Weapons zijn hier nog, en ze kennen al mijn nummers van buiten, en van binnen, achterstevoren, enfin, ik wil maar zeggen dat zij de rest van het optreden zullen afwerken, zodat ik nu ter plekke dood kan vallen.’ Ik overdrijf maar half als ik zeg dat het van Britney’s legendarische passage op de MTV Video Music Awards geleden is dat ik een popster nog zo afwezig op een podium heb zien staan. Wat het bij Britney nog erger maakte, was dat het om één nummer ging, en dat ze niet eens moest zingen – ongeveer een beetje lip-syncen, meer moest dat niet zijn. Gaga daarentegen bleef al die tijd wel (mee)zingen en als je enkel naar haar benen zat te kijken, zou je zelfs amper iets gemerkt hebben van het feit dat ze in de regel emotieloos voor zich uitstaarde. En nee, ik moet niet weten van ‘ze is natuurlijk al ver een jaar op tournee’. Dat zoiets – met dat soort turboshow – compleet krankzinnig is, hoort een mens op voorhand te weten. Plus: iemand die zeventig euro (of meer) voor een ticket betaalt, heeft daar – terecht – geen boodschap aan.

Halverwege leek ze er echter door te komen – ergens ter hoogte van Speechless en het nieuwe nummer You and I, een soort David Bowie-rip-off. Ach ja, waarom nu al een potentiële hitsingle van het nieuwe album spelen, als dat pas ten vroegste over een halfjaar in de winkel ligt. Belangrijker was dus dat ze er doorkwam en vanaf dan zelfs af en toe flitsen liet zien van 'de troonopvolgster van Madonna', naar wie zo goed als elk aspect van The Monster Ball Tour ruikt – for better or worse. Zelfs een verschrikkelijke zagenplaat als Alejandro klonk plots, zoals Gaga hem met de nodige pathos bracht, aanvaarbaar. Om nog maar te zwijgen over de netjes tot op het einde opgespaarde hits Poker Face en Bad Romance. Eerlijk, met de ogen dicht klonken de nummers op het einde wellicht niet beter (of slechter, voor de tegenstanders), maar het is zoveel aangenamer om naar iemand te kijken die een béétje moeite doet om te lachen of contact te zoeken met haar publiek. Ook al is het – Please! – allemaal maar fake.

 

515398521.jpgNee, voorlopig heeft Gaga haar krediet nog altijd niet verspeeld - nog lang niet. Maar als ze Madonna ooit - somewhere down the line - écht naar de kroon wil steken, dan slaapt ze best iets vaker uit. Bottom line: Gaga's live-reputatie torent na amper twee jaar al ver boven die van (zwaar) mindere popsloeries als Britney, P!nk en Christina uit. Maar ik heb gisterenavond niets gezien dat ik Madonna al niet eerder én beter heb zien doen. Toegegeven, ik zou niet weten hoe iemand daar nog ooit over kan gaan. Al was het maar omwille van het feit dat - om maar iets te zeggen - toen Madonna in de jaren '80 de katholieke kerk beledigde, iedereen gechoqueerd was - schande! Vandaag is het moeilijk om een priester te vinden die niet zélf op de smoel van Ratzinger of Léonard wil gaan kloppen. Maar goed, hoe Gaga het de komende jaren blijft doen, is mijn probleem niet. Uiteindelijk hadden ze Madonna een kwarteeuw geleden ook al na jaar (of twee) afgeschreven. Dertig jaar is alleen ontzettend lang, ben ik na gisterenavond beginnen beseffen. On verra.

De commentaren zijn gesloten.