11 november 2010 | Commentaren (0)

De Tien Strafste Wijven Ooit!

madonna.11.3.jpgOmdat Studio Brussel(le) zich tussen 19u en 23u de vraag stelt wie het strafste wijf uit de muziekgeschiedenis is, dachten we zelf ook even een kleine top tien in elkaar te boksen. Comme d'habitude: vraag het ons volgende maand nog eens en de kans is groot dat het overzicht er compléét anders uitziet. Los daarvan, deze tien wijven verdienen het om vanavond verdomd hoog te scoren - rock & rollette!

 

1. Madonna

 

Laten we daar niet onnozel over doen: er is maar één vrouw die aanspraak maakt op de titel van strafste wijf ooit, en dat is Madonna. Het maakt niet uit of je haar nummers crap vindt, of je vindt dat ze niet kan zingen, dat ze er beter eens haar leeftijd zou beginnen uitzien. Madonna draait al drie decennia mee én ze heeft zowel het (mode)beeld als het geluid van op zijn minst twee van die drie decennia mee bepaald.

 

 

2. Nico

 

Mogelijk iets teveel eer voor iemand die vanop de zijlijn stond toe te kijken hoe The Velvet Underground een paar van de meest klassieke rocksongs aller tijden schreef - misschien had ik voor Maureen Tucker moeten kiezen? Maar Nico was zoveel meer dan een middelmatige zangeres: ze was een icoon.

 

 

3. Debbie Harry

 

De enige reden waarom ik dertig jaar vroeger geboren had willen worden. En ja, ik denk oprecht dat ik kans had gemaakt!

 

 

4. Björk

 

Geenszins de reden waarom ik tien jaar vroeger geboren had willen worden, maar er is geen album van Björk dat ik nog geen 78 keer heb beluisterd, haar concerten zijn grandioos en ze heeft mogelijk nog meer meesterlijke videoclips gemaakt dan Madonna.

 

 

5. Billie Holiday

 

The finest jazz singer in history.

 

 

6. Lady Gaga

 

Omdat ze erin moest, en omdat ik haar geen diplomatische tiende plaats wou toebedelen. Toegegeven, ze heeft nog maar anderhalf album gemaakt, maar ik kan alleen maar herhalen wat ik een half jaar geleden in Focus Knack schreef: 'Dat er sinds Madonna in de jaren '80 het poplandschap heeft hertekend, het modebeeld heeft beïnvloed én de zeden heeft geherdefinieerd, niemand is geweest die het haar ook maar een béétje heeft kunnen nadoen.' Tot nu, dus. En ja, ik geloof écht dat er over tien jaar nog over Lady Gaga gesproken wordt.

 

 

7. Aretha Franklin

 

In één woord: respect.

 

 

8. Kate Bush

 

Ik kan niet zeggen dat ik vind dat ze een waslijst klassiekers heeft geschreven, maar ik heb ze om een of andere reden altijd bijzonder intrigerend gevonden. Misschien omdat vrijwel elk vrouwelijk popidool er sindsdien mee is vergeleken, ondanks het feit dat ze zelf zo weinig moeite deed om er een te zijn.

 

 

9. Grace Jones

 

Omdat ze een levend kunstwerk is, omdat ze de onwaarschijnlijkste comeback van het millennium heeft gemaakt en omdat ik schrik heb om haar er niet in te zetten.

 

 

10. Salt-n-Pepa

 

Ah, de tiende plaats - de plaats die naar om het even wie in mijn longlist van 237 vrouwelijke muzikanten had kunnen gaan (in het bijzonder de meer credible muzikanten), maar omdat ik geen goesting had om er nog langer over na te denken (en omdat ik credibility zwaar overschat vind), gaat naar Salt-n-Pepa.

 

De commentaren zijn gesloten.