13 oktober 2010 | Commentaren (2)

Onromantische tragedie

 

'Hij is beter dan Zot van A.' Ziedaar het positiefste dat we gisterenavond iemand over Smoorverliefd, de nieuwe film van Hilde Van Mieghem, hebben horen zeggen. En geloof mij: we hebben het aan véél mensen gevraagd, van wie de helft het (omwille van hun functie of professionele vriendenkring) moet ontkennen, zou je het hen on record vragen. Maar de schok was zelfs voor hen te groot om het ook off the record geheim te houden.

 

smoorverliefd,filmfestival gentWat ik ervan vind? Ik vind Smoorverliefd geenszins beter dan Zot van A, en dan moet je weten dat ik Zot van A. redelijk abominabel vind. Nee, echt, in vergelijking met Smoorverliefd is Zot van A. net geen Citizen Kane - een soort The Magnificent Ambersons, dus. Of ik nu niet wat overdrijf? Eerlijk? Nee. Ik heb me van de eerste tot de laatste seconde mateloos zitten ergeren aan de infantiele gekunsteldheid (denk aan Baz Luhrmann, toen hij zeven was), het fake sentiment (geen enkel personage komt geloofwaardig over), Kevin Janssens (die zichzelf bij deze tot de grootste non-acteur van zijn, de vorige en de volgende generatie heeft gekroond), de pijnlijke dialogen (alsof ze door Google Translate uit een middelmatige Amerikaanse komedie zijn vertaald) en het feit dat het je geen $*@# kan schelen of al die personages in elkaars armen liggen of hun eigen polsen oversnijden. Nee, zelfs voor een manke romantische komedie is Smoorverliefd gênant ongrappig en hallucinant onromantisch. Meestal is hij echter gewoon hallucinant tout court.

 

Gelukkig staan er vandaag alweer heel wat andere films op mijn festivalprogramma, waaronder nieuw werk van François Ozon en Bent Hamer. Geef toe: klinkt goed.

Commentaren

De Google Translate-vergelijking klopt helaas.
De rest is ietsiepietsie overdreven. Akkoord, Smoorverliefd is allesbehalve een goeie film, maar wél een onvervalste (zij het gekunstelde en melige) crowdpleaser. Wat dat betreft, vraag ik me af aan hoeveel mensen Ben Van Alboom de mening gevraagd heeft. Het grootste deel van de zaal vond dit "een onschuldig pleziertje waar je niet echt kwaad om kán worden" (grootste gemene deler van de reacties die ík dan weer hoorde).
De term 'hallucinant' slaat dan ook op weinig, vind ik. Iets eerlijker lijkt me dus: flauw, maar het soort flauw waar je even schouderophalend bij glimlacht en dat je vrijwel onmiddellijk vergeten bent.

Gepost door: dr | 17 oktober 2010

Reageren op dit commentaar

Ben Van Alboom laat weten dat hij het er die avond met een - als hij het zich goed herinnert - dertigtal mensen over heeft gehad en dat zijn betoog inderdaad een 'ietsiepietsie' overdreven was. Eén van die dertig heeft namelijk gezegd dat ze de film 'bwa' vond - eerder in de positieve dan in de negatieve zin van het 'woord'. Maar ik vond één 'bwa' op dertig personen (van wie ik er zeker tien op voorhand - blijkbaar valselijk - van zou hebben beschuldigd de film gegarandeerd goed te vinden) nu niet de moeite om mijn betoog mee te ondermijnen. Dat het 'kamp van de positivo’s' bovendien niet verder komt dan – ik parafraseer – ‘allesbehalve een goede film’ en ‘flauw’, sterkt mij bovendien in mijn, euh, overtuiging. Nee, serieus, als mensen die ergens gratis tickets voor krijgen (en vervolgens ook nog eens gratis een paar glazen bubbels achterover mogen slaan) al zo reageren, probeer je dan eens voor te stellen hoe mensen reageren als ze er – wat is het tegenwoordig? – negen euro voor moeten betalen. Enfin, achttien euro, want niemand gaat in zijn eentje naar een ‘romantische komedie’. Dus ja, Smoorverliefd is het slechtste wat de Vlaamse film kon overkomen – op de voet gevolgd door Zot van A. En dat zeg ik niet omdat ik de Vlaamse film geen warm hart toedraag. Integendeel. Ik zeg het omdat ik het zonde vind dat al dat (jong) talent altijd weer hemel en aarde moet bewegen om de schade van een ander te beperken. En de schade is in dit geval bijzonder groot.

Gepost door: Ben Van Alboom | 18 oktober 2010

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.