30 september 2010

The Rules of Genius Movies

 

Vandaag, vrijdag en zaterdag vindt in Cinema Zed een waslijst gratis bioscoopvoorstellingen plaats, in het kader van STUK Start, het openingsweekend van het STUK met verder ook een rist gratis concerten, deejaysets, tentoonstellingen, enzovoort. Het was mij wellicht niet eens opgevallen, had ik in de mail - naast uitstekende titels als A Single Man, An Education, Storytelling en de klassieker The Freshman - niet de Bret Easton Ellis-verfilming The Rules of Attraction zien staan. Zonder daar verder al teveel woorden aan vuil te maken: The Rules of Attraction is de tweede film van Roger Avary, die voordien Killing Zoe had ingeblikt en het scenario voor onder meer Pulp Fiction had geschreven. Het is tegelijk een van de beste films van de jaren 2000 - niet zoals in 'een van de vijfhonderd films die een pak sterren waard zijn', maar zoals in 'er waren er hooguit negentien beter'. Elk klein detail is perfect, tot de casting van de verder altijd compleet waardeloos gebleken James Van Der Beek toe. Om dan finaal nog maar te zwijgen over die zelfmoordscène - zelden zoiets moois gezien. Wie in Leuven woont, weet dit weekend dus wat te doen. Wie dat mentaal niet aankan, haalt zo snel mogelijk de Blu-ray of dvd in huis.

14:32 in Film | Permalink | Tags: the rules of attraction, stuk | |

29 september 2010

'De beste Vlaamse film van het jaar!'

 

Voor wie mij vanmiddag in Zet 'm Op Siska niet 'vol lof' over Turquaze van Kadir Balci heeft horen vertellen, zeg ik het ook nog eens hier: Turquaze (vanaf vandaag in de zalen) is de beste Vlaamse film van het jaar, op de voet gevolgd door Adem. Dat kan ik na vandaag met redelijk grote zekerheid stellen, want ik heb vanochtend ook 22 mei van Koen 'Ex-Drummer' Mortier gezien, en dat was toch niet echt wat ik ervan verwacht had. Bo en Wolf, de twee Vlaamse voorjaarsfilms, waren dat nog veel minder, Jan Verheyens Zot van A is een farce, Little Baby Jesus of Flandr van Gust Van Den Berghe is verdienstelijk, en dan rest enkel nog Smoorverliefd van Hilde Van Mieghem. Die laatste zie ik pas op de openingsavond van het filmfestival van Gent, dat vandaag zijn programma bekendmaakte, maar Van Mieghem moet al érg straf uit de hoek komen om Balci te kloppen.

19:50 in Film, Videos | Permalink | Tags: turquaze | |

Selling the Hype

inceptiontop.jpgIk had totaal geen idee dat de 'totem' die ik op de persvoorstelling van Inception heb gekregen intussen zestig dollar waard is. Maar waar heb ik dat ding ook weer gelegd?!

17:35 in Film, Whatever | Permalink | Tags: inception | |

28 september 2010

Trailer Alert: Harry Potter and the Whatever

 

Ik weet het: hij staat intussen al een week online, maar ik heb hem nu pas bekeken. Normaal gezien wacht ik nooit zolang om een trailer te verslinden, maar het kon mij negen jaar geleden al niet veel schelen hoe Harry Potter begon, laat staan dat het mij nu veel uitmaakt hoe het allemaal eindigt. Begrijp mij niet verkeerd: niets tegen de boeken (waarvan ik enkel het eerste deel heb 'gehoord', voorgelezen door Stephen Fry; geestig). Maar van alle verfilmingen heeft enkel de derde van Alfonso Cuaron (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) mijn aandacht enigszins kunnen opeisen. Of nee, wacht, de vorige van David Yates (Harry Potter and the Half-Blood Prince) had ook iets - vaart. Maar de andere afleveringen gingen van 'whatever' naar 'what the fuck', dus laten we het er voorlopig op houden dat ik blij ben dat er met Harry Potter and the Deathly Hallows een einde aan komt, ook al is het in twee delen. Als dat einde nu ook nog eens even spannend is als de trailer doet uitschijnen, dan zou ik nog gelukkiger zijn. Maar dat is misschien wat naïef.

16:12 in Film | Permalink | Tags: harry potter | |

One Afternoon In Paris

 

Op het gevaar af verschrikkelijk verwaand te klinken: ik heb in mijn leven al zoveel 'sterren' geïnterviewd dat ik nog maar zelden 'alright' denk bij mezelf, wanneer er zich een volgende gelegenheid aandient. Het afgelopen jaar is dat vooralsnog drie keer gebeurd, wat eigenlijk - nu ik erover nadenk - verdomd veel is. Maar het waren stuk voor stuk namen waar ik nog geen klein beetje naar opkijk: Bettina Rheims, Mario Testino en Ed Templeton. Maandag is het de beurt aan nummer vier: Justin Timberlake. Nu is dat niet echt het type waar ik waanzinnig naar opkijk, maar laten we zeggen dat ik niet ongevoelig ben voor het halfgodendom - een status die Timberlake zich zonder veel moeite heeft toegeëigend door eerst in een belachelijke boysband te zitten; vervolgens Britney Spears (zogezegd niet, maar dat was maar voor de pr) binnen te doen; eerst een goed, daarna een uitstekend popalbum te maken; een lichtjes fenomenale live-reputatie op te bouwen; en straks ook een van de hoofdrollen in de meest gehypete film van het najaar te spelen: David Finchers The Social Network (aka The Facebook Film).

 

justin-timberlake-love-guru-speedo2.jpgIk ga de film morgen pas bekijken, dus vraag mij nog even niet wat ik ervan vind. Maar hou je inmiddels niet in om Everything You Always Wanted to Know About Justin But Were Afraid to Ask door te sturen naar het E-mailadres hiernaast. Niet dat ik zonder inspiratie zit, en er hangt - om misverstanden te vermijden - ook geen tweede zitje op de Thalys naar Parijs aan vast (alwaar Timberlake een dag op aarde zal neerdalen om de Europese pers te woord te staan). Maar je weet nooit welke briljante vraag al jaren op iemands lippen ligt te branden, met derdegraads brandwonden tot gevolg. Het lijkt mij maar normaal dat ik die brand zou blussen, door de vraag maandag mee te nemen.

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende