19 september 2010 | Commentaren (0)

Free the West Memphis Three

innocent_tshirt-p235839812689999361qnqi_400.jpgOp 23 september organiseert het ultracoole tijdschrift Ultraviolet in Trix een benefiet voor de West Memphis Three, drie Amerikaanse hardrockers die zeventien jaar geleden veroordeeld werden voor de satanische moord op drie kinderen. Only trouble is: er waren amper bewijzen dat ze er iets mee te maken hadden. Als slecht geklede fans van Metallica (en andere ruis) hadden ze vooral de publieke opinie tegen. Een van hen werd ter dood veroordeeld; de andere twee kregen levenslang.

 

Met complottheorieën is het altijd oppassen, maar wie zich een beetje over de zaak informeert, kan niet anders dan besluiten dat het moordonderzoek een grap was en dat er wellicht evenveel bewijzen (lees: dubieuze getuigenissen) waren tegen de bakker om de hoek. Alleen zal die laatste in 1993 wel naar Kenny G geluisterd hebben, wat in feite even primitief is als 2/3 van wat er in De Zwaarste Lijst staat, maar enkel door Jamaicaanse rappers wordt veroordeeld (en dus niet door een blanke, godvrezende jury).

 

Onlangs bracht DNA-onderzoek nieuwe feiten aan het licht: op de plaats van de moord werd geen greintje DNA van de drie rockers gevonden; wél DNA van de stiefvader van een van de drie slachtoffers. Damien Echols, die inmiddels al zeventien jaar op zijn lethal injection zit te wachten, stapte daarop naar een rechter om de zaak te laten heropenen, maar die weigerde. Op 30 september buigt de Arkansas Supreme Court zich over die vreemde beslissing, en anders zijn er nog 538 procedures die de West Memphis Three kunnen opstarten.

 

Probleem is dat al die dingen geld kosten en daarom werd het Free the West Memphis Three Support Fund in het leven geroepen. Ik heb zopas een T-shirt gekocht (42 dollar, verzending inbegrepen; daar kun je niet voor sukkelen), maar wie daar om begrijpelijke redenen - zo schoon is hij nu ook weer niet - liever niet mee te koop loopt, kan donderdag ook naar Trix voor een optreden van Josh T. Pearson én Mauro Pawlowski, die samen met Creature with the Atom Brain de cultfilm Lucifer Rising van Kenneth Anger van een live soundtrack gaat voorzien.

 

Ten slotte, loopt vanaf morgen de vierdelige documentairereeks Paradise Lost op Acht, over de zaak van de West Memphis Three. Eigenlijk zijn er maar twee delen van de - zonder overdrijven - briljante documentaire van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky, die intussen ook de instant classic docu Metallica: Some Kind of Monster maakten. Maar blijkbaar heeft zelfs de Acht-kijker last van attention deficit disorder. Oh, en laat je niet afschrikken door de nogal sensationele trailer hieronder. De eigenlijke documentaires zijn een pak beter en genuanceerder!

 

De commentaren zijn gesloten.