14 september 2010 | Commentaren (0)

YouTube: The Movie

rochetteclaes_oliviagerard-jan_film_03-800x0.jpg‘Zou je het zien zitten om in de jury te zetelen van de masterprojecten film van het KASK?’ De mail is een paar maanden oud, maar ik kwam hem toevallig vandaag opnieuw tegen. Het antwoord op dergelijke vragen is in de helft van de gevallen ‘ja’. In de andere helft is het dus ‘nee’, wat door de bank wijst op een gebrek aan tijd; zelden echt op een gebrek aan interesse. Al valt dat laatste ook nooit helemaal uit te sluiten.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik die dag in juni eigenlijk geen tijd had. Maar het KASK heeft de afgelopen jaren zoveel talent afgeleverd dat ik er gewoon tijd voor heb gemaakt. Een uitstekende beslissing, zo bleek ook, want ik heb er een van de sterkste Belgische films van het jaar gezien: Because We Are Visual van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes. Het opzet is even simpel als tricky: ga op YouTube op zoek naar mensen die er hun ziel op blootleggen en smelt al die filmpjes samen tot een reflectieve documentaire over hoe (a)sociaal YouTube en andere online media/netwerken zijn. Of juist niet? Geef toe: klinkt niet alleen gewichtig, maar ook voyeuristisch. Because We Are Visual is gelukkig echter geen van beide. Het is een uitzonderlijk poëtische, hypnotiserende, ontroerende, ontluisterende collage van found footage, met échte personages, boeiende verhaallijnen en genoeg inventiviteit om al meteen internationaal een rol van betekenis te spelen.

Het verdict van de jury? Grootste onderscheiding. Of dat misschien niet een klein beetje overdreven was? Ga tot 17 oktober langs in het S.M.A.K. om zelf punten toe te kennen – de film is er te zien als onderdeel van Coming People 2010, een tentoonstelling van de beste afstudeerprojecten van de Gentse kunstscholen.

De commentaren zijn gesloten.